qasidah ada unsur syirik

View previous topic View next topic Go down

qasidah ada unsur syirik

Post by hafiz on Sat Oct 18, 2014 7:45 pm

skrng ada post kat fb (gambar) mengenai qasidah yg berlirik pertolonganmu, pertolonganmu, pertolonganmu wahai Rasulullah. dikatakan qasidah ini syirik. saya kira ini mengenai qasidah yg baru2 ini diadakan di negara kita. adakah benar? lihat gambar tu, mcm ya tetapi saya tak boleh nak judge melalui satu gambar je.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by Mohamad hafiz on Sun Oct 19, 2014 7:05 am

gambar yg mane ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by thtl on Sun Oct 19, 2014 7:50 am

Ya Hanana ker?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by hafiz on Sun Oct 19, 2014 12:17 pm


hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by thtl on Sun Oct 19, 2014 2:12 pm

ya hanana ni...
muqaddimah syirk

dinamakan Pooja...pooja dalam agama hindu dan sufi ialah memuja dewa dan wali utk memohon pertolongan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by hafiz on Sun Oct 19, 2014 3:11 pm

kiranya bnde2 mcm ni syirik lah kan ustaz? saya nk sebarkan ikut fb, itu antara usaha yg saya boleh lakukan tetapi kena pastikan, betulkah ia syirik?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by thtl on Sun Oct 19, 2014 4:45 pm

baik tak usah sentuh...realiti nusantara adalah manhaj tareqat, maka akan mencetuskan pergaduhan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by abu_firdaus on Sun Oct 19, 2014 4:46 pm

Kapt kita share gambar tu pun ada jg yg tak setuju. Kata mrk kita jgn faham yg tersurat saja tapi tak faham maksud yg tersirat dari lirik tu. Macam2...

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by hafiz on Sun Oct 19, 2014 6:46 pm

Tulah. Kdng2 risau saya dngn bnda2 ni. Harap saya dan kesemua ahli keluarga saya trlindung dri prkara sebegini

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by thtl on Sun Oct 19, 2014 9:38 pm

lebih baik kumpulkan family kita buah usrah dan baca tafsir Ibn katsir atau fathul Bari syarh sahih Bukhari dari berhananananana, pooja nabi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by ZulQ on Sun Oct 19, 2014 11:33 pm

Assalamualaikum,

Bagaimana pula dengan lirik ni?


Ya Badrotim

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Engkau menyinar di alam tinggi...
Di alam tinggi...
Engkau menyinar di alam tinggi...
Di alam tinggi...

Terangi kegelapan dan kebatilan...

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Dengan mu alam bergemerlapan...
Bergemerlapan...
Dengan mu alam bergemerlapan...
Bergemerlapan...

Zahir batin dengan nur nikmat dan kurniaan...

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Selawat Allah ke atasmu selama-lamanya...(2 kali)
Siang dan malam jua...(2 kali)

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Selawat jua pada ahlimu dan sahabatmu...(2 kali)
Mereka yang istimewa dan amat sempurna...

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Ya badrotim,Ya badrotim
Minha zakul lakamaalii
Madza yu'ab,Madza yu'ab
Bir'an 'ulaa kamaqalii

Wahai purnama...wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak ku luah dengan kata-kata

Nabi S.A.W. disimbolik sebagai bulan (pada pemahaman saya apabila baca lirik), mungkin asalnya lagu bahasa Arab diterjemahkan. Dimainkan di kenduri saya lawat baru-baru ini.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by abu_firdaus on Mon Oct 20, 2014 6:17 am

directly tak nampak macam syirik, cuma pujaan melampau ke atas nabi. tapi kalau dimaksudkan sebagai menyeru nabi (penggunaan "wahai"=menyeru), ini nampak macam syirik halus. utk jalan selamat, tak usah nyanyi le lagu ini hehe

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by thtl on Mon Oct 20, 2014 6:21 am

Qasidah mmg camtu abu...pujian..zaman arab dulu dan kini, qasidah puja wanita kekasihnya, puja sultan..sbb nak ampoo...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by alDayyan on Mon Oct 20, 2014 7:10 am

Tidakalah keterlaluan kalau kita andaikan yg geng2 qasidah ni satu pergerakan yg menyuntik jarum halus dgn feel sufism dlm ibadah seharian kita. Sesuatu perlu dilakukan.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by abu_firdaus on Mon Oct 20, 2014 7:15 am

bagi sy bukan lagi andaian, malah hakikat... dan dah suntik jarum besar pun (perdana) Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by thtl on Mon Oct 20, 2014 7:16 am

sufi sejak dulukala mmg akrab dgn sultan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: qasidah ada unsur syirik

Post by Sponsored content Today at 3:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum