Islam Di Tanah Melayu Dulu2

View previous topic View next topic Go down

Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by abu_aisyah on Mon Oct 20, 2014 5:39 am

as-salamu 'alaikum,
kalau dilihat pada gambar2 lama era 80an sehinggalah 50 an dan boleh jadi sebelum2 era itu juga, banyak menunjukkan wanita melayu islam ketika itu tidak mengenakan tudung dengan gaya yang betul.termasuk ustazah2 dan isteri kepada para alim/ustaz/kiyai/pejuang gerakan islam baik golongan tua atau muda juga demikian.

kemudian sampai era 80an (setakat yg saya tahu) muncul gerakan seperti ABIM membawa perbaikan mengenai hal ini.dan al-arqam juga turut membuat perbaikan ini.

boleh kongsikan situasi masyarakat islam ketika itu?pendidikan.kenapa hal itu terjadi?

baarakallahu fikum

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by thtl on Mon Oct 20, 2014 6:40 am

kemasukan harakah Islam ke Malaysia yg dibawa pulang oleh pelajar2 dari UK (IRC), dari middle east (Ikhwan), dari USA (MISG). Ia adalah era 70'an, kebangkitan abim di bawah Nuwa Ibrahim dan reformasi pas dari parti politik kpd harakah Islamiah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by thtl on Mon Oct 20, 2014 7:02 am

juga fenomena abuya at-tamimi asyaari Muhammad dgn perkampungan Islam sg penchala sebelum dia mengarang aurad muhammad dan kemudian difatwakan haram

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by abu_aisyah on Mon Oct 20, 2014 11:24 am

bagaimana era sebelum 70an tu ustaz?bagaimana pendidikan ketika tu?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by abu_firdaus on Mon Oct 20, 2014 11:47 am

bukan setakat tak pakai tudung. kebnyakan pakai kebaya ketat & singkat. ustazah sy sekolah rendah (late 70's) sorang pakai selendang kat bahu saja, sorang lagi pakai selendang kat kepala. selendang jenis jarang tu. first time sy tgk org kg sy pakai jenis tudung mcm sekarang dlm 79 atau 80. org akan panggil dia "org dakwah" hehe.

tentang pendidikan islam, sy tak berapa ingat. rasanya tak ada penekanan pada tutup aurat. tapi cara solat ada la.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by abu_firdaus on Mon Oct 20, 2014 11:50 am

uniform sekolah pulak.. yg perempuan semua pakai skirt. yg lelaki form 4 ke atas baru pakai seluar pjg. seingat sy masa 81 baru start budak sek mnengah rendah pakai seluar pjg. hingga saya habis sekolah, majoriti perempuan masih pakai skirt. ada segelintir pakai baju kurung & tudung.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by thtl on Tue Oct 21, 2014 4:18 am

saya lahir dan dibesarkan dikelantan. 70'an, kelantan masih strict dalam bab tudung jika wanita nak keluar rumah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by abu_aisyah on Fri Oct 24, 2014 4:01 pm


mungkin berbeza mengikut negeri ya?kesan penjajahan juga mungkin berkait rapat.
.
.

cari2 di internet, sejarah awal kemasukan islam di tanah melayu adalah dari golongan sufi.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by thtl on Fri Oct 24, 2014 7:01 pm

betul. sampai sekarang geng sufi kontrol majlis agama dan istana..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Oct 25, 2014 12:12 pm

80-an 90-an, umat Islam beraliran aqidah asyairah agak kuat dlm mbanteras syirik & bidaah dlm aqidah spt ajaran sesat dsb. begitu jga salafiah. & bermula 2010 ke atas... aliran aqidah asing(sufi & tarikat yg bukan beraqidah asyairah) mula menjelma semula setelah bertahun2 fahaman sesat berdiam diri. malah kali ini lebih membimbangkn kerana semakin ramai org awam termakan dgn keharusan meminta dgn org dalam kubur.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Islam Di Tanah Melayu Dulu2

Post by Sponsored content Today at 9:52 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum