Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Sun Nov 02, 2014 1:45 am

Just sharing a full report regarding kes anwar sodomi

http://www.globalsecurity.org/military/world/malaysia/docs/ibrahim-case-conclusion2.pdf

saya setuju, sebenarnya isu kes anwar ibrahim ni merupakan isu yg ramai salah tafsir disebabkan isu ni melibatkan dunia sains di mana kebanyakan org awam tidak faham, kerana kurang pengetahuan sains

umpama ilmu islam, kadang2 org awam tidak faham mengapa yasin itu bidaah kerana bagi logik mereka, apa salahnya baca quran, tp kalau kita ada ilmu serta kefahaman islam, kita faham mengapa ia bidaah

bagi saya, personally, the kes was handle perfectly by the doctor and chemist, cuma yg tukang kacau ialah pegawai polis yg mungkin tidak fhm bagaimana doktor dan chemist bekerja
antara isu yg dikupas
a/ adakah dna semen dlm rectum boleh survive selepas 2 hari
b/ adakah berlaku penetrasi
c/ adakah wujud contaminasi dna
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Sun Nov 02, 2014 3:53 am

tambahan report dari makhamah
http://www.malaysianlawreview.com/sample/PP%20v.%20Dato%20Seri%20Anwar%20Ibrahim.pdf
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Sun Nov 02, 2014 3:55 am

Kesimpulan yg saya perolehi

Adakah semen dna boleh hidup selepas 2 hari.....
Mengikut kajian journal...semen di rectum boleh bertahan sekurang2nya 65 jam, namun apabila saiful jumpa doktor hkl, ia hanya 56 jam....maka sample semen itu masih reliable. Lebih2 lagi, sample tersebut disimpan dlm bekas kimia yg biasanya mempunyai bahan kimia bagi memastikan dna tersebut hidup
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Sun Nov 02, 2014 4:15 am

Adakah berlaku penetrasi?

Antara dakwaan mengatakan berlaku tidak berlaku penetrasi atas dakwaan kononnya tidak ada kecederaan, tidak ada tanda luka atau tisu koyak. Dgn kata lain pemeriksaan doktor adalah normal

Perlu difahamkan, pemeriksaan anus dan rectum yg normal tidak bermaksud tiada penetration atas faktor2 berikut
i/ pernah ada sejarah bermain seks melalui dubur atau memasuki objek
ii/ mengunakan lubricant
iii/ lewat berjumpa doktor

Sebab itu doktor memerlukan keputusan dari ahli kimia, kerana sampel telah mengambil dari anus dan rectum, sekiranya kewujudan semen itu ada, maka terbuktilah bahawa berlakunya penetrasi

Cuma isunya adalah, sampel2 tersebut telah dilabel oleh doktor, tetapi sampel itu kemudiannya dilabel pada envelop oleh jude pereira. Apabila keputusan keluar, keputusan adalah berdasarkan kepada sampel yg dilabel oleh jude pereira. Maka para doktor terpaksa menghubungi ahli kimia bagi tujuan pengesahan
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Sun Nov 02, 2014 4:26 am

Adakah bahan bukti telah tercemar oleh jude pereira

Sampel2 yg diambil oleh doktor telah disimpan dlm satu bekas plastik kecil, kemudian di"seal" berserta tandatangan doktor dan saiful. Sekiranya berlaku sabotage, maka tanda seal ini akan rosak.

Sampel2 ini memandangkan ada banyak sampel, 12 sampel kesemuanya, sampel2 ini kemudian dikumpulkan dan dibawa oleh satu plastik besar. Memandangkan mengikut protokol, setiap sample perlu dihantar di dalam satu envelope serta dilabel, maka jude membuka plastik besar, kemudian setiap sampel yg disimpan dlm plastik kecil diasingkan dan disimpan dalam setiap envelope masing2 dan dilabel mengikut cara polis. Kemudian dihantar....dan diterima oleh ahli kimia, yg merupakan ketua unit. Ahli kimia itu sendiri memastikan sampel tidak compromise, tiada unsur2 sabotage kerana tanda seal masih intact. Sekiranya tanda seal itu rosak, sudah pasti ia akan direject. Oleh itu, tidak timbul soalan jude telah sabotage sampel, lebih2 lagi sampel dna anwar hanya diperolehi selepas sampel itu dihantar ke jabatan kimia. Maka tidak logik, bagaimana sampel dna anwar yg diambil sehari atau dua hari selepas sampel saiful, tiba2 boleh termasuk dlm sampel saiful....sgt tidak logik
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Sun Nov 02, 2014 4:28 am

Tidak logik saiful tidak berak selepas sodomy...

Saya rasa ini adalah subjektif. Cuba google sendiri, ramai orang memberi respons berbeza.. ada yg selepas anal intercourse mereka berak tanpa kawalan, dan ada juga yg sembelit tidak berak2
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Mohamad hafiz on Sun Nov 02, 2014 7:01 am

Abg seiji, boleh sembuh ke kalau kena ehemmm tu ? pelik pulak saya dengar ttg ni SIGH SIGH

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by alDayyan on Sun Nov 02, 2014 8:13 am

mcamana boleh ada sperm dsai dalam dubur saiful itu sgt misteri sekiranya masih lagi berlaku pernafian.. Razz

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Ibnu Sarkawi on Sun Nov 02, 2014 8:33 am

alDayyan wrote:mcamana boleh ada sperm dsai dalam dubur saiful itu sgt misteri sekiranya masih lagi berlaku pernafian.. Razz
kuasa sememangnya misteri
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Sun Nov 02, 2014 9:00 am

Kalau sentuh bab dna, kononnya intepretasi dna adalah silap atau contamination.... mmg saya tak berani komen, pasal ilmu saya psal dna kurang. Lebih bagus kalau di sini ada ahli dna atau ahli kimia, boleh elaborate

Cuma....kedua2 ahli kimia adalah masing2 ketua kepada unit kimia, mereka telah banyak membuat laporan dan bersidang dlm makhamah , dan kebanyakan pendapat mereka di makhamah tidak pernah ditolak. Dgn kata lain, kredibiliti kedua2 ahli kimia sebenarnya sangat menyakinkan. Cuma memandangkan pembangkang ni suka bermain dgn persepsi, sentiasa memburukkan kerajaan, maka ahli2 kimia ini juga turut dipandang tidak berkebolehan

avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Sun Nov 02, 2014 9:01 am

Mohamad hafiz wrote:Abg seiji, boleh sembuh ke kalau kena ehemmm tu ? pelik pulak saya dengar ttg ni SIGH SIGH
boleh sembuh.... seperti perempuan, kadang2 dinding rahim pun boleh koyak dlm hubungan seks, lebih2 lagi kalau suami terlalu kasar atau rahim belum cukup kering
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by najib76 on Mon Nov 03, 2014 4:06 am

bagaimana pandangan ISLAM dalam kes ini ?
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by thtl on Mon Nov 03, 2014 9:15 am

Kes ini gugur, manakala saiful pula akan disebat 80X
qarinah (bukti sampingan) tidak boleh digunakan sebagai bukti utama. Ia mesti 4 saksi yg adil
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by abu_firdaus on Mon Nov 03, 2014 9:59 am

thtl wrote:Kes ini gugur, manakala saiful pula akan disebat 80X
qarinah (bukti sampingan) tidak boleh digunakan sebagai bukti utama. Ia mesti 4 saksi yg adil
4 saksi utk jatuh hukum hudud kan? macamana utk hukum takzir?
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by ZulQ on Mon Nov 03, 2014 11:01 am

Salam,

Saya tidak cukup pengetahuan tentang kes ini tetapi bagaimana pula dengan kes penderaan seksual (rogol)? Masih perlu 4 orang saksi jika terdapat bukti seperti air mani dalam kemaluan dan jika tiada disebat 80x? Bukankah pensabitan rogol dilayan sama seperti perompakan dalam Islam?

Saya tidak merujuk kepada kes ini kerana kekurangan informasi, tiada kena mengena dengan saya dan saya bukan pihak berkuasa. Anggap ini sebagai pertanyaan am.






ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Mon Nov 03, 2014 2:31 pm

thtl wrote:Kes ini gugur, manakala saiful pula akan disebat 80X
qarinah (bukti sampingan) tidak boleh digunakan sebagai bukti utama. Ia mesti 4 saksi yg adil
kalau sodomy atas tanda paksa??
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by thtl on Mon Nov 03, 2014 5:44 pm

1. sodomy atau liwat

Ia hukum hudud di bawah mazhab syafi'iy, sama dgn zina
tapi dalam mazhab Hanafi, ia adalah hukum takzir
Ini fuqaha' malaysia kena tentukan dulu nak letak liwat bawah apa
jika sodomy secara paksa, maka saya cenderong kpd takzir

2. Hukum rogol juga khilaf, samada ia hudud atau takzir.
Fuqaha' kena tentukan dulu kat mana nak parking. Sebab rogol tak ada dalam nas.
3. Sejauh mana penggunaan qarinah dari ujian DNA dan CSI digunakan dalam perbicaraan kes jenayah Islam, itu juga kena bahas dulu sblm syariah dilaksanakan
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Ibnu Sarkawi on Tue Nov 04, 2014 6:45 am

Peguam Shafee memetik kes pembunuhan di Australia, R vs Butler di mana sampel DNA diambil daripada tuala yang ditanaam selama 13 tahun.
"DNA ditemui di tuala di mana mani ditemui. Bacaannya dianggap sepadan dan tertuduh disabitkan dengan kesalahan membunuh,” katanya.

Lepas itu pula, DNA untuk dipadan diambil pula dari tuala & berus gigi yang didakwa oleh pihak polis kononnya Anwar ada menggunakannya. Namun tiada bukti secara jelas atau saksi yang melihat, hanya dakwaan semata-mata.

- DNA 13 tahun pun boleh guna? Ok, katakan boleh :-
- Padan dengan DNA yg diambil dari barangan yang 'didakwa' lepas digunakan Anwar tanpa ada saksi yang melihatnya
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Tue Nov 04, 2014 2:04 pm

Ibnu Sarkawi wrote:Peguam Shafee memetik kes pembunuhan di Australia, R vs Butler di mana sampel DNA diambil daripada tuala yang ditanaam selama 13 tahun.
"DNA ditemui di tuala di mana mani ditemui. Bacaannya dianggap sepadan dan tertuduh disabitkan dengan kesalahan membunuh,” katanya.

Lepas itu pula, DNA untuk dipadan diambil pula dari tuala & berus gigi yang didakwa oleh pihak polis kononnya Anwar ada menggunakannya. Namun tiada bukti secara jelas atau saksi yang melihat, hanya dakwaan semata-mata.

- DNA 13 tahun pun boleh guna? Ok, katakan boleh :-
- Padan dengan DNA yg diambil dari barangan yang 'didakwa' lepas digunakan Anwar tanpa ada saksi yang melihatnya
Kena faham mengapa peguam shafee memetik kes australia dulu...
tujuan peguam shafee membawa isu tersebut adalah kerana ingin membalas dakwaan peguam defenden, seolah2 DNA rectum selepas 2 hari tidak boleh digunapakai. Dia mengunakan analogi kes australia untuk mengatakan "lihat dna yg berusia 13 tahun pun masih dapat dikesan"

Dakwaan semata2?
- Ada saksi sebenarnya....kalau sumber awak hanya berita sahaja, saya jamin info yg awak terima tak complete sepenuhnya. Cuba baca laporan peguam pendakwaraya seperti saya post di atas, segala2nya complete, dan menyakinkan. Saksi iaitu pegawai polis ada melaporkan bahawa semasa tugas, dia ada minum, berus gigi dan mengunakan tuala
- Kalau pihak defenden anwar meragui bahawa dna itu adalah milik anwar, pihak defenden boleh sahaja mencabar dengan membuktikan darah dna anwar dan membandingkan dengan dna Y adakah sama atau tidak.
- Apa2pun pihak defenden mempunyai tanggungjawab sepenuhnya untuk membuktikan bahawa ada unsur2 manipulasasi bahan bukti, namun sampai sekarang , pihak defenden masih gagal membuktikan, sebaliknya sengaja menimbulkan soalan2 yg dapat mewujudkan spekulasi serta kecurigaan rakyat terhadap makhamah
- Adalah tidak mungkin, sampel DNA yg diambil dari anwar telah dicampur aduk dalam sampel saiful, kerana semasa proses pengambilan sampel dna anwar, semua sampel saiful sudah pun berada di makmal dan sedang diproses.....
- sampel saiful telah terlebih dahulu diproses terlebih dahulu, dan mendapati wujud dna Y yg masih tidak diketahui, kemudian barulah sampel anwar diproses dan bila dibandingkan dgn dna Y, didapati sangat sama, kecuali sampel dari celah bontot saiful di mana wujud dna berbeza, mungkin dna doktor osman semasa pemeriksaan awal atau dna org lain semasa anwar duduk di atas mangkuk tandas
- namun, sampel dari rectum, dari seluar, dan beberapa sampel lain didapati sangat konsisten dgn sampel yg diambil dari tuala, botol, dan berus gigi

so dakwaan semata2...tidak sama sekali...ini adalah bukti sangat kuat, kerana semua ini adalah fakta, dan mempunyai bukti2.

Dakwaan semata2 biasanya bersifat tiada fakta, tiada bukti....
sebagai contoh....
bila saiful berjumpa najib, maka dikatakan wujud konspirasi dari najib untuk menjatuhkan anwar,,, ini adalah sangkaan, kerana sampai sekarang tiada bukti untuk membuktikan
bila jude mengkoyak plastik, didakwa kononnya jude telah mengimplantasi dna ke dalam sampel saiful, sekali lagi, ini pun dakwaan kerana tiada bukti. Malah, ahli kimia telah memastikan bahawa tiada "seal" bahan sampel tidak terjejas atau ada unsur2 manipulasasi sampel
Kalau kita mahu mengatakan wujud konspirasi menjatuhkan anwar, maka siapakah orang yg bertanggungjawab meletakkan dna ke dalam sampel saiful, doktor? jude? ahli kimia? Adakah pihak defenden dapat membuktikan bahawa golongan2 ini menerima jumlah wang yg banyak? kalau tiada, ini lah sangkaan semata2
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Tue Nov 04, 2014 2:24 pm

Saya terpaksa mendedahkan cara ahli politik bermain supaya rakyat faham helah, dan penipuan digunakan oleh ahli politik supaya rakyat lebih bijak menilai dan tidak mudah tertipu oleh ahli politik

Ahli politik merupakan the magician. Seperti magician, kita akan dapati, topi yg kononnya kosong, tetapi tiba2 magician itu dapat mengeluarkan arnab dari topi. Maka kita pun terfikir, wah ..... topi ini ajaib, namun hakikatnya topi itu ada ruang untuk arnab sorok di bahagain tersembunyi topi itu. Magician itu tidak menipu, tetapi dia bermain dengan mainan persepsi

Begitu halnya dengan ahli politik, ahli politik merupakan ahli magician kerana mereka mahir dalam memanipulasi persepsi masyarakat.

Saya bagi contoh, seorang ulama terkenal dan dimusuhi ahli politik, pada suatu hari , dia menerima berita bahawa anaknya telah menjadi GRO dalam sebuah kelab disco. Maka ulama ini pun bergegas ke disco tersebut, bagi mengmabil anaknya pulang. Namun apabila sampai ke pinto disco, ada orang menangkap gambar dia, lalu gambar itu diedar dalam internet. Kemudian ahli poltiik , pun mula memulakan permainina persepsinya. Katanya, "Lihat, ahli ulama ini telah memasuki pintu kelab disco, entah kegiatan moral apalah ulama ini telah buat" Statement2 ini sudah cukup menimbulkan keraguan seolah2 ulama ini telah bermaksiat, sedangkan ahli politik ini tiada bukti langsung. Maka rakyat yg mendengar serta melihat gambarnya pun terpengaruh,....hah...ulama ini membuat maksiat. Sedangkan, kedua2 ahli politik dan rakyat tersebut tiada bukti kukuh, mereka sendiri tidak tahu apa tujuan ulama itu masuk ke disco. Mereka sekadar membuat andaian

Begitu juga dengan kes khalid ibrahim...bagi menyingkir khalid ibrahim, mereka yg anti khalid ibrahim sengaja menimbulkan soalan2 yg dapat menimbulkan kecurigaan dan kemusyikilan dengan membawa kes bank islam, seolah2 berlaku urusan tidak amanah, atau menyalahi undang2, sedangkan mereka yg mendakwa itu tidak mempunyai sebarang bukti pun bahawa tindakan khalid ibrahim adalah menyalahi undang2. Inilah permainan persepsi....yg sering digunakan oelh ahli politik. Mereka sengaja menimbulkan soalan2 yg menimbulkan kecurigaan dan kemuskilan sedangkan mereka sendiri tiada bukti untuk menyokong dakwaan mereka

Corak ini dapat dilihat sama dalam kes anwar.... Mereka tidak berhenti2 cuba menimbulkan kecurigaan serta kemusykilan terhadap makhamah dan cara pengendalian makhamah. Mereka kata,.....hah saiful jumpa najib, maksudnya ada konsipira, hah...jude potong plastik, itu tandanya dia nak campur dna anwar. Sampai sekarang saya mengikuti isu ni, saya dapati pihak defendena dan anwar tidak berhenti2 bermain permainan persepsi dengan menimbulkan statement2 yg mampu memberi kecurigaan terhadap makhamah, sedangkan mereka sendiri tiada bukti terhadap dakwaan

Maka, dgn pendedahan ini, saya berharap rakyat lebih bijak menilai. Adalah lebih bijak kita bergantung kepada fakta sahaja, Berhenti andaian, berhenti syak wasangka, kita hanya bicara pd fakta sahaja, Jangan biarkan kita terperangkap dalam fantasi org politik yg tak berasas
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Ibnu Sarkawi on Tue Nov 04, 2014 7:58 pm

- mcmlah saya tak faham dgn kenyataan Shafee. malah saya setuju dgnnya dlm bahawa dna lebih dari 2 hari masih releven lagi. malah saya setuju dengannya jadi ada masalah?
- oh ya siapa saksi tersebut yang melihat dengan mata kepalanya?
- tahniah anda seorg yg genius & ada 6 sense kerana dapat 'menjamin' info saya tidak langkap.
- org lain dah lama bijak menilai kerana telah ramai yg terdedah dengan kefahaman dan hikmah2 daripada lautan ilmu. Apabila ilmu Islam didahulukan, & sentiasa memperluaskan kefahaman terhadap agama maka itu menjadikan manusia semakin bijak & sihat aqalnya, sehinggakan manusia tidak tertipu dengan auta yg dikatakan fakta & fakta pula dikatakan auta.
- kalau berkaitan politik pula kita tahu anwar org licik, najib pula kurang liciknya kerana tergopoh & byk melakukan kesilapan. Jd siapa sbnrnya yg terperangkap dlm fantasi kedua2 pihak yg tidak berasas dari mana2 pihak?

*mgkn kenyataan saya tentang kelicikan anwar tidak benar kerana dlm masa yg sama saya juga tahu berkenaan beberapa tokoh2, ilmuan, pemimpin yg ada kaitan dgn ikhwanul muslimin yg cuba membela beliau malah lebih mengenalinya. Salah seorang doktor yg menjalankan pemeriksaan 'penetration' pada dubur Anwar pada awalnya pula salah kononnya seorg ahli ikram yg dikenali ketsiqahannya. oh tiada kaitan, hanya sekadar bercerita. ok ini tidak termasuk fakta & info sahaja. KohKohKoh

**wpun sy x suka anwar dlm isu politik baru2 ini, namun dlm kes liwat saya suka sama suka (minyak pelincir yg dibeli & dibawa sendiri oleh si pemilik dubur) perlu & harus mendatangkan 4 org saksi, jika tidak akan berbalik kepada ancaman Allah terhadap org yg menuduh2. maka tidak hairanlah ulama2 umno & penyokong2 umno(yg berpegang sunnah) sendiri lebih bijak daripada mereka yg mengaku bijak, kerana mereka tahu natijahnya mengulas perkara ini sekalipun Anwar sudah masuk dalam penjara sekalipun.. wallahualam
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Ibnu Sarkawi on Tue Nov 04, 2014 8:21 pm

oh ya ini adalah tulisan terakhir. KY Jelly & mana2 gel pelincir sekalipun digunakan, kesakitan tetap boleh berlaku maka peguam anwar tersilap jika mengatakan bahawa gel tidak akan menyebabkan kesakitan. & info yg sy beritahu ini tiada kaitan dgn sangkaan samada Saiful & Anwar melakukan hubungan atau tidak, ianya info semata-mata kerana ketiadaan 4 orang saksi yg adil wallahu'alam.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Wed Nov 05, 2014 2:46 am

Lol...cakaplah tuan ibnu sakarawi berbincang pd sudut pandangan perundangan Islam baru saya fhm.

Apa2pun kita Cuba bbincang pd fakta sahaja, harap tiada emo dan kita dapat jalin hubungan antara kita dgn lebuh sihat
Sekadar dr osman tu ahli ikram...Saya fikir itu tidak membuktikan apa2, kerana kita sedia maklum sesiapa je boleh bertopeng.

Dlm isu ni saya lebih berminat nak tahu adakah amwar benar2 meliwat atau tidak, kerana dia telah menfitnah saiful, doktor ahli kmia serta kerajaan.

Samaada anwar patut dihukum itu adalah soalan kedua, selepas anwar disabit bersalah atau tidak.

Ketiga...masalah dlm kes ni juga adalah menentukan Samaada hubungan Yg berlaku adalah suka sama suka atau kerana paksaan seperti rogol.

Kalau paksaan atau secara rogol adakah 4 saksi masih diperlukan

Bagi saya, nak tukar undang2 kepada cara Islam tidak realistik, bukan sahaja sistem kita masih sekular, kes berlanjutan 4 thn melalui cara sekular, adakah kita nak abaikan kes ni secara mendadak hanya kerana tidak ikut cara Islam? Dan juga, adakah cara Islam ni Akan dipraktikan selama2nya atau hanya untuk anwar ibrahim sahaja?
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by najib76 on Wed Nov 05, 2014 3:23 am

1. dalam kes ini beban pembuktian pada siapa ?
2. adakah pendakwaan berjaya buktikan ?
3. mampukah pembela ?
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Ibnu Sarkawi on Wed Nov 05, 2014 4:06 am

- sesiapa sahaja boleh bertopeng, itu betul. Sedangkan ahli ikram yg dikenali oleh sahabat2nya termasuk senior2 pendakwah dlm ikram pun dikatakan bertopeng, inikan pula bee'end yg terang2 menipu dlm banyak hal.
- berkenaan fakta, semak tulisan kita mana satu fakta & mana satu syarah kepada fakta.
- pemilik dubur bersedia dengan KY jellynya, & ia bukan kali pertama kata peguan Shafee. Sedangkan si mangsa boleh lari awal2 jumpa dgn Najib untuk rogol kali pertama, & tidak perlu menahan berak selama 2 hari. Sekali lagi, point ini tidak membuktikan bahawa suka sama suka berlaku. Sekali lagi poin ini tidak menuduh mereka buat suka sama suka, kerana kalau tersilap tuduh maka dirisaukan sy akan termasuk golongan keji yg membuat tuduhan zina.
- Hal aib tidak ada kaitan dengan tukar undang2 atau tidak. Ini berkenaan, sapa tuduh zina tanpa bukti 4 saksi, sila tanggung sendiri. Ianya adalah amaran umum tidak tertaluk samada undang2 hudud atau bukan.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum