Persoalan kepimpinan

View previous topic View next topic Go down

Persoalan kepimpinan

Post by Solah on Wed Nov 05, 2014 6:26 am

Masalah: pemimpin yang terpilih tak layak, jahil, jahat etc.

Senario: Orang yang faham agama seakan menjauhkan diri daripada beban kepimpinan, iaitu satu amanah yang amat berat dan tidak mahu mencalonkan diri sendiri sebagai pemimpin. Jadi yang terpilih jadi pemimpin ialah yang kuat 'kipas', mungkin gila kuasa dan gila duit.

Camne nak selesaikan masalah macam ni? Kalau dalam sistem demokratik atau syura yang mana undian boleh dilakukan tu takpela, tapi kalau dalam sistem 'boss' / 'veto', siapa kuat 'office politik' atau real politik, dialah yang naik jadi ketua atau pegang jawatan tinggi....

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Persoalan kepimpinan

Post by thtl on Wed Nov 05, 2014 8:57 am

mana satu nak diskus?
kepimpinan politik negara atau kepimpinan di tempat kerja?

rule kepimpinan kata Ibn Taymiyah,
"org yg jahil tapi kuat leadership dia lebih baik dari org beragama tapi lemah kepimpinan dia"
alasan: jahil dan maksiat tu utk diri dia, tapi kepimpinan dia utk ummat.

kepimpinan tempat kerja pun sama.
manakala orang yg main office politik utk jadi ketua, itu mmg skill dia, sebab nak naik jadi ketua memang perlu skill yg dinamakan "managing the big boss". maksudnya seseorang kena pandai bergaul dgn boss dan memenangi hati big boss. ia juga dinamakan Human relation.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum