Malaysia dan negara-negara Islam

View previous topic View next topic Go down

Malaysia dan negara-negara Islam

Post by Solah on Wed Nov 05, 2014 6:39 am

Note: saya mintak tak dibahaskan perihal 'negara atau wilayah Islam', bagi saya cukup dengan syarat2 seperti azan dan solat bebas dibuat tanpa ancaman, dan pemimpin majoriti Islam untuk menjadikan negara tu negara Islam.

Ramai orang Islam di Malaysia kutuk negara sendiri. Tapi bila saya lihat keadaan dunia Islam sekarang, saya rasa Malaysialah negara Islam yang 'okay' dan punyai banyak kelebihan dari pelbagai segi. Bagi saya negara Islam no1 sekarang ialah Turki dan mungkin Malaysia no2.

Negara-negara Islam lain bila dilihat disegenap segi terutamanya dari sudut sebuah negara, adalah lemah, tak stabil, tak seimbang atau tak aman. Contohnya Brunei negara Islam mantap tetapi negara yang terlalu kecil untuk beri impak kepada dunia. Saya pula lihat Arab Saudi hanya kuat dari segi ekonomi dan simbol ibadah haji dan umrah tetapi gagal dalam banyak perkara lain dan bukan role model yang bagus.

Ada tak negara Islam lain yang agak2 'boleh diharapkan'?

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Malaysia dan negara-negara Islam

Post by abu_firdaus on Wed Nov 05, 2014 6:58 am

ini nak lihat dari sudut kepimpinan ke? bukan dari segi kehidupan rakyatnya?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Malaysia dan negara-negara Islam

Post by thtl on Wed Nov 05, 2014 10:43 am

semua negara OIC mmg negara Islam..tak boleh pertikai, sebab dunia dah iktiraf, PBB pun iktiraf.
cuma negara OIC ni kena improve ajela dari basic negara OIC/negara Islam tu...
kepimpinan, malaysia antara kedepan berbanding negara arab yg masih tertutup politiknya, saudi masih sistem fuedal, raja yg mutlak, semua rakyat kena jadi hang tuah, sapa jadi hang jebat akan lenyap dan merengkok dlm jel.
Demokrasi yg diamalkan di Malaysia masih tahap minimum tapi lebih baik dari sistem tertutup di negara arab.
ekonomi, malaysia antara yg terbaik, harga barang masih affordable dan boleh kata sama dgn saudi kecuali petrol
Keselamatan, malaysia tidak selamat kerana jenayah yg tinggi, tapi keganasan belum ada spt bom kereta dan pembunuhan tokoh2 politik
keamanan masih OK di Malaysia, bebas dari rampasan kuasa dan keganasan politik. keamanan ini merupakan nikmat bernegara no 1

rasuah dan ketelusan, malaysia masih ditahap yg rendah

birokrasi, terbaik zaman mahathir, tapi merosot di zaman Najib, kecekapan perkhidmatan kaunter menurun berbanding zaman Tun

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Malaysia dan negara-negara Islam

Post by Mohamad hafiz on Wed Nov 05, 2014 3:57 pm

Mmg banyak pros and cons. Hmmm

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Malaysia dan negara-negara Islam

Post by Sponsored content Today at 5:21 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum