Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

View previous topic View next topic Go down

Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by najib76 on Mon Nov 10, 2014 10:54 am

Salam

Adakah GST melibat Insurans Kenderaan ? bagaimana dengan Insurans lain ??

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by thtl on Mon Nov 10, 2014 1:29 pm

semua kena GST unless dinyatakan dalam senarai barangan/perkhidmatan yg dikecualikan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by najib76 on Tue Nov 11, 2014 3:35 am

thtl wrote:semua kena GST unless dinyatakan dalam senarai barangan/perkhidmatan yg dikecualikan

ada juga pihak yang menyatakan bahawa pinjaman bank untuk beli kenderaan juga ada GST ...

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by thtl on Tue Nov 11, 2014 9:47 am

kalau camtu banyaklah sangat...macam tak betul je...
cth:
Myvi harga retail: RM 55K
GST 6%=RM3,300
ttl + RM58300
downpayment: 5,800
loan: 52300
GST 6% plok?
ini double laa, kena protest tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by abu_firdaus on Tue Nov 11, 2014 10:03 am

Provision of Loans, Advances or Credit
The provision of loans, advances or credit is not subject to GST.
However, fees charged in the provision of the loans are subject to GST
at standard rate. These may include establishment fees, arranging
fees, advisory fees, agency fees or processing fees.

source : malaysian institute of accountants website

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by najib76 on Tue Nov 11, 2014 10:23 am

abu_firdaus wrote:Provision of Loans, Advances or Credit
The provision of loans, advances or credit is not subject to GST.
However, fees charged in the provision of the loans are subject to GST
at standard rate. These may include establishment fees, arranging
fees, advisory fees, agency fees or processing fees.

source : malaysian institute of accountants website

boleh jelaskan ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by abu_firdaus on Tue Nov 11, 2014 10:38 am

maksudnya GST bukan ke atas loan amount, tapi ke atas fee yg dikenakan. contohnya mungkin processing atau management fee RM500, maka GST 6%=RM30, bukan loan amount RM52k (contoh myvi di atas)

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by najib76 on Tue Nov 11, 2014 10:51 am

abu_firdaus wrote:maksudnya GST bukan ke atas loan amount, tapi ke atas fee yg dikenakan. contohnya mungkin processing atau management fee RM500, maka GST 6%=RM30, bukan loan amount RM52k (contoh myvi di atas)

processing / management fee biasanya berapa ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by abu_firdaus on Tue Nov 11, 2014 10:58 am

tak tau le skrg. sy dah 12 tahun tak buat loan. normally ia juga amik some % dari loan amount. mungkin dlm ratusan ringgit. kan sy dah bagi contoh tu

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by najib76 on Tue Nov 11, 2014 11:00 am

abu_firdaus wrote:tak tau le skrg. sy dah 12 tahun tak buat loan. normally ia juga amik some % dari loan amount. mungkin dlm ratusan ringgit. kan sy dah bagi contoh tu

sama seperti MRTA ke ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by abu_firdaus on Tue Nov 11, 2014 11:06 am

itu insuran kan? bukan fee

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by najib76 on Tue Nov 11, 2014 11:46 am

abu_firdaus wrote:itu insuran kan? bukan fee

haha silap ...
dlm kes rumah spt yuran peguam ..

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by abu_firdaus on Tue Nov 11, 2014 11:52 am

ye..yuran peguam tu kena GST la kalau kot kalau ikut statement tu

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by thtl on Tue Nov 11, 2014 1:53 pm

kalau mampu beli kereta dan rumah, mmg gomen BN akan kenakan gst kpd kelompok ini

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by najib76 on Wed Nov 12, 2014 2:21 am

thtl wrote:kalau mampu beli kereta dan rumah, mmg gomen BN akan kenakan gst kpd kelompok ini

saya fikir jika kerajaan BN anggap "mampu" dengan syarat boleh beli rumah adalah kejam... Sad

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by izam on Sat Nov 22, 2014 9:12 am

perkhidmatan insurans setahu saya dalam kategori exempted tax...
maksudnya tak boleh kena gst, tapi semua perbelanjaan syarikat insurans akan kena gst tapi tak boleh claim semula dengan pihak kastam.

termasuk juga dalam ketegori ini, adalah rumah kediaman, perkhidmatan hospital swasta, loan dan lain-lain.

izam
AHLI
AHLI

Posts : 1
Points : 1
Join date : 19/12/2011

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by najib76 on Mon Dec 01, 2014 4:31 am

izam wrote:perkhidmatan insurans setahu saya dalam kategori exempted tax...
maksudnya tak boleh kena gst, tapi semua perbelanjaan syarikat insurans akan kena gst tapi tak boleh claim semula dengan pihak kastam.

termasuk juga dalam ketegori ini, adalah rumah kediaman, perkhidmatan hospital swasta, loan dan lain-lain.

terima kasih atas maklumat .
dimana saya boleh dapatkan maklumat RASMI ini ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Insurans kenderaan bermotor mungkin mahal disebabkan GST

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum