SOLAT SUNAT

View previous topic View next topic Go down

SOLAT SUNAT

Post by sitisu on Fri Nov 14, 2014 6:21 am

1. Sah tak jika:
- dalam sujud akhir solat sunat taubat terbaca bacaan untuk sujud sunat tahajjud?
- menggunakan telekung/ pakaian yang kainnya agak melekap pada badan untuk solat? ( setahu saya boleh selagi tdak nampak warna kulit dan tidak terlampau ketat.

2. Bangkai anak lipas ( kecik je lipasnya )dikira najis ke? kalu terkena pakaian solat.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by thtl on Sun Nov 16, 2014 9:31 am

1. camna bacaan dalam sujud tu
2. kain melekat harus
3, tak sebab ia serangga

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by sitisu on Sun Nov 16, 2014 11:30 am

1. Sujud masa solatvtaubat : robbana zolamna anfusana.......minal khasisrin
solat tahajud :robbi adkhilni mudkhola sidqi..... Nasiroo..
Sah ke?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by abu_firdaus on Sun Nov 16, 2014 12:24 pm

Dlm sujud boleh saja baca apa2 doa, setelah baca subhana rabbial a'la. Tak dikhususkan baca satu jenis doa saja.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by thtl on Mon Nov 17, 2014 8:50 am

Guna Kitab apa puan CT?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by abu_firdaus on Mon Nov 17, 2014 10:20 am

boleh jumpa kat buku2 kecil panduan solat sunat ni. byk buku2 tanpa dalil ni.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by sitisu on Tue Nov 18, 2014 3:40 am

saya pon tak ingat buku yang mana satu untuk solat taubat.. yang tahajjud tu buku dah hilang tetapi mmg dah hafal bacaan tu.. Smile

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by thtl on Tue Nov 18, 2014 9:21 am

biasanya buku2 Ustaz Johari Alias dari al-Hidayah Publishers, yg paling banyak menghasilkan buku2 perukunan atau panduan ibadat

buku2 perukunan yg ada ajar "Usyalli..." jangan beli, sebab manhaj penulisannya adalah pesantren syllabus

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by sitisu on Tue Nov 18, 2014 12:05 pm

Tak fhm mksud perukunan usyalli..

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by thtl on Tue Nov 18, 2014 1:12 pm

mana-mana kitab yg ada suruh pembaca lafaz "Ushalli" tu kitab yang tidak muktabar...masih pemikiran lama, jumud dan rigid

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by abu_firdaus on Tue Nov 18, 2014 1:45 pm

Maksudnya yg suruh lafaz niat solat tu.."usalli fardhan/sunatan..."

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by sitisu on Wed Nov 19, 2014 3:12 am

tapi kan tuan-tuan, bukan ke sume buku belajar solat punn ajar niat solat dengan lafaz usolliii? Entah laa
Buku-buku popular cth : Buku Indanya Hidup Bersyariat ( Dato Ismail Kamus &Mohd Azrul Azlen Abd Hamid ) pun ada tulis niat dengan lafaz usollii..

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by abu_firdaus on Wed Nov 19, 2014 3:42 am

tak semua. cari buku solat yg ikut sunnah & ada dalil.
sy syorkan "Formula Solat Sempurna", tulisan Ust Zaharudin Abd Rahman (UZAR). tapi rasanya tak ada penerangan tentang solat sunat.

untuk panduan solat sunat, boleh rujuk :
http://www.hafizfirdaus.com/ebook/Solat%20sunat/

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by sitisu on Wed Nov 19, 2014 4:02 am

Oh buku UZAR tu sy dah beli jugak. mmg tak ada solat sunat..ia cerita tentang bagaimana nk solat ikut cara yang betlul. sgt suka buku ni.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by abu_firdaus on Wed Nov 19, 2014 4:28 am

tak ada ajar lafaz niat usolli kan? Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by sitisu on Wed Nov 19, 2014 5:54 am

abu_firdaus wrote:tak ada ajar lafaz niat usolli kan? Smile
Like
haah mmg tak ada.. yg penting keazaman kita dan tekad nak laksanakan solat apa.

kalu kita sebut lafaz usolli juga masa nk mula solat tak salahkan? almaklum dah terbiasa.. lepasni kena biasakan yang tak biasa.

bagaimana pula nak terangkan kpd anak2 yng baru belajar solat ni.. sbb meereka mmg dah ditrain baca lafaz usolli..
boleh tak sekiranya kita biarkan mereka faham solat tu dulu baru terangkan pasal niat?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by abu_firdaus on Wed Nov 19, 2014 6:50 am

mula2 mula kena betulkan yg dah terbiasa tu.
kemudian baru biasakan yg dah betul. Smile

yg belum baligh tu xpe la bagi faham lafaz niat tp slow2 kena explain apa maksud niat yg sebenarnya.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by Adl on Thu Nov 20, 2014 7:35 pm

Assalammualaikum.

Mohon mencelah.

Mungkin apa yg dimaksudkan oleh sitisu ttg doa semasa solat taubat,  dikaitkan dengan ayat AQ  7:23

قَالَا رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ [٧:٢٣

Mereka berdua merayu: "Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi".
…………………………………………………………………………..

Manakala doa semasa solat tahajjud dikaitkan dgn ayat AQ  17:79 dan AQ  17:80 seperti dibawah:

[١٧:٧٩]وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَّكَ عَسَىٰ أَن يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَّحْمُودًا
Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah "sembahyang tahajjud" padanya, sebagai sembahyang tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.
 

وَقُل رَّبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّي مِن لَّدُنكَ سُلْطَانًا نَّصِيرًا [١٧:٨٠
Dan pohonkanlah (wahai Muhammad, dengan berdoa): "Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku ke dalam urusan ugamaku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku dari sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku",

Dalam usaha sy mentadabbur Quran, sy juga mengamalkan doa2 tersebut. Tapi saya baca samada selepas tasyahud sebelum salam atau selepas salam,  sebagai langkah berjaga2 supaya tidak membaca Quran semasa sujud.

Mungkin Syeikh thtl @ sahabat2 lain yg arif boleh ulas tambah jika sudi.

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by thtl on Sat Nov 22, 2014 9:07 pm

Like
dah cukup tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by Ibnu Sarkawi on Sun Nov 23, 2014 8:11 am

ni link best utk rujukan solat2 sunat utk beginner :-

http://www.hafizfirdaus.com/ebook/Solat%20sunat/

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by abu_firdaus on Mon Nov 24, 2014 4:05 pm

Ibnu Sarkawi wrote:ni link best utk rujukan solat2 sunat utk beginner :-

http://www.hafizfirdaus.com/ebook/Solat%20sunat/
kansy dah post link tu Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by Ibnu Sarkawi on Tue Nov 25, 2014 4:32 am

abu_firdaus wrote:
Ibnu Sarkawi wrote:ni link best utk rujukan solat2 sunat utk beginner :-

http://www.hafizfirdaus.com/ebook/Solat%20sunat/
kansy dah post link tu Smile

alamak astrok la pulak.. ampun kan saya ustaz scratch

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by Nadim on Sun Apr 05, 2015 2:23 am

Salam Syaikh,
Boleh ker kita buat aktivi selain zikir sewktu nak tunggu solat isyraq...jkk.

Nadim
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 8
Join date : 11/07/2012
Location : KL

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by abu_firdaus on Mon Apr 13, 2015 5:26 am

slm. boleh

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: SOLAT SUNAT

Post by Sponsored content Today at 6:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum