Kurma dan Jin

View previous topic View next topic Go down

Kurma dan Jin

Post by saifulnd43 on Mon Nov 24, 2014 5:16 am

Salam

Terdapat statement yg mengatakan kalau makan kurma setiap hari ,tidak akan di dekati jin .
betul kah perkara ini ?

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Kurma dan Jin

Post by thtl on Mon Nov 24, 2014 8:42 am

Ya, kurma Ajwa
dalil:

مَنْ تَصَبَّحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةً، لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سُمٌّ وَلاَ سِحْرٌ

“Barangsiapa mengkonsumsi tujuh butir kurma Ajwah pada pagi hari, maka pada hari itu ia tidak akan terkena racun maupun sihir" (B-M)
sihir itu dari jinn

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kurma dan Jin

Post by Ibnu Sarkawi on Mon Nov 24, 2014 12:12 pm

ohh sohih al-bukhari & muslim rupanya. adakah kurma tersebut masih wujud pada masa kini?

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kurma dan Jin

Post by thtl on Mon Nov 24, 2014 12:25 pm

ada...kat Mahnaz di bt 3 shah alam, pengedar dia, RM120 per kg

kat Madinah, antara tarikan utama bazaar korma Madinah ialah korma ajwa...average from SAR60-140 per kg mengikut gred

kalau beli yg SAR80/kg tu dah kira OKlaa..
(SAR 1.00=RM 0.82 sen)

bulat, kecil dan hitam pekat dan texture amat lembut

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kurma dan Jin

Post by saifulnd43 on Wed Nov 26, 2014 10:35 am

Salam

THTL mengapa Nabi SAW mengkhususkan untuk kurma ajwah saje .

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Kurma dan Jin

Post by thtl on Wed Nov 26, 2014 11:15 am

rahsia ni kita kena buat kajian.
contoh yg lain, kenapa Nabi suruh beberapa baduwi minum air kencing unta, unta tu bukan unta biasa tapi sejenis unta yang ada di Madinah ketika itu.
cth lain, nak buat wine terbaik, ada jenis anggur tertentu, nak makan daging lembu terbaik, ada jenis lembu tertentu, misalnya lembu Kobe dari Japan. Nak makan tuna terbaik, kalau ikut japan, tuna blue fin atau yellow fin, sekor mencecah Yen 1.5 juta...
ini rahsia2 alam.
Kalau di kelantan, buah dokong paling femes ialah dokong Dewan.
kalau durian, durian musang king...
apakah wanita yang paling baik? kalau di kelantan, wanita yang dicari ialah gadis Pasir Mas, semua ada rahsia2

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kurma dan Jin

Post by ibnuwafiy on Thu Nov 27, 2014 7:22 am

Mahal betul kurma ajwa ni ye..1kg tu brape bijik bule dpt agak2 tu..hu

ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: Kurma dan Jin

Post by aimahmad on Thu Nov 27, 2014 9:40 am

ibnuwafiy wrote:Mahal betul kurma ajwa ni ye..

Nampak gaya makin lama makin mahal. 5-6 tahun lepas RM80 sekilo. 2-3 tahun lepas RM100 sekilo. Skarang dah RM120 sekilo.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Kurma dan Jin

Post by thtl on Thu Nov 27, 2014 11:11 am

kat Suq Tamar Madina, ada banyak gred..dari SAR 50-140 bergantung kpd gred. penjual kat situ bukan semua boleh caya...kebanyakan jurujual bangla, paki dan Indo...he3

1 kg banyak, sebab buah dia bersaiz kecil, mungkin >50 biji, tak pernah count

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kurma dan Jin

Post by Sponsored content Today at 11:20 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum