bersubahat dalam maksiat?

View previous topic View next topic Go down

bersubahat dalam maksiat?

Post by hafiz on Sat Nov 29, 2014 3:22 pm

1. katakan dalam sesuatu keadaan, seseorang itu me'record' atau membeli movie. movie itu bknlh sesuatu yg educated (kira masuk category lagha). semasa tengok, orng lain pun tngk sekali (katakan orang itu bernama B), dalam movie tu pula ada scene di mana seseorng itu mengumpat dan mencarut. B juga terikut2 mengumpat dan mencarut sedngkan dia sepatutnya sdh tahu bnde itu slh. adakah orng yg pada awalnya me'record' atau membeli movie itu berdosa atas dosa B sekali atas dasar B mengumpat dan mencarut (adakah kiranya bersubahat)?

2. skrng bnyk rncangan2 talk show dan rancangan variety (kebanyakannya lagha juga lah). contohnya rancangan variety seperti running man dari korea yg ditonton oleh ramai orng. dalam rancangan2 talk show dan variety tu, kdng2, dia mengumpat atau membuka aib seseorng (bukannya rncangan tersebut mmng utk mengumpat orng, cuma kadang2 terselit scene tu). kita yg menonton adakah berdosa disebabkan dikira bersubahat?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: bersubahat dalam maksiat?

Post by thtl on Sun Nov 30, 2014 9:25 am

Jawab:
1. Mengumpat ni bila kita melakukannya atau tumpang dalam majlis mengumpat. Adapun tengok drama tak masuk, sebab ia hendak sampaikan mesej keburukan mengumpat tu. Jika movie itu tak ada apa2 mesej utk membawa kpd keinsafan, maka ia jatuh kategori lagha shj.
AQ 23: 3

2. sama spt di atas

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bersubahat dalam maksiat?

Post by hafiz on Sun Nov 30, 2014 9:59 am

kalau mcm cerita reality misalnya. ia bukan membawa mesej, tetapi mmng berlaku dalam crita tu. ini mcm mana pula?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: bersubahat dalam maksiat?

Post by thtl on Sun Nov 30, 2014 10:32 am

entahlah fiz, tanyalah jiwa anda, hadith no 27 matan arba'in an-Nawawiyah
Sabda Rasulullah SAW lagi : ' Tanyalah hati engkau. ' Kebajikan itu ialah apa yang mententeramkan diri engkau kepadanya serta mententeramkan hati. Manakala dosa pula ialah apa yang mengganggu jiwa dan meragui dalam dada, walaupun orang ramai telah memberikan engkau fatwa dan terus menfatwakan sesuatu.' "

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bersubahat dalam maksiat?

Post by abu_firdaus on Mon Dec 01, 2014 3:50 am

kalau kita rasa dosa, ubatnya terus beristighfar pada Allah. & kalau melibatkan org lain, terus minta maaf. kalau org lain buat dosa, terus beri nasihat. selesai segala was2 dlm hati.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: bersubahat dalam maksiat?

Post by Sponsored content Today at 9:08 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum