Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by yat on Fri Feb 17, 2012 10:16 am

Salam,

Saya tengah rajin melihat documentary tentang sejarah, tambah2 lagi zaman2 BC (before christ)...dalam history channel dan jugak discovery channel, banyak yang mereka tayangkan, mostly ambik dari old testament (bible) dari book of Exodus, cerita noah's ark (nabi nuh a.s), moses (Nabi musa a.s), david king of israel (Nabi Daud a.s), joshua (Yush' bin N'un), Sodom and gamorrah (dari kisah Nabi Lut a.s) dan banyk lagi...

Mostly, old testament bible ni banyak persamaan dengan Sirah nabawi islamic version (ada la sikit2 perbezaan, tapi tak ketara)..documentary mereka agak mantap, cerita dari kesan archeologist, peninggalan sejarah, catatan2 dari sumber selain dari kitab agama dan penerangan dari sudut sains, mereka betul2 pergi ke tempat yg dinyatakan dan cuba lihat kesan sejarah yg tinggal...boleh cakap lengkap research mereka ni..

cuma yg tak best visual 'Prophets' digambarkan, adakah dibenarkan utk melihat untuk mendapat ilmu? dan adakah boleh untuk share dengan orang lain?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Fri Feb 17, 2012 12:42 pm

salam,

Ia dikembalikan kepada NIAT.

pertama: kita sedang membuat kajian terhadap Israeliyyat, kisah2 sejarah anbiya' yg bersumber dari Bible dan Torah (israeliyat) utk dibandingkan dengan sumber sejarah kita yg sahih.

kedua: Kita kena mantop pembacaan kita dalam sejarah dari sumber Islami dulu. Selepas kita dah mantap pembacaan dalam sumber kita yg sah, baru kita boleh kaji sumber israeiliyat.

3. Kita melakukan semua kajian perbandingan ini semata-mata kerana minat utk menjadi tokoh kajian Israeliyat spt Dr Zakir Naik dan Syaikh Ahmad Deedat atau bro Shah Kirit.

4. Imej nabi2 yg dilukis atau diukir itu harus dilihat oleh kita atas nama kajian kerana kita tahu ia israeliyat dan dusta, cuma kita tak usah sibarkan kpd org lain ditakuti mereka akan mempercayainya.

5. cerita Nabi keluaran Hollywood pun banyak kalau yat nak buat kajian, cthnya: The Ten Commandment, di mana Charlton heston menjadi Moses. Gitu juga filem2 mengenai Jesus Christ. WA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by yat on Fri Feb 17, 2012 1:34 pm

saya well aware tentang kisah israiliyat, niat saya untuk tgk research mereka tentang peninggalan sejarah dan kajian...cuma cara 'presentation' mereka lebih terserlah dan research mereka lebih detail...

contoh2 seperti menggambarkan king david gila kuasa, anak perempuan nabi lut memabukkan ayah mereka dan bersekedudukan (nauzubillah) memamng kita tolak mentah2..niat utk lebih pelajari dengan cara yg lebih menarik sahaja...

tahun 2010 depa cakap dah jumpa bahtera nabi nuh, yg mengikut bible terdampar di mt ararat, di turki, wallahualam..berita macam ni macam takleh percaya ja....

saya tgk, tapi mengam,bil nasihat thtl, tidak share, utk kajian diri sendiri (self interest)

http://www.abc.net.au/news/2010-04-28/noahs-ark-discovered-on-turkish-mountain/413428

http://www.youtube.com/watch?v=oPpKnwh3AvE

PS: tahu cerita hollywood, tapi depa banyk exaggerate dan tak akademik, tgk documentary lebih detail explanation dari pakar dan terang sumber dia....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Fri Feb 17, 2012 5:14 pm

pelbagai kajian dan penemuan mengenai nabi2 dan umat zaman sebelum kita, khususnya kisah2 nabi bani Israel, kita boleh ikuti, tapi jika tidak dijelaskan oleh sumber kita, maka kita lihatlah sejauh mana kekuatan kajian mereka.

cth: siapakah Iskandar Zulkarnain?
siapakah Luqman al-Haakim?
siapakah Khidr, the green man?
di manakah kota Tsamud, kota madyan, ashabul Kahfi..
apakah Jesus pernah berkahwin?

siri jejak Rasul TV 3 tu semua berdasarkan dzann aje..

maka tak jadi masalah, kita mengikuti kajian2 tsb..tak menjejaskan akidah pun sebab ia tak ada kaitan dgn Nabi Muhammad.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Fri Feb 17, 2012 9:33 pm

thtl wrote:pelbagai kajian dan penemuan mengenai nabi2 dan umat zaman sebelum kita, khususnya kisah2 nabi bani Israel, kita boleh ikuti, tapi jika tidak dijelaskan oleh sumber kita, maka kita lihatlah sejauh mana kekuatan kajian mereka.

cth: siapakah Iskandar Zulkarnain?
siapakah Luqman al-Haakim?
siapakah Khidr, the green man?
di manakah kota Tsamud, kota madyan, ashabul Kahfi..
apakah Jesus pernah berkahwin?


siri jejak Rasul TV 3 tu semua berdasarkan dzann aje..

maka tak jadi masalah, kita mengikuti kajian2 tsb..tak menjejaskan akidah pun sebab ia tak ada kaitan dgn Nabi Muhammad.

cuba jawab yang tu? ana nak tahu berdasarkan pengetahuan syeikh lah..hehe..

baru ingat nak buka tread aritu Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sat Feb 18, 2012 6:00 am

saya tak tahu...hehehe
buat apa nak kaji benda yg AQ tak suruh kaji..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sat Feb 18, 2012 9:54 am

thtl wrote:saya tak tahu...hehehe
buat apa nak kaji benda yg AQ tak suruh kaji..

amboi..jawapan kasi nak check mate jek..haha Laughing

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sat Feb 18, 2012 10:49 am

Bukan apa, manhaj salafiyah depa tak minat dengan siapakah Zulkarnain, Khidir, yg lebih awla ialah apakah pengajaran dari kisah2 tsb..mencari siapakah di sebalik tokoh2 itu tidak penting, tapi kisah dan ibar dari keujudan tokoh2 itulah yg lebih penting.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sat Feb 18, 2012 11:47 am

thtl wrote:Bukan apa, manhaj salafiyah depa tak minat dengan siapakah Zulkarnain, Khidir, yg lebih awla ialah apakah pengajaran dari kisah2 tsb..mencari siapakah di sebalik tokoh2 itu tidak penting, tapi kisah dan ibar dari keujudan tokoh2 itulah yg lebih penting.

hehe...macam quote kata-kata al-Buti penulis fiqh sirah jek..eheh :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sat Feb 18, 2012 12:04 pm

bukan, syed Qutb dalam tafsir fi Dzilal ketika beliau mentafsir surah al-Kahfi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sat Feb 18, 2012 2:16 pm

thtl wrote:bukan, syed Qutb dalam tafsir fi Dzilal ketika beliau mentafsir surah al-Kahfi

syed Qutb ni salafi tak?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sat Feb 18, 2012 5:13 pm

mestilah,
salafi haraki, sebab IM nak bina balik generasi al-Qur'an yg unik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sat Feb 18, 2012 6:14 pm

thtl wrote:mestilah,
salafi haraki, sebab IM nak bina balik generasi al-Qur'an yg unik

tak tahu pula IM ni salafi...
masa ana dulu...depa tak tekan pun ilmu hadith..zero langsung..

sampai guna hadith maudhu' pun ada..

bila ana dah bertemu manhaj ni..baru lah tahu sedikit ilmu hadith dan kepentingannya..

wallahua'lam..ada hikmahnya Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sat Feb 18, 2012 6:33 pm

Baca balik deklarasi Imam al-Banna ketika Muktamar Kelima di Ismailiah. Bahawa gerakan IM adalah salafi. hehehe
salafi ni bukan hadith sahih dhaif je, tapi IM pun nak bina manhaj juga.
kemudian lihat 20 usyul asyrin tu...itu manhaj salaf ler

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sat Feb 18, 2012 7:10 pm

thtl wrote:Baca balik deklarasi Imam al-Banna ketika Muktamar Kelima di Ismailiah. Bahawa gerakan IM adalah salafi. hehehe
salafi ni bukan hadith sahih dhaif je, tapi IM pun nak bina manhaj juga.
kemudian lihat 20 usyul asyrin tu...itu manhaj salaf ler

20 usul asyrin dengan 10 muwafasat tarbiah tu sama ke menda lain?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sat Feb 18, 2012 7:18 pm

lainlaa..

20 usyul asyrin dalam Rukun al-Fahmu, manakala 10 Muwasafat berada dalam Rukun al-Amal. Rukun Bai'ah ada 10. enta tarbiyah x abis ni...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sat Feb 18, 2012 7:27 pm

thtl wrote:lainlaa..

20 usyul asyrin dalam Rukun al-Fahmu, manakala 10 Muwasafat berada dalam Rukun al-Amal. Rukun Bai'ah ada 10. enta tarbiyah x abis ni...hehehe

hehe...kalau habis sah ler ana orang kuat IM la nii..kehkeh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sat Feb 18, 2012 7:50 pm

20 Usyul Asyriin abis tak, maksudnya khatam...itu paling basic dalam IM

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sat Feb 18, 2012 7:59 pm

thtl wrote:20 Usyul Asyriin abis tak, maksudnya khatam...itu paling basic dalam IM

cuba listkan...rasanya dah..takut tak sama je..

tambahan dah lama pencen..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sat Feb 18, 2012 8:46 pm

isy,
takkan nak listkan, ia antara yg paling banyak dicetak...

terjemahan awal Usyul Asyrin Ust Alias Othman (IRC) tahun 1977..

mula usyul pertama: Islam adalah syumul
Usul ke 20: isu Takfir

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sun Feb 19, 2012 7:34 am

thtl wrote:isy,
takkan nak listkan, ia antara yg paling banyak dicetak...

terjemahan awal Usyul Asyrin Ust Alias Othman (IRC) tahun 1977..

mula usyul pertama: Islam adalah syumul
Usul ke 20: isu Takfir

tak hengat lah..hehe :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sun Feb 19, 2012 8:55 am

sapa yg tak ingat usyul 20, bukan genuine IM..

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sun Feb 19, 2012 6:37 pm

thtl wrote:sapa yg tak ingat usyul 20, bukan genuine IM..

Laughing

hehe...IM kan banyak cabang..split 3 kan? ke lebih..
ana pun tak tahu ana yang mana satu...hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sun Feb 19, 2012 7:11 pm

mmg split tiga,
haluan
isma
ikram

hang masuk team mana?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sun Feb 19, 2012 7:26 pm

thtl wrote:mmg split tiga,
haluan
isma
ikram

hang masuk team mana?

kan dah cerita aritu, taaruf life stream..hehe

ana mana tahu tapi ustaz yang bagi tau..yang tak ngam dengan haluan..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Sponsored content Today at 7:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum