Mimpi ataupun nyata.

Go down

Mimpi ataupun nyata.

Post by lolathequeenie on Wed Dec 17, 2014 10:14 am

Salam ustaz, dua hari lepas, semasa tidur sya mimpi sesuatu yang pelik. Sya rasa roh sya terbang di atas sebuah jalan yang panjang dan luas. Di tepi-tepi jalan itu sya lihat banyak benda, ada yang baik dan jahat, tua dan muda, miskin dan kaya.. Semua sibuk dengan kehidupan mereka. Ada rumah, pokok, kereta dan macam2 di dunia ada terletak di tepi2 jalan.
Sewaktu terbang sya dapat rasa itu roh sya sedang terbang melimpasi semua benda2 tersebut. Dan tiba2 ada satu suara halus iaitu suara lelaki yg menyebut nama sya, dan suara itu memanggil suruh sya pulang segera. Selepas itu sya dapat rasa roh sya ditarik dengan perlahan2 sehingga sya dapat rasa roh sya masuk ke dalam jasad sya.. bermula dari kepala sampai ke kaki masuk perlahan2. masuk sahaja ke kawasan kepala sya buka mata, tapi tangan dan kaki blum gerak. selepas beberapa ketika baru tangan dan kaki sya boleh merasa. ustaz, apakah ini satu perkara normal dan cuma mimpi? atau ada maksud lain? terima kasih..
avatar
lolathequeenie
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 40
Join date : 10/07/2014

Back to top Go down

Re: Mimpi ataupun nyata.

Post by thtl on Wed Dec 17, 2014 10:30 am

ini fenomena biasa. dalilnya:

AQ 39:42 [Allah memegang jiwa (orang) ketika matinya dan (memegang) jiwa (orang) yang belum mati di waktu tidurnya; maka Dia tahanlah jiwa (orang) yang telah Dia tetapkan kematiannya dan Dia melepaskan jiwa yang lain sampai waktu yang ditetapkan. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda- tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang berfikir.]
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum