yakin la yuzalu bisyaq.

View previous topic View next topic Go down

yakin la yuzalu bisyaq.

Post by sitisu on Sat Dec 27, 2014 4:11 am

Al yakin la yuzalu bisyaq =Yakin tidak boleh digugat dgn syakk.
Boleh takvsy gunakan kaedah ini dlm masalah sy.
1. Dah yakin seluar ank xde bocor masa tidur..sbb xbash atu lmbab pun. Cuma ada bau yg mungkin bau dr pmpers shj
( klu ank yg pkai pmpers selalunya akan ada bau hancing yg melekat akibat dr tadahan pmpers tu wlupun pmpers xpenuh)
Disebabkan ada bau tu sy tiba2 dh ragu2..bocor ke atau bau saja ke..mungkin bocor tp dah kering ke (sbb pernah dia bocor masa tidur mmg basah dan nmpak tp say biarkan ank tidur dulu sbb ad bnda lain kena siapkan.kemudian bila nk bersihkan ank sy tgk seluarnya dah kering)..macam2 dah terfikir.boleh kata dah masuk was2lahh.
Ikut kaedah di atas boleh tak say abaikan semua rasa2 yg dtg diseabka bau tu.
Selalu juga macam ni..bila bngun tido.mmg x basah.lembab.cuma bau.
2. Adakah bau itu ain juga.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: yakin la yuzalu bisyaq.

Post by thtl on Sat Dec 27, 2014 10:20 pm

الْيَقِينُ لَا يُزَالُ بِالشَّكِّ

"Perkara Yang Yakin Tidak Dihilangkan Oleh Keraguan (Syak)" =maksud, jika pada asal sudah yakin, maka perkara2 yg mendatang tidak dapat merubah keyakinan.

Jika pampers itu jenis terbaik di pasaran, gerenti kalis bocor semalaman, maka bau itu tidak menggugah keyakinan bahawa tidak ada kebocoran.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: yakin la yuzalu bisyaq.

Post by abu_firdaus on Tue Dec 30, 2014 5:10 am

1. Dah yakin tu. Selagi tak ada bukti pampers terbuka atau bocor maka kekal dgn yakin anda.
2. Bau mmg membuktikan ain tp ain tu masih terkandung (contained) dlm pampers. Tak ada masalah.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: yakin la yuzalu bisyaq.

Post by sitisu on Fri Jan 09, 2015 7:57 pm

alhamdulillah..mudah sikit urusan saya pagi hari. terutamanya waktu bekerja. Smile
terima kasih THTL n abu-frdaus atas penerangannya.Moga diganjarkan kemudahan dalam hidupselalu. Amin.

bolehkah kaedah ini diguna dalam urusan ibadah juga?

oh..by the way nak tahu betul atau tidak pendapat seorang saudara.
- jika mengelap ( sama ada lantai ke, permukaan sesuatu objek, etc) tmpt yng bernajis. selepas menghilangkan ainnya, kita mestilah mengelap tmpt tu dengan kain yang telah dilembabkan/mop DENGAN CARA SEHALA xboleh pusing2 atau zigzag. maknanya : masa lap tu jangan buat ziqzag.. lap sehala sahaja.. alasannya najis yang kita bersihkan akan patah balik/dgn kata mudah tak bersih suci lagi. betui kaa kaedah tu? jenuh la kalu gtu. lagpun kalau kita mengemop bukankah kita akan mengelap cara zigzag juga maknanya ke kiri dan ke kanan kita gerakkan mop/kain tadi.. Musykil aihhhh..
klu betul maknanya cara saya selama ni salah lahhh. Aduhh!

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: yakin la yuzalu bisyaq.

Post by abu_firdaus on Sat Jan 10, 2015 12:57 pm

1. Boleh bagi contoh dlm ibadah?
2. Itu kaedah org was2. Kena yakin hilangkan ain najis, tak kira la nak pusing2 atau sehala. Janji najis dah hilang

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: yakin la yuzalu bisyaq.

Post by sitisu on Sat Jan 17, 2015 6:30 pm

1. contoh ibadah macam solat. dah yakin buat rakaat kedua, tgh2 berdiri utk rakaat ke3 xyakin plak dah buat rakaat kedua. Selalunya klu yakin tu lebih kuat, saya teruskan je, klu cam 50-50 saya akan bt rakaat 2 dan teruskan sampai habisss...

wuduk pula, kdg2 terlupa/tak ingat dah buat atau blm. saya guna kaedah yag sama la,klu yakin kuat abaikan,klu 50-50. ulang semula.

3. oohh camtu ehhh..asalkan hilang dan tak nampak dah najisnya, pusing ke zigzag ke apa ke semua boleh la. Lega.phewww..


sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: yakin la yuzalu bisyaq.

Post by hafiz on Sun Jan 18, 2015 7:00 pm

kalau solat ada sujud sahwi. blh check google bila masa kita kena buat sebelum salam and bila selepas salam. lps tu, cuba check dngn yg lbh arif btul tak apa yg disebut di internet tu.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: yakin la yuzalu bisyaq.

Post by Sponsored content Today at 4:54 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum