Mesir atau Madinah?

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Go down

Mesir atau Madinah?

Post by kalepensel on Sat Feb 18, 2012 3:27 pm

First topic message reminder :

ana ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang Usuluddin. sekarang ni sedang berhempas-pulas dengan STAM. jadi nak tanya pendapat ahli BT(bicara thtl) sekelian,

yang mana satu yang terbaik? Universiti Al-Azhar atau Madinah?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down


Re: Mesir atau Madinah?

Post by Ad-Dien on Mon Feb 27, 2012 3:05 pm

thtl wrote:kalau berjaya copy n paste dari PDF, mmg ana amat seronok sekali

aik?selama 15 tahun ni buat gaune??bukan copy paste kaa??hehe

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by thtl on Mon Feb 27, 2012 6:48 pm

mana-mana arabic text kitab yg ana dapat copy n paste tu semua dari sumber word. dari pdf mmg tak pandai nak convert ke word

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by Ad-Dien on Mon Feb 27, 2012 8:50 pm

thtl wrote:mana-mana arabic text kitab yg ana dapat copy n paste tu semua dari sumber word. dari pdf mmg tak pandai nak convert ke word

oh macam tu ke? jadi stor simpanan ustaz ni banyak word ke pdf?hehe...

bawak mai lah kat cek..hehe Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 5:50 am

sorry, ia dari syamela sebenarnya. syamela ni sebenarnya dalam format BOK.file. boleh copy paste, ana ingatkan word.
syamela mana boleh kasi Online, nak install pun dekat 2-3 jam. itu hari geng afn 1.0 yg tlg install.
file dalam format WORD ni saiznya besar. sebab tu buku dalam format word, jarang orang buat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 10:48 am



ana sebenarnya tak berapa tau tentang syamila ni...
cuba story sikit syamila ni.. Smile hehehhehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 12:28 pm

syamila ni himpunan pdf kitab arab dalam 10,000 jodol dalam satu DVD. hasil sebuah NGO di Egypt. ana dapat free copy je, geng afn 1.0 dulu kasi. version 3.3 sekarang dah ada edisi latest. Kalau tuan hakim sulaiman akhlaken dia ada syamila KSA, kitabnya lebih banyak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 6:07 pm

thtl wrote:syamila ni himpunan pdf kitab arab dalam 10,000 jodol dalam satu DVD. hasil sebuah NGO di Egypt. ana dapat free copy je, geng afn 1.0 dulu kasi. version 3.3 sekarang dah ada edisi latest. Kalau tuan hakim sulaiman akhlaken dia ada syamila KSA, kitabnya lebih banyak.

ohh begitu..bagusnya jika ada versi melayu..maktabah syamila melayu Smile

suatu hari nanti akan ditubuhkan insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 6:24 pm

dien, dien..

jgn impikan, itu zaman cucu dien..hehehe

sekarang, utk dien, kena kasi pandai arab je...abis cerita.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 6:41 pm

thtl wrote:dien, dien..

jgn impikan, itu zaman cucu dien..hehehe

sekarang, utk dien, kena kasi pandai arab je...abis cerita.

hehe...nothing possible..tu impian nak menyumbang kepada ummah..hehe..sebab tak semua nak belajar bahasa arab..

ibn taimiyah, ibn Qayyim dan dan Abdul Wahab juga impikan sunnah tertegak, akhirnya jasa mereka mekar hingga ke hari ni... (dalam kalangan salafi je lah..hee)

Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 6:45 pm

buku arab, tak ada masalah copyright kalau nak masuk dalam maktabah syamela. tapi Malaysia, camna, jahabersa, telaga biru, PTS, mana nak kasi buku mereka jadi PDF free...syamela melayu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 7:03 pm

thtl wrote:buku arab, tak ada masalah copyright kalau nak masuk dalam maktabah syamela. tapi Malaysia, camna, jahabersa, telaga biru, PTS, mana nak kasi buku mereka jadi PDF free...syamela melayu

hehe..ustaz kena tulis and wakaf free lerr...hohoho Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 7:32 pm

satu pengarang ciput mana boleh buat maktabah syamela melayu, alahai...we r talking 12,000 ribu jodol dalam satu album...10,000 authors..termasuk dien al-kardawi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 7:49 pm

thtl wrote:satu pengarang ciput mana boleh buat maktabah syamela melayu, alahai...we r talking 12,000 ribu jodol dalam satu album...10,000 authors..termasuk dien al-kardawi

hehe.tak ape..sekarang kita perbanyakkan karya masing-masing dahulu..sebarkan sunnah melalui penulisan dari bawah , perlahan-lahan dan istiqamah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 7:52 pm

itulah nampak awal-awal tadi macam angan2 mat jenin, sekarang baru nampak macam wawasan dan cita2.. Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 8:02 pm

thtl wrote:itulah nampak awal-awal tadi macam angan2 mat jenin, sekarang baru nampak macam wawasan dan cita2.. Laughing

hehe..wawasan 2020..cek PM

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 8:06 pm

dah jawab.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

mesir atau medinah

Post by Jusina on Tue Feb 12, 2013 12:58 pm

Assalamualaikum.
Anak saya baharu saja mendapat keputusan STAM. Sewaktu tingkatan enam anak saya memberitahu bahawa beliau ada ditemuduga untuk tujuan melanjutkan pelajaran ke Universiti luar negeri. Cumanya saya kurang pasti madinah atau mesir. Soalan saya bagaimana caranya untuk memohon ke Universiti Islam Madinah? Adakah hanya melalui online atau ada wakil-wakil tertentu di Malaysia atau Jabatan Agama di negeri masing-masing. Terima kasih atas penjelasan.

Jusina
AHLI
AHLI

Posts : 1
Points : 1
Join date : 06/02/2013
Location : Kota Belud Sabah

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 1:18 pm

Bisanya ada cikgu atau unit kat sekolah yg anak puan belajar tu yg handle isu melanjutkan pelajaran ke luar negara.

buat masa ni better KSA sebab Egypt sedang bergolak dgn isu politik.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 3:06 pm

Jusina wrote:Assalamualaikum.
Anak saya baharu saja mendapat keputusan STAM. Sewaktu tingkatan enam anak saya memberitahu bahawa beliau ada ditemuduga untuk tujuan melanjutkan pelajaran ke Universiti luar negeri. Cumanya saya kurang pasti madinah atau mesir. Soalan saya bagaimana caranya untuk memohon ke Universiti Islam Madinah? Adakah hanya melalui online atau ada wakil-wakil tertentu di Malaysia atau Jabatan Agama di negeri masing-masing. Terima kasih atas penjelasan.

Di fb kami ada tubuhkan group untuk pelajar-pelajar yang nak gi ke madinah, syarat dan cara memohon. Diselia oleh pelajar Uni Islam Madinah sendiri. Kalau perlu nanti saya berikan linknya atau isi kandungannya insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mesir atau Madinah?

Post by Sponsored content Today at 3:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 4 Previous  1, 2, 3, 4

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum