toilet training.

View previous topic View next topic Go down

toilet training.

Post by sitisu on Sun Jan 18, 2015 7:46 am

1. Minta maaf masih ingin bertanya tentang ain najis ( bau ).

Kepada yang arif dan yang ada pengalaman.

1. Sblm ni saya ada post tentang anak yang baru belajar tak pakai pampers. Skrg yang jadi munsykil Apabila anak dah mula sekolah ( tadika + day care ). dan anak dah start tak pakai pampers ke sekolah, apbibila balik  rumah waktu ptg pakaian yang dipakainya akan  saya periksa sekiranya ada dia terkencing dlm seluar. selalunya mmg kering tetapi bila bau pada seluarnya ada bau yang saya sendiri rasa was-was. nk kata kencing tak kuat mana baunya. tp seperti yang dlm forum lepas bau masam tu saya tahu dah laaa Smile . Bila tany cikgu  katanya x kencing pun dlm seluar. tanya anak, kejap kata tak kejap kata ya. sy risau sekiranya betul dia terkencing tp dlm jumlah yg amat sedikit...
jadi saya akn minta anak mandi dan sya bilas seluar serta bajunya untuk hilang was2.

soalannya, bolehkah saya anggap itu hanya bau biasa dan bukan air kencing lalu terus masuk ke mesin tanpa bilas?
adakah boleh begitu?
atau sebenarnya saya terlalu was2 dlm hal?

sebabnya sya rasa terlalu bnyk pakainnya kena bilas dan ini amat memenatkan dan membuang masa saya.Pakaiannya sehari sepanjang di sekolah adalah dua pasng( maknanya ada empat helai ). sekiranya tak sempat saya akan kumpul untuk bilas pada keesokannya. baju2 tersebut dimasukkan cikgunya ke dalam plastik kain kotor untuk dibawa pulang. ini blm campur baju adiknya yang dijaga pengasuhhhh Sad  

Bolehkah say ikut saranan emak supaya jangan dicium pakain2 tu selagi tak ada kesan basah atau lembab yang kita nampak jelas ia air kencing. lagipun katanya klu anak kencing sikit pun akan berbau kuat.dlm kes saya ia berbau ala-ala sahaja, jadi katanya jgn cium2/bau2 seluarnya jika kita tgk kering dan masuk kan shj ke mesin krn mesin akan menyucikannya.??

sapa2 ada jwpn dn dpt kongsi pengalaman amat dihargaiiiiii

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: toilet training.

Post by abu_firdaus on Sun Jan 18, 2015 6:33 pm

Sama je mcm jwpan sebelum ni. Anda terlalu was2.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: toilet training.

Post by hafiz on Sun Jan 18, 2015 6:58 pm

spatutnya tak payah diselidiki detail sangat. nasihat saya, sementara masih peringkat awal ni, jgn dilayan sngt. kalau dh serius nnti brtmbh lagi susah.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: toilet training.

Post by sitisu on Sun Mar 01, 2015 4:22 pm

ok.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: toilet training.

Post by Sponsored content Today at 9:17 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum