berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

View previous topic View next topic Go down

berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by yat on Mon Feb 20, 2012 8:48 am

ada seorang ustaz sunnah yg saya friend di fb, status begini:

ada seorang cendekiawan yg hebat ilmu kewangan islamnya dlm K-Fiqh telah berkata " tidak mengapa tidak percaya akan hadith dan kemunculan imam mahdi almuntazar,ia lansung tak membahayakan aqidah"..hairan!hadith shahih imam mahdi terlalu byk utk diimani!

dan dibalas oleh konon empunya tuan badan yg dituduh: "Ada orang yang begitu cemburu dengan K-Fiqh lalu membuat fitnah sebagai penghibur hati mereka. Mereka memfitnah kononnya saya tidak mempercayai Imam Mahdi, padahal yg saya sebut di K-Fiqh adalah isu kebangkitan Imam Mahdi adalah furu' Aqidah & ada ulama yg menyatakan tidak mempercayainya TIDAK kufur. Tapi pemfitnah memfitnah saya beraqidah sedemikian, patutlah dakwah yang mrk bawa kerap dilihat serong, krn ia diegang oleh kumpulan pemfitnah & pesangka buruk sebegini, lagi tidak berakhlak dlm pandangan."

err..baru tahu ada perselisihan antara ulamak menganai status imam mahdi, ada yg cakap tak percaya pada hadis ini tak menjatuhkan akidah, ada yg sebaliknya...apa pandangan ulamak2 muktabar tentang hadis imam mahdi?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by thtl on Mon Feb 20, 2012 10:44 am

Benar, tidak yakin dengan al-Mahdi tidak menjejaskan akidah. Antara ulama yg menolaknya ialah mantan Mufti Egypt, Syaikh Muhammad Abduh. Di Indonesia ialah Prof Hamka. Jumhur ASWJ, percaya dengan kesahihan al-Mahdi akhir zaman.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by yat on Mon Feb 20, 2012 3:31 pm

benda ni punya pasal bergaduh, tapi orang yg menyerang tu terus tuduh buruk sangka, fitnah dan tidak berakhlak...susah betul...


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by Ad-Dien on Mon Feb 20, 2012 7:58 pm

yat wrote:benda ni punya pasal bergaduh, tapi orang yg menyerang tu terus tuduh buruk sangka, fitnah dan tidak berakhlak...susah betul...


kita kena ambil sikap para salaf kembali dalam meraikan perbezaan pendapat dan adab dalam khilaf

wallahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by thtl on Wed Feb 22, 2012 1:45 pm

Khadam 2.0 cabar, tunjukkan salaf mana yg percaya kpd Mahdi...dien boleh sahut tak cabaran Khadam tu??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by Ad-Dien on Wed Feb 22, 2012 1:56 pm

thtl wrote:Khadam 2.0 cabar, tunjukkan salaf mana yg percaya kpd Mahdi...dien boleh sahut tak cabaran Khadam tu??

topik Imam Mahdi tu sangat menarik, dan saya tengok perbincangan mereka juga menarik..

saya tak mencelah pun (baru tadi satu posting) dalam tread tu..sebab saya nak ikuti betul-betul..

tambahan saya tak ada ilmu mendalam bab Mahdi tu..jadi saya tak mahu ganggu diskusi itu..banyak perkara baru yang saya dapat tahu dari tread tu..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by thtl on Wed Feb 22, 2012 1:58 pm

ana nak tunggu bila Khadam declare dia tak percaya kpd Imam Mahdi je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by Ad-Dien on Wed Feb 22, 2012 2:20 pm

thtl wrote:ana nak tunggu bila Khadam declare dia tak percaya kpd Imam Mahdi je...

moga tread tu banyak manfaat dan diskusi berjalan dengan baik Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by thtl on Wed Feb 22, 2012 2:21 pm

cuma si syatibi uda tu kalau dia tak MENYAMAR lagi bagus...bila menyamar, susahlah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by Nizam on Fri Feb 24, 2012 5:10 am

Ana ada byk Jumpa hadis sahih mengenai mahdi, cuma dlm bahasa ingeris. Ana akan translate dan share nanti. Stay tune.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by thtl on Fri Feb 24, 2012 6:11 am

good, dien pula cari kitab syawkani tu, sebab dalam tu Khadam kata ada 50 hadith sahih pasal mahdi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by Ad-Dien on Fri Feb 24, 2012 7:02 am



hehe..ni boleh buat satu kajian ni...nanti keluar ebokk edisi tahqiq bersama , insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: berkenaan percaya pada kemunculan imam mahdi

Post by Sponsored content Today at 7:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum