Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Feb 21, 2012 8:47 pm

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum,

Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"? Apa ciri-ciri "rosak manhaj"?

Kalau yang saya tahu:

1) Mendahulukan persepsi akal terlebih dahulu baru kemudian di"make-up" dengan memetik dalil al-Quran dan sunnah nabi s.a.w, berbanding mendahulukan al-Quran dan sunnah nabi s.a.w. di atas akal.

2) Prioriti yang menyimpang dalam beragama. Dalam Islam yang syumul, sepatutnya bottom-line atau target dalam keseluruhan agama Islam ialah tauhid, tetapi kemudian bertukar menjadi perkara lain. (Yang saya dengar, even menjadikan agenda politik dan agenda untuk mentahdzir orang lain, misalnya pelaku bid'ah, pun salah kalau ia lebih diutamakan di atas tauhid)

3) Mengambil sebahagian daripada al-Quran dan as-sunnah dan menolak sebahagian yang lain. (Misalnya kaum anti hadits yang menolak penggunaan hadits walaupun ia sahih)

4) Fanatik dengan tokoh tertentu melebihi kefanatikan terhadap Allah dan Rasul-Nya.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 21, 2012 9:07 pm


Ringkasnya menurut saya, Rosak manhaj apabila kita beribtida' dari al-Quran dan Sunnah..

wallahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Feb 21, 2012 9:17 pm

huhu, itu memang definisi paling ringkas.

sebenarnya saya berminat untuk tengok lebih detail. mungkin bukan "rosak manhaj" yang "kubra", tapi silap kecil-kecil yang saya rasa selalu terlepas pandang.

kalau point-point di atas, saya baca dalam buku berkenaan manhaj salaf tulisan Ustaz Yazdi Abdul Qadir Jawwas. kalau yang point no. 4 tu, boleh juga termasuk fanatik mazhab dan fanatik ulama' favourite.

tambahan point (saya ambil dari tulisan Dr. Yusuf Qaradhawi):
-mendahulukan "formaliti" dalam beribadat berbanding mendahulukan "jiwa" beribadat.
-dalam issue aqidah, menekankan perdebatan berbanding menanamkan keyakinan.
-ketika berdakwah, lebih kepada menakut-nakutkan berbanding memberi motivasi.
-fiqh yang mempersulit berbanding memudahkan.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 21, 2012 9:32 pm



hehe..jawapan ringkas dan padat je tadi..hehe..

ya betul lah tu..

saya rasa semua tidak akan menjadi masalah jika :

1. Bab Aqidah, beriman tanpa menanyakan kenapa, bagaimana, etc perkara yang berkaitan mutasyabihat

2. Bab fiqh- mendahulukan AQ dan AS sebelum mendahulukan qaul ulama, etc..

3. Bab Ibadah- ittiba' sepenuhnya dengan sunnah tanpa ibtida' (menyalahi) edikit pun

4. Bab fanatik- hanya fanatik kepada Allah dan Rasulullah sahaja.


menurut saya jika 4 perkara ini ada dalam setiap muslim, tiada masalah besar timbul, wallahumusta'an

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Wed Feb 22, 2012 2:50 am

HambaNya wrote:

1. Bab Aqidah, beriman tanpa menanyakan kenapa, bagaimana, etc perkara yang berkaitan mutasyabihat

2. Bab fiqh- mendahulukan AQ dan AS sebelum mendahulukan qaul ulama, etc..

3. Bab Ibadah- ittiba' sepenuhnya dengan sunnah tanpa ibtida' (menyalahi) edikit pun

4. Bab fanatik- hanya fanatik kepada Allah dan Rasulullah sahaja.


secara principle nya, agama Islam mengajarkan apa yang akhi sebutkan di atas. maka, seharusnya Muslim tu cuma satu "jenis".

tapi realiti yang berlaku, banyak "jenis" Muslim yang muncul. (saya ambil sumber rujukan dari buku-buku tentang manhaj salaf)

kenapa boleh jadi banyak padahal semua berpegang pada sumber yang sama? pada pendapat saya, selain mereka berpegang pada al-Quran dan as-sunnah, mereka ada sumber "asing" yang dicampur-aduk dengan al-Quran dan as-sunnah.

maksudnya, mereka ni melihat Islam bukan dari kaca mata Islam itu sendiri, tapi dari kaca mata luar dari Islam. (kalau dalam buku kata, "tak melihat Islam dari kaca mata generasi salaf")

saya bagi contoh:

1. Golongan Muktazilah.
-Mereka ni pada dasarnya Islam, kenal al-Quran dan as-sunnah tapi akhirnya menyimpang aqidahnya.
-sebab: mengambil sumber dari falsafah (seperti falsafah Yunani) sebagai sumber pegangan.

2. Golongan liberal.
-Muslim juga pada dasarnya, tapi banyak membawakan prinsip-prinsip yang nyata menolak al-Quran dan sunnah.
-sebab: banyak berpegang pada trend pemikiran modern Barat. pemikiran barat dianggap sebagai "benchmark" kebenaran dan mana-mana isi kandungan al-Quran dan as-sunnah yang tak sesuai dengan Barat akan ditolak.

Dua golongan ni yang saya rasa adalah contoh "rosak manhaj" peringkat "kubra".

Kalau nak tengok contoh yang lain lagi, banyak je penyimpangan yang agak halus. Semoga Allah memberi petunjuk. Wallahu musta'an.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Wed Feb 22, 2012 3:06 am

contoh lain, orang yang suka berpegang dengan hal-hal yang tak jelas (mutasyabihat). lepas tu dia jadikan benda yang tak jelas tu bercampur aduk dengan al-Quran dan as-sunnah. padahal benda tu tak pernah disebut pun dalam perkara yang muhkamat dalam Islam.

misalnya:

-golongan hardcore sufism yang cukup suka mencari dalil melalui ilham dan mimpi. lepas tu keluar la statement pelik-pelik yang orang lain tak faham pun apa yang dia cakap. :confused:

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Wed Feb 22, 2012 5:24 am

zsm,

kena settle istilah dululaa..

MANHAJ=Jalan yg terang lagi nyata

dalil: al-Maaidah:48

Maka sapa yg rosak manhaj, maksudnya rosak jalan yg terang lagi nyata.

apakah itu Manhaj, apakah itu manhaj salaf...ini perlu satu kertas kerja...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Wed Feb 22, 2012 5:54 am

thtl wrote:zsm,

kena settle istilah dululaa..

MANHAJ=Jalan yg terang lagi nyata

dalil: al-Maaidah:48

Maka sapa yg rosak manhaj, maksudnya rosak jalan yg terang lagi nyata.

apakah itu Manhaj, apakah itu manhaj salaf...ini perlu satu kertas kerja...hehehe

saya baca kertas kerja @ buku orang lain je. nak tulis sendiri tak mampu pulak. hahah.

ada satu buku tu mengambil beberapa puluh page hanya untuk terangkan bab "apa itu manhaj". tulisan Ustaz Yazid Abdul Qadir. Rasanya detail sangat dah tu.

kalau bukak mana-mana reference, banyak yang cuma dinyatakan ciri-ciri penyimpangan sesuatu golongan, tapi saya lebih berminat nak tahu lebih detail tentang "faktor" yang menyebabkan tergelincirnya seseorang.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Wed Feb 22, 2012 8:18 am

saya tertarik dengan ayat ustaz syatibi_uda di AFN 2.0, di mana perbincangan tentang "kenapa orang Islam tak diberi peluang murtad." ia lebih kepada perbincangan manhaji.

Masalah berlaku bila seseorang yang dah ada "mindset" sendiri cuba melihat Islam dengan "mindset"nya tersebut.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Wed Feb 22, 2012 1:37 pm

Faktur2 rosak manhaj?

1. jahil agama
2. niat jahat kepada agama (munafiq)
3. bertareqat
4. berharakah hardcore
5 berpartai siasah hardcore
6. taqlid buta kpd madzhab tertentu
7. taksub kpd guru tertentu
8. ahli bid'ah tegar
9. pengikut hawa nafsu
10.nasionalis-sekuler

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 22, 2012 1:40 pm

thtl wrote:Faktur2 rosak manhaj?

1. jahil agama
2. niat jahat kepada agama (munafiq)
3. bertareqat
4. berharakah hardcore
5 berpartai siasah hardcore
6. taqlid buta kpd madzhab tertentu
7. taksub kpd guru tertentu
8. ahli bid'ah tegar
9. pengikut hawa nafsu
10.nasionalis-sekuler

satu lagi..ghuluw..hhehe..

nama je lain

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Wed Feb 22, 2012 1:41 pm

10 di atas tu jenis2 ghuluw ler

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 22, 2012 1:58 pm

thtl wrote:10 di atas tu jenis2 ghuluw ler

hehe... saje je menambah Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Feb 24, 2012 5:23 pm

saya berpendapat yang mentaliti "mendahulukan akal sebelum al-Quran dan as-sunnah" ni bukan fenomena dalam kelompok tertentu saja, tapi selalu berlaku. misalnya:

1) Bila sudah kedengaran azan subuh, bila dikejutkan untuk bangun, seseorang akan berfikir "owh, awal lagi ni. tidur sekejap la dulu. nanti bangun balik lepas ni."

2) Ada pengemis meminta sedekah. seseorang akan berfikir "ah, dia ni bukannya reti nak kerja. tahu mintak duit free je." Dengan pendapat "akal-akalan ni", dia pun enggan bersedekah. Padahal keutamaan pahala bersedekah tu sangat besar.

Emmm.. banyak lagi rasanya contoh-contoh. saya tak pasti adakah ini tergolong dalam masalah "manhaj" atau tidak. huhuh. Razz

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Fri Feb 24, 2012 5:48 pm

zsm,

mendahulukan akal ke atas naql adalah ciri kumpulan Muktazilah.

1) mamat yg dengar azan tapi tak mahu bangun, itu bukan rosak manhaj tapi kelemahan iman je, sebab solat itu amat berat khususnya mengerjakan solat subuh berjamaah di mesjid.

2) orang yg mencemuh pengemis pun bukan rosak manhaj, tapi ada dua isu:
2.1 banyak sangat pengemis dan dia tak tahu yg mana satu genuine pengemis dan mana satu pengemis sindiket
2.2 jika yg dicemuh adalah pengemis yg benar2 faqir, ia bukan rosak manhaj, tapi kelemahan iman je, yakni manusia dilahirkan bersifat kikir.

saya nampak, bila zsm masuk dalam tajuk rosak manhaj, zsm keliru. Sebab tu kena faham dulu istilah betul-betul..istilah yg zsm kena faham ialah apa itu MANHAJ??
kalau tak clear manhaj tu apa, maka anda akan keliru antara rosak manhaj vs rosak iman

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Feb 24, 2012 5:57 pm

owh, ada beza ye.

kalau "rosak manhaj", maksudnya seseorang mencari agama yang bukan menurut pemahaman yang betul.

kalau "rosak iman", maksudnya amalan agama seseorang tu berkurang.

macam tu?


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Fri Feb 24, 2012 6:00 pm

rosak manhaj ni lagi berat, manakala rosak iman ni masih boleh diselamatkan jika ia cuma kefasikan bukan kekufuran. adapun rosak manhaj ni lebih hampir kepada kekufuran


Last edited by thtl on Fri Feb 24, 2012 6:08 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Feb 24, 2012 6:05 pm

ni macam pembahagian jenis kufur je. kufur nikmat dan kufur hakikat. kufur nikmat=iman berkurang, kufur hakikat=rosak manhaj la ye?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Fri Feb 24, 2012 6:09 pm

tu dah masuk dalam daerah tasawwuf...banyak sangat approach membuatkan anda akan pening..guna satu approach je..jangan banyak sangat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Feb 24, 2012 6:21 pm

heheh, yang pembahagian tu approach silibus sekolah menengah tu. habis sekolah jumpa pulak istilah lain. tu yang nak kena check balik tu.

saya terfikir lepas baca buku-buku manhaj salaf (jalur keras), diorang cerita pasal manhaj ni sangat extensive. mungkin tu yang buat keliru kot.

kalau dalam bab pasal firkah-firkah dalam Islam yang dilabel "menyimpang" (ni buku salafi jalur keras), harokah Islam macam IM pun ada masuk list jugak. tengok ciri-ciri penyimpangan, tak ada pun aqidah menyimpang. cuma dari segi strategi harokah tu yang membuatkan dia dikatakan menyimpang, seperti bertoleransi dengan syi'ah, masuk demokrasi, etc.

lepas baca buku tu, saya pun terfikir, luas sangat ke persoalan manhaj ni sebab sampai benda-benda macam tu pun dikatakan menyimpang. Suspect


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Fri Feb 24, 2012 6:48 pm

buku jalur keras ni depa nak angkat geng diorang ajelaa

rosak manhaj ni kena baca kitab2 asal, spt al-Milal oleh syahrastani, al-fasl fil Milal oleh Ibn Hazm

kalau baca ust yazid jawas, enta mmg peninglaa...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Fri Feb 24, 2012 8:28 pm



hehe..akhi nak masuk tasawuf keeee...hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Feb 25, 2012 8:23 am

tak sengaja terpakai theory tasawuf. sebab dia ada dalam silibus pendidikan agama Islam. dulu belajar istilah kufur nikmat dan kufur hakikat kat sekolah. sampai sekarang dok pakai lagi. hehehe

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Sat Feb 25, 2012 10:52 am

zikrulmaut_sm wrote:tak sengaja terpakai theory tasawuf. sebab dia ada dalam silibus pendidikan agama Islam. dulu belajar istilah kufur nikmat dan kufur hakikat kat sekolah. sampai sekarang dok pakai lagi. hehehe

hehe..tak pe lah..saya pun dulu mengenal tasawuf dan sufisme sebelum manhaj ahlul hadith ni.. la tahzan..
pengalaman mengajar kita banyak perkara ya akhi Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Sat Feb 25, 2012 1:42 pm

cuba story sikit camna dien jumpa manhaj ahlu hadith ni...ke bila jumpa alamghiri?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Sponsored content Today at 11:23 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum