Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Feb 21, 2012 8:47 pm

First topic message reminder :

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum,

Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"? Apa ciri-ciri "rosak manhaj"?

Kalau yang saya tahu:

1) Mendahulukan persepsi akal terlebih dahulu baru kemudian di"make-up" dengan memetik dalil al-Quran dan sunnah nabi s.a.w, berbanding mendahulukan al-Quran dan sunnah nabi s.a.w. di atas akal.

2) Prioriti yang menyimpang dalam beragama. Dalam Islam yang syumul, sepatutnya bottom-line atau target dalam keseluruhan agama Islam ialah tauhid, tetapi kemudian bertukar menjadi perkara lain. (Yang saya dengar, even menjadikan agenda politik dan agenda untuk mentahdzir orang lain, misalnya pelaku bid'ah, pun salah kalau ia lebih diutamakan di atas tauhid)

3) Mengambil sebahagian daripada al-Quran dan as-sunnah dan menolak sebahagian yang lain. (Misalnya kaum anti hadits yang menolak penggunaan hadits walaupun ia sahih)

4) Fanatik dengan tokoh tertentu melebihi kefanatikan terhadap Allah dan Rasul-Nya.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down


Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Feb 25, 2012 8:23 am

tak sengaja terpakai theory tasawuf. sebab dia ada dalam silibus pendidikan agama Islam. dulu belajar istilah kufur nikmat dan kufur hakikat kat sekolah. sampai sekarang dok pakai lagi. hehehe

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Sat Feb 25, 2012 10:52 am

zikrulmaut_sm wrote:tak sengaja terpakai theory tasawuf. sebab dia ada dalam silibus pendidikan agama Islam. dulu belajar istilah kufur nikmat dan kufur hakikat kat sekolah. sampai sekarang dok pakai lagi. hehehe

hehe..tak pe lah..saya pun dulu mengenal tasawuf dan sufisme sebelum manhaj ahlul hadith ni.. la tahzan..
pengalaman mengajar kita banyak perkara ya akhi Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Sat Feb 25, 2012 1:42 pm

cuba story sikit camna dien jumpa manhaj ahlu hadith ni...ke bila jumpa alamghiri?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Sat Feb 25, 2012 5:44 pm

thtl wrote:cuba story sikit camna dien jumpa manhaj ahlu hadith ni...ke bila jumpa alamghiri?

ehh bukan dah cerita ke??huhu...

sejak jumpa ustaz ler..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Sun Feb 26, 2012 4:34 am

ish, baru sangatlah, tak sampai 1 tahun

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 26, 2012 7:24 am

thtl wrote:ish, baru sangatlah, tak sampai 1 tahun

hehe..yeke? kenal manhaj tu lama, mendalami nya baru lagi..sejak join aktif di AFN lah...

awal permulaan sejak bertemu syeikh alamghir al-maghribi Smile

dan saya jatuh hati dengan manhaj ini....

sebelum itu dah 3 stage macam saya cerita dahulu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Sun Feb 26, 2012 8:05 am

cuma kena hati2 dengan budak2 salafi ni, depa ni bukan disusun dalam tanzim spt IM atau PAS, maka depa mudah berpecah dan buruk sangka antara satu sama lain, depa tak ada ketua yg jelas, sebab mereka ni ujud sebagai aliran saja...tanzim dan tarbiyah yg sistematik mmg tak ada. mmg bawa acuan sendiri aje...

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 26, 2012 8:36 am

thtl wrote:cuma kena hati2 dengan budak2 salafi ni, depa ni bukan disusun dalam tanzim spt IM atau PAS, maka depa mudah berpecah dan buruk sangka antara satu sama lain, depa tak ada ketua yg jelas, sebab mereka ni ujud sebagai aliran saja...tanzim dan tarbiyah yg sistematik mmg tak ada. mmg bawa acuan sendiri aje...

Laughing

ye dalam IM ada tarbiyyah dan tanzim yang memerhati..
sebab tu saya cari guru untuk saya rujuk..alhamdulillah ada..

menurut saya jika nak berada di atas manhaj ni sepenuhnya, perlu mengikut akhlak para salaf juga..bukan ilmu sahaja...tak lengkap lah jika akhlak salaf tak diikuti..kan?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by thtl on Sun Feb 26, 2012 9:11 am

akhlak tu ler yg payah nak bentuk tanpa tanzim dan guru. dalam manhaj salafiyah kat malaysia ni mana ada..setakat attend ceramah ajelaa...kemudian dok lepak kat cyber

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 26, 2012 11:04 am

thtl wrote:akhlak tu ler yg payah nak bentuk tanpa tanzim dan guru. dalam manhaj salafiyah kat malaysia ni mana ada..setakat attend ceramah ajelaa...kemudian dok lepak kat cyber

hehe..Alhamdulillah, ada hikmah atas setiap stage yang ana lalui, Allah telah menentukan semuanya Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimanakah yang dikatakan "rosak manhaj"?

Post by Sponsored content Today at 3:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum