Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by zikrulmaut_sm on Mon Feb 27, 2012 5:49 pm

First topic message reminder :

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum,

Nak tanya, ada tak link untuk dowload Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) versi bahasa arab?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down


Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by Ad-Dien on Tue Mar 06, 2012 7:19 am

thtl wrote:dien,

download kitab asal dan cuba dien baca betul-betul...kitab Muntaqa tu karya atuk Ibn Taymiyah

kalau masih tak yakin dgn ana, download kitab asal ni...

Muntaqa

saya membenarkannnya, karya atuk beliau..barakallahufik

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by thtl on Tue Mar 06, 2012 7:22 am

masa awal-awal dulu pun ana mati-mati percaya kitab tu karya syaikhul Islam Ibn taymiyah..sebab tu saya mmg senyum je bila dien pun terjatuh dalam lubang yg sama..

satu proses pembelajaran...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by Ad-Dien on Tue Mar 06, 2012 8:04 pm

thtl wrote:masa awal-awal dulu pun ana mati-mati percaya kitab tu karya syaikhul Islam Ibn taymiyah..sebab tu saya mmg senyum je bila dien pun terjatuh dalam lubang yg sama..

satu proses pembelajaran...

ohh patut lerr yakin jer..ada pengalaman rupanya..tak sangka pula diwarisi oleh saya yek pengalaman yang sama pulak tu..hehe...

tak mengapa

لا يلسع مومن من جحر مرتين


terbaik

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 7:07 am

lubang yg ni jatuh banyak kali pun tara apa-apa dien..selain dien, banyak lagi ilmuan yg masih anggap, muntaqa tu mmg karya ibn taymiyah. tak kisahlah, sebab mereka kan satu keluarga, keluarga ibn taymiyah, benih yg sama je..., baru depa tahu bahawa keluarga ibn taymiyah ni kebanyakannya ulama'. hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 8:04 am

thtl wrote:lubang yg ni jatuh banyak kali pun tara apa-apa dien..selain dien, banyak lagi ilmuan yg masih anggap, muntaqa tu mmg karya ibn taymiyah. tak kisahlah, sebab mereka kan satu keluarga, keluarga ibn taymiyah, benih yg sama je..., baru depa tahu bahawa keluarga ibn taymiyah ni kebanyakannya ulama'. hehehe

ye saya tak pernah tahu keluarga nya adalah dalam kalangan ulama'...

rasa nak menulis bab ni lah..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 9:02 am

dah banyak org tulis pasal biografi ibn taymiyah..berlambak lambak

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 10:19 am

thtl wrote:dah banyak org tulis pasal biografi ibn taymiyah..berlambak lambak

maksud saya atuk die..ayah die dan ke atas

biografi keluarga Ibn Taimiyah..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 10:39 am

dah ada. Imam syaukani sebelum dia nak syarah nail authar akan menceritakan siapakah abu barakah majduddin ibn taymiyah. setiap orang yg nak syarah kita nail author mmg kena cerita dulu siapa pengarang asal muntaqa al-akbar. itu disiplin ilmu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 10:50 am

thtl wrote:dah ada. Imam syaukani sebelum dia nak syarah nail authar akan menceritakan siapakah abu barakah majduddin ibn taymiyah. setiap orang yg nak syarah kita nail author mmg kena cerita dulu siapa pengarang asal muntaqa al-akbar. itu disiplin ilmu.

oh dah ada ke...nanti kena tengok lah terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 11:01 am

nak mudah, baca dalam siyar a'lam an-Nubala oleh al-hafiz al-Zahabi

dalam syamila atau download dari waqfeya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 11:30 am

terbaik

nanti saya cuba tengokkan..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ada tak link Kitab al-Bidayah wan nihayah (masa Khulafa' Arrasyidin) dalam bahasa Arab?

Post by Sponsored content Today at 7:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum