[Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

[Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by zikrulmaut_sm on Thu Mar 01, 2012 1:15 pm

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum,

Saya nak tanya, apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran menurut undang-undang hak cipta? Syeikh-syeikh tu ada royalti ke tak untuk tilawah diorang? Kalau nak upload dan sebarkan kat internet boleh ke?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Thu Mar 01, 2012 4:37 pm

hakcipta bergantung kpd apakah produk tsb di patent atau copyright di negara asal. Jika dah up-load ke internet, selalunya tak ada royality laa...

ingat satu je, kalau kita nak komersilkan produk orang, kita kena selidiki patent, copyright dan trademark. sebab bila komersil, kita berniaga menggunakan harta intelek orang, kalau setakat nak guna utk peribadi kita, tak ada masalah jika dah ada kat internet.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Thu Mar 01, 2012 7:33 pm



kalau karya saya..silakan menggunakanya dengan bebas Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Thu Mar 01, 2012 7:58 pm

masalahnya, karya enta tu milik penerbit, cth karangkraf. karangkraf tak akan izin karya dien tu dikomersilkan oleh org lain...unless dien cetak sendiri, dan convert sendiri jadi PDF..itu mmg ahlan wasahlan laa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Thu Mar 01, 2012 8:15 pm

thtl wrote:masalahnya, karya enta tu milik penerbit, cth karangkraf. karangkraf tak akan izin karya dien tu dikomersilkan oleh org lain...unless dien cetak sendiri, dan convert sendiri jadi PDF..itu mmg ahlan wasahlan laa..

hehe..yup..betul tu..tapi try lah dengan jahabersa, penulis diberi izin untuk bagi hak kepada readers yang ingin menyebarkannya atas dasar ilmiah dan bukan komersial.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Thu Mar 01, 2012 8:18 pm

mmg, jahabersa akan tolong cetak free. dien pun tak dapat apa-apa royalty, semua sedekah kat pak jahabersa...hehehe

kalau dien sanggup, why not. kalau dien ada kerja lain tak per, apa kalau dien nak jadi fulltime penulis, dien nak makan apa?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Thu Mar 01, 2012 8:33 pm

thtl wrote:mmg, jahabersa akan tolong cetak free. dien pun tak dapat apa-apa royalty, semua sedekah kat pak jahabersa...hehehe

kalau dien sanggup, why not. kalau dien ada kerja lain tak per, apa kalau dien nak jadi fulltime penulis, dien nak makan apa?

ehh.jahabersa tak ada royalti kee??

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 4:43 am

mana ada. jahabersa ni pencetak buku underground punya

depa kasi 10 biji buku je kat dien...yg lain semua kira sedekah jariah...hehehe

dien sanggup ke camtu?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Mar 02, 2012 6:33 pm

undang-undang hak cipta ni membuatkan saya bingung jugak ni. selaim mp3 murattal ni, saya ada banyak file ebook kegunaan untuk akademik. rasa nak share file dengan orang lain tapi terasa macam sedekah barang curi sebab terfikir copyright law ni. ada ke macam tu? :confused:


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 6:56 pm

zsm,

boleh, sebab ia bukan ada unsur komersil. yg tak boleh, enta ambil pdf tu dan caj kpd org lain kalau nak download dari PC enta.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Fri Mar 02, 2012 9:02 pm

thtl wrote:mana ada. jahabersa ni pencetak buku underground punya

depa kasi 10 biji buku je kat dien...yg lain semua kira sedekah jariah...hehehe

dien sanggup ke camtu?

wahh...saya baru tahu ni? disahihkan oleh sape ni??

didhaifkan oleh sape ?hehe...

nanti tanya ustaz alamghiri lah..

baru ingat nak hantar sama jhabersa Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 9:04 pm

tanyalah alamghiri.

kat KL, yg cetak dgn jahabersa semua nyatakan benda yg sama, kapten pilot, akob, sebab tu akob dah lari ke karangkraf sebab royaltynya lumayan...kapten tak apalah dia kaya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 9:06 pm

ana pun tak tau nak cetak kat mana...

2 minggu lepas karangkraf dah approved nak cetak, semalam depa kasi tahu, tak mahu cetak pulak, tanpa sebarang alasan atau sebab, nampak macam ada unsur sabotag...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Fri Mar 02, 2012 9:18 pm

thtl wrote:ana pun tak tau nak cetak kat mana...

2 minggu lepas karangkraf dah approved nak cetak, semalam depa kasi tahu, tak mahu cetak pulak, tanpa sebarang alasan atau sebab, nampak macam ada unsur sabotag...

aik??kenapa pulak????

hmm..la tahzan ke?

cuba di publisher lain..pts ke? galeri ilmu ke? al-hidyah?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 9:20 pm

entahlah, geng karangkraf semua macam bolayan ana..pelik betul..rasa mcm ada somethin...tak kisahlah itu sumer

ana pun nak belah dah, lantaklah tak cetak pun...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Fri Mar 02, 2012 9:28 pm

thtl wrote:entahlah, geng karangkraf semua macam bolayan ana..pelik betul..rasa mcm ada somethin...tak kisahlah itu sumer

ana pun nak belah dah, lantaklah tak cetak pun...

cubalah dengan publisher lain..insyaAllah akan diterima Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 9:33 pm

kalau kita tak kenal sesiapa dalam publisher tu bahaya dien..takut depa ambik skrip kita dan buat donno je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Fri Mar 02, 2012 9:44 pm

thtl wrote:kalau kita tak kenal sesiapa dalam publisher tu bahaya dien..takut depa ambik skrip kita dan buat donno je...

betul jugak tu...cuba try dulu hijjaz publishing? rasa ok kot..pts ke..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Sat Mar 03, 2012 4:26 am

tak apa saya cetak di jazan ajelaa..guna duit saudi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Sat Mar 03, 2012 11:46 am

thtl wrote:tak apa saya cetak di jazan ajelaa..guna duit saudi.

haha..ini lagi advanced, penulis malizi cetak di arab...rekod baru ni..ahaha

Laughing terbaik terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Sat Mar 03, 2012 1:11 pm

eh, sebelum ni, banyak ulama' malaya cetak buku di saudi..
kalau ust nuruddin marbu albanjari almakki, dia cetak kitab2 dia di mesir...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Sun Mar 04, 2012 2:12 am

thtl wrote:eh, sebelum ni, banyak ulama' malaya cetak buku di saudi..
kalau ust nuruddin marbu albanjari almakki, dia cetak kitab2 dia di mesir...

wah boleh lah saya menumpang cetak sekali yek..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Sun Mar 04, 2012 5:11 am

mestilah boleh, tapi ana kena tahqiq dulu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Sun Mar 04, 2012 5:43 am

thtl wrote:mestilah boleh, tapi ana kena tahqiq dulu

hehe..biasanya dah terbit baru akan ada edisi tahqiq untuk penambah baikan..hehe

biarlah karya ana dah keluar banyak dulu..10 tahun akan datang ustaz tahqiq lah..ahakss KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Sun Mar 04, 2012 7:19 pm

apa susah, dien ikut cara doc Fathi aje..kasi free e-book aje...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Sponsored content Today at 9:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum