Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

View previous topic View next topic Go down

Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by Ad-Dien on Tue Mar 06, 2012 8:12 pm


Assalamualaikum

Apakah hukum bagi melahirkan anak melalui ibu tumpangan? melalui pensenyawaan tabung uji kemudian benih keduanya dimasukkan ke dalam rahim ibu tumpangan..

apakah hukumnya...

ni fiqhul waqi' kan...qaul qadim tak ada bab ni...

saya tak berapa ingat perbahasan tentang hukum ni.mohon bantuan..bentangkan qaul-qaul dan dalil yang ada..syukran

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 6:50 am

persidangan akademi fiqh islam kali ke 03, di amman jordan, memutuskan haram.

dalil:

AQS al-Mujaadilah 58:02 [Ibu-ibu mereka tidak lain hanyalah wanita yang melahirkan mereka]

maksudnya akan berlaku konflik kerana proses membesarkan janin dan proses kelahiran adalah proses keIbuan, maka hukum fiqh akan bercelaru. kecelaruan hukum ini tidak dibolehkan.

Jika pasangan tidak mungkin mendapatkan anak, ia adalah ujian Allah. kemandulan dan ketidakmampuan wanita utk hamil adalah perkara yg biasa terjadi.
dalil:

AQS asy-Syuura 42:50 [atau Dia menganugerahkan kedua jenis laki-laki dan perempuan (kepada siapa) yang dikehendaki-Nya, dan Dia menjadikan mandul siapa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa.]

Maka redha ajelah jika mandul.

Islam juga mensyariatkan boleh mengambil anak angkat jika pasangan itu mandul.

PS:
1. sudah dibincangkan dalam afn 1.0 (lihat archive)
2. ada dalam fatwa DYQ, fatawa muasirat, jilid 3, edisi 2003, darul Qalam, Egypt.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 7:55 am

thtl wrote:persidangan akademi fiqh islam kali ke 03, di amman jordan, memutuskan haram.

dalil:

AQS al-Mujaadilah 58:02 [Ibu-ibu mereka tidak lain hanyalah wanita yang melahirkan mereka]

maksudnya akan berlaku konflik kerana proses membesarkan janin dan proses kelahiran adalah proses keIbuan, maka hukum fiqh akan bercelaru. kecelaruan hukum ini tidak dibolehkan.

Jika pasangan tidak mungkin mendapatkan anak, ia adalah ujian Allah. kemandulan dan ketidakmampuan wanita utk hamil adalah perkara yg biasa terjadi.
dalil:

AQS asy-Syuura 42:50 [atau Dia menganugerahkan kedua jenis laki-laki dan perempuan (kepada siapa) yang dikehendaki-Nya, dan Dia menjadikan mandul siapa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa.]

Maka redha ajelah jika mandul.

Islam juga mensyariatkan boleh mengambil anak angkat jika pasangan itu mandul.

PS:
1. sudah dibincangkan dalam afn 1.0 (lihat archive)
2. ada dalam fatwa DYQ, fatawa muasirat, jilid 3, edisi 2003, darul Qalam, Egypt.

barakallah ..syukran atas jawapan..

realitinya sudah ada yang melakukanyya dan berhasil..

persoalannya bagaimana status anak itu? anak itu melalui benih lain dan rahim yang lain...

siapa yang bergelar ibu??

ya memang bercelaru...



qawaid fiqh yg digunakan adalah.....

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 9:06 am

qawaid fiqh?

boleh je antara lima tu...

tapi yg paling penting, ini dibawah tajuk besar: Islam menjaga nasab manusia dan tidak membenarkan ada percampuran dan kecelaruan nasab manusia.

ibutumpang akan mencelarukan nasab, walaupun benih itu sah dari suami dan isteri, tapi proses mengandung 9 bulan itu akan mencelarukan nasab manusia.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 10:22 am

thtl wrote:qawaid fiqh?

boleh je antara lima tu...

tapi yg paling penting, ini dibawah tajuk besar: Islam menjaga nasab manusia dan tidak membenarkan ada percampuran dan kecelaruan nasab manusia.

ibutumpang akan mencelarukan nasab, walaupunam benih itu sah dari suami dan isteri, tapi proses mengandung 9 bulan itu akan mencelarukan nasab manusia.

ohh yang 5 tu valid ye...kalau macam tu boleh la depa pakai metod ni kalau depa berhujah

الامور بمقاصدها

hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 10:37 am

kaedah tu kan panjang syarahnya...kemudian kaedah setiap urusan ditentukan Niat tu ada banyak lagi pecahannya..

kalau pegang secara literal, maka akan menjadi Hukum Machiavelli, matlamat menghalalkan cara.

kena belajar camna nak guna kaedah yg lima tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 10:53 am

thtl wrote:kaedah tu kan panjang syarahnya...kemudian kaedah setiap urusan ditentukan Niat tu ada banyak lagi pecahannya..

kalau pegang secara literal, maka akan menjadi Hukum Machiavelli, matlamat menghalalkan cara.

kena belajar camna nak guna kaedah yg lima tu...

hehe...memang, kaedah pecahan nya banyak lagi..

ini hujah sesetengah orang lerr....nak menguatkan hujah dia mai lah bawak satu qawaid fiqhiyyah..nampak lah power..huhu..

yang bab ibu tadi tu...kalau dah macam tu kira dua-dua itu ibu kepada bayi tu lah kan? itu yang pening kan?

ke pemilik benih sahaja dikira ibu? yang pemilik rahim dan yg melahirkan sparuh nyawa tu macam mana pulak?

pening..pening

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 11:10 am

sebab nak elakkan pening, maka ulama' spt akademi fiqh telah syura dan mengharamkan ibu tumpang. ianya legal di negara bukan Islam spt di USA.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 11:37 am

thtl wrote:sebab nak elakkan pening, maka ulama' spt akademi fiqh telah syura dan mengharamkan ibu tumpang. ianya legal di negara bukan Islam spt di USA.

ni dah kira ijmak satu dunia Islam ke ni? atau fatwa negara tertentu je??

atau ada ulama' berpendapat lain?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 11:46 am

satu dunialaa..sebab akademi fiqh, DYQ dan lanjah fatwa azhar ni autoriti dia besar dalam negara2 OIC. setakat ni belum jumpa fatwa yg menentang fatwa ibutumpang ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 3:49 pm

thtl wrote:satu dunialaa..sebab akademi fiqh, DYQ dan lanjah fatwa azhar ni autoriti dia besar dalam negara2 OIC. setakat ni belum jumpa fatwa yg menentang fatwa ibutumpang ni...

lajnah fatwa arab cakap apa pulak?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 4:40 pm

tak pernah click ke ke Islam QA (saleh al-munajjid), islam web, Islam today,

pelik juga dien ni...nampak semakin kena spoon feed pulak, letih le camni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 8:55 pm

thtl wrote:tak pernah click ke ke Islam QA (saleh al-munajjid), islam web, Islam today,

pelik juga dien ni...nampak semakin kena spoon feed pulak, letih le camni...

tak adalah..pernah juga namun tak kerap..tak sekerap ke dorar dan islamweb...

buat masa ni tak baca sangat artikel di laman web arab sana..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by thtl on Thu Mar 08, 2012 8:09 am

Ini ana kasi link Islam Q&A Dr Saleh al-Munajjid, KSA

fatwa surrogate mother in ENL

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by Ad-Dien on Thu Mar 08, 2012 7:31 pm

thtl wrote:Ini ana kasi link Islam Q&A Dr Saleh al-Munajjid, KSA

fatwa surrogate mother in ENL

terima kasih ustaz terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Melahirkan Anak Melalui Ibu Tumpangan

Post by Sponsored content Today at 9:04 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum