Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Tue Mar 06, 2012 8:16 pm



Apa perbezaan antara keduanya? Nyatakan sebanyak yang mungkin

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 7:05 am

perbedzaannya sikit saja. Kitabnya dah ada,
DYQ: akidah salaf dan khalaf..

perbedzaan dua saja:

1. metod
khalaf guna metod yg dirintis oleh abu hasan asya'ari dan maturidi
salaf guna metod metod sahabat dan tabi'in

2. approach
khalaf guna approach takwil sifat2 Allah dengan kaedah bahasa arab yg sahih
salaf tidak mentakwil apa pun.
dien kena milik kitab tsb..edisi terjemahan: pustaka al-Kautsar. buat masa ni kitab ni sold out. kena tunggu edisi local, cetakan tempatan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 8:05 am

thtl wrote:perbedzaannya sikit saja. Kitabnya dah ada,
DYQ: akidah salaf dan khalaf..

perbedzaan dua saja:

1. metod
khalaf guna metod yg dirintis oleh abu hasan asya'ari dan maturidi
salaf guna metod metod sahabat dan tabi'in

2. approach
khalaf guna approach takwil sifat2 Allah dengan kaedah bahasa arab yg sahih
salaf tidak mentakwil apa pun.
dien kena milik kitab tsb..edisi terjemahan: pustaka al-Kautsar. buat masa ni kitab ni sold out. kena tunggu edisi local, cetakan tempatan.

kitab baru ke? terbitan indo ye? RM?

dah baca ke? komen sikit, ok tak? ke perlu ditahqiq?hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 9:01 am

ya baru, terjemahan Indo, pustaka al-kautsar, RM 36.00

belum baca, cuma speed reading.

buku DYQ tak payah tahqiq...unless dien adalah Mujtahid.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 10:18 am

thtl wrote:ya baru, terjemahan Indo, pustaka al-kautsar, RM 36.00

belum baca, cuma speed reading.

buku DYQ tak payah tahqiq...unless dien adalah Mujtahid.

hehe...ustaz pun suka speed reading yek..hehe...

oneday saya tahqiq buku DYQ...20 tahun lagi ke? hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 10:41 am

buat apa nak buang masa mentahqiq seoragng mujtahid yg jujur seperti al-qardhawi??

ini buku beliau yg latest, di mana dia sudah menguasai uloom hadith...kalau kitab dulu2 spt halal dan haram yealaa juga, itupun albani dah tahqiq. kitab beliau yg latest, tak usah tahqiq, buang masa dien je..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 10:54 am

thtl wrote:buat apa nak buang masa mentahqiq seoragng mujtahid yg jujur seperti al-qardhawi??

ini buku beliau yg latest, di mana dia sudah menguasai uloom hadith...kalau kitab dulu2 spt halal dan haram yealaa juga, itupun albani dah tahqiq. kitab beliau yg latest, tak usah tahqiq, buang masa dien je..
..

hehe,,,yelerr...saje jerr....

beliau pun ikhwan dulu,,,,

samalah saya...hehe....

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 11:13 am

dien janganlah main gurau macam tu...

dengan ulama ni kita jangan acah-acah...itu adab kita dgn ulama besar spt DYQ..

buat masa ni jangan mimpi dien nak tahqiq ulama dan mujtahid...belajar dulu kasi habis...

bila sebut nama DYQ, biarlah kembang sikit bulu roma tu...

set lower target, contohnya, dien nak radd Mustaqil ke, nak radd dr fathi ke atau kapten hafiz atau zamihan al-ghari... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 11:36 am

thtl wrote:dien janganlah main gurau macam tu...

dengan ulama ni kita jangan acah-acah...itu adab kita dgn ulama besar spt DYQ..

buat masa ni jangan mimpi dien nak tahqiq ulama dan mujtahid...belajar dulu kasi habis...

bila sebut nama DYQ, biarlah kembang sikit bulu roma tu...

set lower target, contohnya, dien nak radd Mustaqil ke, nak radd dr fathi ke atau kapten hafiz atau zamihan al-ghari... Laughing

dia tokoh yang saya hormati..tak sangka dapat hidup sezaman dengan mujtahid alaf baru ..huhu...

adapun tahqiq ni bukan bidang saya lagi..tak pernah terfikir pun...nama yang disebut tu tinggi ilmunya..saya hormat Smile

biarlah orang tahqiq karya saya takpe..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 11:53 am

qardhawi dan kerdawi kan dekat bangat tu...
Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 3:51 pm

thtl wrote:qardhawi dan kerdawi kan dekat bangat tu...
Laughing

kebetulan je tuu.. Smile

Qaradawi tu nama tempat lahr dia ka? katna tu?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 4:38 pm

dien mendakwa pernah ikut IM, kalau tak kenal siapa DYQ, maka tipulaa dakwaan tu..samalah kalau mendakwa pernah ikut IM< tapi tak kenal syed qutb..hehehe.

DYQ ni antara icon dalam IM...dien click je google search, maka keluarlah biodata dia..apara. wat malu tokey je DYQ pun pura2 tak kenal...kekadang nampak dien ni macam mengada-ngada pun ada...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 9:05 pm

thtl wrote:dien mendakwa pernah ikut IM, kalau tak kenal siapa DYQ, maka tipulaa dakwaan tu..samalah kalau mendakwa pernah ikut IM< tapi tak kenal syed qutb..hehehe.

DYQ ni antara icon dalam IM...dien click je google search, maka keluarlah biodata dia..apara. wat malu tokey je DYQ pun pura2 tak kenal...kekadang nampak dien ni macam mengada-ngada pun ada...


Kenal....Qaedawi, syed qutb..Ahmad Yassin..Fathi Yakan, Ahmad deedat, Muhammad Abduh, Abdul Qadir Audah, Yusuf Thala’at, Abdul Fatah Ismail, Muhammad Kamaludin As-Sananiri, ainab Al-Ghazali, Hasan Hudhaibi dan sebagainya..


.hehe..ok tak tanye dah.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Thu Mar 08, 2012 7:57 am

terbaik

tanya hanya soalan2 yg mencabar saja

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Fri Mar 09, 2012 2:13 pm

thtl wrote: terbaik

tanya hanya soalan2 yg mencabar saja

baik bos Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by abuzaid65 on Mon Mar 12, 2012 6:02 am

HambaNya wrote:
thtl wrote:dien mendakwa pernah ikut IM, kalau tak kenal siapa DYQ, maka tipulaa dakwaan tu..samalah kalau mendakwa pernah ikut IM< tapi tak kenal syed qutb..hehehe.

DYQ ni antara icon dalam IM...dien click je google search, maka keluarlah biodata dia..apara. wat malu tokey je DYQ pun pura2 tak kenal...kekadang nampak dien ni macam mengada-ngada pun ada...


Kenal....Qaedawi, syed qutb..Ahmad Yassin..Fathi Yakan, Ahmad deedat, Muhammad Abduh, Abdul Qadir Audah, Yusuf Thala’at, Abdul Fatah Ismail, Muhammad Kamaludin As-Sananiri, ainab Al-Ghazali, Hasan Hudhaibi dan sebagainya..

al-Diens,
bila masa pulak Muhammad Abduh dan Ahmad Deedat join IM? bior betul nih.. hmmmmmmmmm


.hehe..ok tak tanye dah.. Smile

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Mon Mar 12, 2012 11:13 am

abuzaid65 wrote:
HambaNya wrote:
thtl wrote:dien mendakwa pernah ikut IM, kalau tak kenal siapa DYQ, maka tipulaa dakwaan tu..samalah kalau mendakwa pernah ikut IM< tapi tak kenal syed qutb..hehehe.

DYQ ni antara icon dalam IM...dien click je google search, maka keluarlah biodata dia..apara. wat malu tokey je DYQ pun pura2 tak kenal...kekadang nampak dien ni macam mengada-ngada pun ada...


Kenal....Qaedawi, syed qutb..Ahmad Yassin..Fathi Yakan, Ahmad deedat, Muhammad Abduh, Abdul Qadir Audah, Yusuf Thala’at, Abdul Fatah Ismail, Muhammad Kamaludin As-Sananiri, ainab Al-Ghazali, Hasan Hudhaibi dan sebagainya..

al-Diens,
bila masa pulak Muhammad Abduh dan Ahmad Deedat join IM? bior betul nih.. hmmmmmmmmm


.hehe..ok tak tanye dah.. Smile

hehe...yang dua tu ada pendapat cakap mereka join...ada cakap fikrah depa sahaja IM tapi tak join...

menurut saya dia join...dan fikrah depa IM..hehe

cuba syeikh thtl ta'liq sikit Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Mon Mar 12, 2012 11:49 am

dien,

1. Muhammad Abduh, w.1905
status: bukan IM dan bukan manhaj IM

IM lahir tahun 1928 di Ismailiya, Egypt

2. Ahmed Deedat, w. 2005, warga afrika selatan
bukan IM dan bukan manhaj IM
tapi pakar dalam inter-faith dialogue, khususnya Islam vs kristian

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Mon Mar 12, 2012 12:06 pm

thtl wrote:dien,

1. Muhammad Abduh, w.1905
status: bukan IM dan bukan manhaj IM

IM lahir tahun 1928 di Ismailiya, Egypt

2. Ahmed Deedat, w. 2005, warga afrika selatan
bukan IM dan bukan manhaj IM
tapi pakar dalam inter-faith dialogue, khususnya Islam vs kristian

jazakallah, saya membanarkan dan pendapat naqib ana dalam ikhwan dulu tertolak

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Mon Mar 12, 2012 1:02 pm

nasib baik dia tak kata Ibn Taymiyah dan Ibn Qayyim Ikhwan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Mon Mar 12, 2012 8:42 pm

thtl wrote:nasib baik dia tak kata Ibn Taymiyah dan Ibn Qayyim Ikhwan

amboi bukan main..hehe....

p/s- masa dalam IM naqib tak pernah cita pun papa tentang ibn taimiyyah ke..Ibn Qayyim ke...

mungkin depa pun tak tahu kot...wallahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Wed Mar 14, 2012 6:44 pm

thtl wrote:perbedzaannya sikit saja. Kitabnya dah ada,
DYQ: akidah salaf dan khalaf..

perbedzaan dua saja:

1. metod
khalaf guna metod yg dirintis oleh abu hasan asya'ari dan maturidi
salaf guna metod metod sahabat dan tabi'in

2. approach
khalaf guna approach takwil sifat2 Allah dengan kaedah bahasa arab yg sahih
salaf tidak mentakwil apa pun.
dien kena milik kitab tsb..edisi terjemahan: pustaka al-Kautsar. buat masa ni kitab ni sold out. kena tunggu edisi local, cetakan tempatan.

saya hari tu ada beli buku ni. tapi tak sempat nak baca. lepas pindah rumah, tersimpan lagi dalam kotak.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 14, 2012 7:26 pm

kalau x nak baca, hantar kat dien al-kardawi, minta dia buat bedah buku kat afn 2.0

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Wed Mar 14, 2012 7:40 pm

Dien bagi alamat kat saya. nanti saya cuba pos laju dari Indonesia. dalam plus minus 4 hari insya Allah sampai.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Wed Mar 14, 2012 8:07 pm

zikrulmaut_sm wrote:Dien bagi alamat kat saya. nanti saya cuba pos laju dari Indonesia. dalam plus minus 4 hari insya Allah sampai.

ehh nak sedekah kan ke ni? kan akhi tak baca lagi,?

kalau akhi nak kasi wang ringgit saya berfikir banyak kali dan sanngup menolak..tapi kalau nak bagi buku saya tak akan menolak..

tapi mungkin baik jika akhi baca dulu, dah habis dan faham kalau nak bagi saya sudi terima....sayang juga kalau akhi tak baca...

untuk saya, saya memang terima hatta selori..hehe Smile

syukran

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Sponsored content Today at 7:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum