Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Tue Mar 06, 2012 8:16 pm

First topic message reminder :



Apa perbezaan antara keduanya? Nyatakan sebanyak yang mungkin

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 14, 2012 7:26 pm

kalau x nak baca, hantar kat dien al-kardawi, minta dia buat bedah buku kat afn 2.0

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Wed Mar 14, 2012 7:40 pm

Dien bagi alamat kat saya. nanti saya cuba pos laju dari Indonesia. dalam plus minus 4 hari insya Allah sampai.

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Wed Mar 14, 2012 8:07 pm

zikrulmaut_sm wrote:Dien bagi alamat kat saya. nanti saya cuba pos laju dari Indonesia. dalam plus minus 4 hari insya Allah sampai.

ehh nak sedekah kan ke ni? kan akhi tak baca lagi,?

kalau akhi nak kasi wang ringgit saya berfikir banyak kali dan sanngup menolak..tapi kalau nak bagi buku saya tak akan menolak..

tapi mungkin baik jika akhi baca dulu, dah habis dan faham kalau nak bagi saya sudi terima....sayang juga kalau akhi tak baca...

untuk saya, saya memang terima hatta selori..hehe Smile

syukran

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Wed Mar 14, 2012 8:40 pm

saya bagi je. waqaf untuk manfaat kepada ummat. hehehe

nanti saya take time sekejap untuk habiskan baca. bukunya 336 muka surat. nanti agak-agak dah khatam saya proceed untuk pos.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Wed Mar 14, 2012 9:16 pm

zikrulmaut_sm wrote:saya bagi je. waqaf untuk manfaat kepada ummat. hehehe

nanti saya take time sekejap untuk habiskan baca. bukunya 336 muka surat. nanti agak-agak dah khatam saya proceed untuk pos.

terbaik barakallahufik

moga Allah membalas kebaikanmu Smile

alamat saya PM (bahaye..hehe)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Sat Mar 17, 2012 3:48 pm

rasanya Dien boleh la send alamat kat saya. nanti minggu depan insya Allah saya pergi post office. sikit lagi nak habis baca.

p/s: baru tahu rupanya banyak pendapat sahih tentang asma' wassifat. even aqidah salaf pun banyak pendapat. selama ni dok tahu yang satu tu je.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:08 pm

dien kena timakasihler, kitab tu susah nak dapat kat malaysia, khasnya temerloh sebab ianya made in indo.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:13 pm

zikrulmaut_sm wrote:rasanya Dien boleh la send alamat kat saya. nanti minggu depan insya Allah saya pergi post office. sikit lagi nak habis baca.

p/s: baru tahu rupanya banyak pendapat sahih tentang asma' wassifat. even aqidah salaf pun banyak pendapat. selama ni dok tahu yang satu tu je.

saya dah Pm kan aritu akhi? cuba cek??

mestilah berterima kasih...itu adab penuntut ilmu..terima kasih akhi zikrul...nasib baik akhi bace dulu..kalau tak rugilah...saya pun keberatan nak terima kalau akhi tak bace..

akhi bace sampai lumat buku tu dan kasi pada saya pun takpe..saya terima..fotostat pun saya terima...asalkan tulisan masih ada..saya boleh retype insyaAllah..

lagipun ada pengalaman terima kitab yang dah sedikit lusuh, tapi saya sangat gembira menerimanaya..banyak ilmu dapat...

'asyiq al-ilm.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:14 pm

perli nampak...

nak kitab baru tunggu, terbitan pustaka al_Azhar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:24 pm

thtl wrote:perli nampak...

nak kitab baru tunggu, terbitan pustaka al_Azhar

wah puji dikatanya perli..ish..ish..hehe..

wanhh thats the spirit..aritu macam dah down kena riject..hehe...la tahzan!! kan tulis kitab la tahzan, jadi mana boleh sedih pulak..haha..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:28 pm

ana punya dream, kalau kitab2 ana semua dicetak oleh karangkraf, sebab hubungan dgn karangkraf mmg baik sejak 2008 lagi. entah macam mana depa kasi layanan sejuk dan balas email ana pun tak nak, sedangkan masa ana CEO afn 1.0 dulu sikit punya peramah, sekarang, bolayan habis...itu yg sedey tu..apa salah ana pada karangkraf..last2 pustaka azhar siap kasi advance lagi, karangkraf pun tak mampu nak buat camtu...

tapi apakandaya ana kena kerjasama dgn ust alamghiri sekarang, pustaka azhar sedeh ana tak mahu serah semua manuskrip pada depa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:32 pm

thtl wrote:ana punya dream, kalau kitab2 ana semua dicetak oleh karangkraf, sebab hubungan dgn karangkraf mmg baik sejak 2008 lagi. entah macam mana depa kasi layanan sejuk dan balas email ana pun tak nak, sedangkan masa ana CEO afn 1.0 dulu sikit punya peramah, sekarang, bolayan habis...itu yg sedey tu..apa salah ana pada karangkraf..last2 pustaka azhar siap kasi advance lagi, karangkraf pun tak mampu nak buat camtu...

tapi apakandaya ana kena kerjasama dgn ust alamghiri sekarang, pustaka azhar sedeh ana tak mahu serah semua manuskrip pada depa

tu sahih ke dhaif tu? ke dhaif jiddan..hehe KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:37 pm

mana perlu guna uloom hadis cerita2 camgini...hehehe

itukan khusus utk hadis je...takkan enta nak jarah wa ta'dil thtl pulak

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:47 pm

thtl wrote:mana perlu guna uloom hadis cerita2 camgini...hehehe

itukan khusus utk hadis je...takkan enta nak jarah wa ta'dil thtl pulak

suatu masa nanti saya akan kumpulkan biografi ilmuan-ilmuan yang ada di sini...negara ni...tarikh al-malizi..

hehe..entah lah..la ni semua menda nak pakai term ulum hadith..mabuk laut kot....

jarh' wa ta'dil? insyaAllah 20 tahun akan datang ada hasilnya...dalam satu kitab

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:50 pm

baguz,wawasan nak kena ada..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Sat Mar 17, 2012 7:14 pm

eh, tak ada lak dapat PM. tak ada dalam inbox. :?:

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:20 pm

zikrulmaut_sm wrote:eh, tak ada lak dapat PM. tak ada dalam inbox. :?:

Dah send semula..akhi tengok PM

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Sat Mar 17, 2012 7:24 pm

ok. dah dapat. syukran jazilan. Smile

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:32 pm

zikrulmaut_sm wrote:ok. dah dapat. syukran jazilan. Smile

dah bace ke?best? Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:35 pm

dien,
buku DYQ ni tak yah tanya best ke tak...macam dien masuk ke restoren MacDonald atai Pizza Hut, tak usah tanya best ke idak...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Sat Mar 17, 2012 7:41 pm

memang. isi buku ni nampak sangat melambangkan siapa penulisnya. hehehe

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:52 pm



saya tak minat sangat pizza ,mcD dan fast food...jadi perumpamaan tu tak kena..hehe...

yelah biarkan saya tenggelam dalam karya beliau nantu...hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by UmmMohammadAisha on Mon Mar 19, 2012 10:25 am

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

Jazakallahu khair kepada pembuka thread ni.

thtl wrote:perbedzaannya sikit saja. Kitabnya dah ada,
DYQ: akidah salaf dan khalaf..

perbedzaan dua saja:

1. metod
khalaf guna metod yg dirintis oleh abu hasan asya'ari dan maturidi
salaf guna metod metod sahabat dan tabi'in

2. approach
khalaf guna approach takwil sifat2 Allah dengan kaedah bahasa arab yg sahih
salaf tidak mentakwil apa pun.
dien kena milik kitab tsb..edisi terjemahan: pustaka al-Kautsar. buat masa ni kitab ni sold out. kena tunggu edisi local, cetakan tempatan.

Tuan THTL,

Saya nak bertanya lanjut bab ni (maaf sebab saya bukan dari aliran agama tapi perlukan pencerahan sebab sedikit keliru dengan bacaan):

1. Dengan perbezaan keduanya ini, adakah fahaman Ash'ariyah tersebut tertolak?
2. Adakah mereka berbeza dalam memberi pandangan dari sudut fiqh - mengeluarkan hukum? Atau hanya dari segi akidah saja?
3. Adakah ASWJ = salafi?
4. Secara default adakah kita mengambil pendekatan Ash'ariyah?
5. Adakah kefahaman Islam sebagaimana fahaman Ash'ariyah ni majoriti di muka bumi ni sekarang?

# saya ingin memahami satu konklusi dari beberapa penulis barat yang berbunyi - "metodologi perundangan islam kini telah bertukar/bergerak daripada fahaman Ash'ariyah kepada Muktazilah" - jadi saya nak confirmkan betul ke kita Muslims as a default mengikuti fahaman Ash'ariyah?

Harap dapat bantu leraikan persoalan ni dan harap juga faham dengan soalan saya ni :roll:


Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

p/s:
1. Saya nak juga buku ni. Adakah itu tajuk yang lengkap buku tersebut?
2. Boleh tak tuan THTL tolong sejes buku yang mengupas golongan2/kumpulan2 dalam Islam ni?

Jazakallaahu khair

UmmMohammadAisha
AHLI
AHLI

Posts : 19
Points : 23
Join date : 04/02/2012

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by UmmMohammadAisha on Mon Mar 19, 2012 11:36 am

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh


Seperkara lagi tentang buku An-Mihal wa al-Mihal - Shahrastani - terjemahan Muhammad Ramzi Omar, DBP: Kuala Lumpur. 2006. saya dah baca tetapi versi terjemahan ini tidak menjawab persoalan fungsi fahaman atau metodologi kumpulan2 ini dalam mengeluarkan hukum atau dalam isu fiqh (Atau memang tiada kaitan?) dan bahasanya seperti 'direct translation' jadi agak kurang faham.

Boleh suggestkan pada saya versi terjemahan lain atau buku lain?

Jazakallaahu khair


Wassalaamu`alaikom wa rahmtullaahi wa barokaatuh



UmmMohammadAisha
AHLI
AHLI

Posts : 19
Points : 23
Join date : 04/02/2012

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Mon Mar 19, 2012 4:48 pm

1. Dengan perbezaan keduanya ini, adakah fahaman Ash'ariyah tersebut tertolak?
2. Adakah mereka berbeza dalam memberi pandangan dari sudut fiqh - mengeluarkan hukum? Atau hanya dari segi akidah saja?
3. Adakah ASWJ = salafi?
4. Secara default adakah kita mengambil pendekatan Ash'ariyah?
5. Adakah kefahaman Islam sebagaimana fahaman Ash'ariyah ni majoriti di muka bumi ni sekarang?

Jawab:

1. fahaman asya'irah x tertolak, cuma kurang tepat berbanding fahaman salafiyah

2. ini dari sudut akidah, thread ni pun pasal akidah. asyairah-maturidi mmg dalam akidah saja, kalau fiqh (hanafi-maliki-syafi'iy-hanbali-zahiri-dll)

3. ASWJ=yang berpegang dengan kefahaman kaum salaf. asya'irah-maturidi dan salafiyah adalah tiga komponen utama ASWJ.

4. ya, sebab ia adalah aliran yg dominan dalam dunia Islam sejak abad ke 3 Hijrah

5. Ya, aliran majoriti. Salafiyah adalah minoriti dan kaum yg dagang dan terasing, sebagaimana ia bermula.


# saya ingin memahami satu konklusi dari beberapa penulis barat yang berbunyi - "metodologi perundangan islam kini telah bertukar/bergerak daripada fahaman Ash'ariyah kepada Muktazilah" - jadi saya nak confirmkan betul ke kita Muslims as a default mengikuti fahaman Ash'ariyah?

Jawab:

Penulis Barat mmg nak kelirukan kita. maka ia tertolak.
Asya'irah dan Muktazilah memang bertelagah sejak abad ke3 Hijrah. Imam Asya'ari dulu adalah penganut Muktazilah, selepas itu dia taubat dan meninggalkan Muktazilah, ini bukti asya'irah dan muktazilah tak pernah ada perdamaian.

Tapi by default, kebanyak muslims, mmg ikut asya'irah dan fiqihnya syafi'iy di Malaysia dan Indonesia.

Tajuk lengkap buku DYQ:

Fusyul fi al-Aqidah baina al-salaf wal Khalaf (فصول في العقيدة بين السلف والخلف للقرضاوي )
judul Indo: Akidah Salaf dan Khalaf, pustaka al-Kautsar 2006

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Mon Mar 19, 2012 4:52 pm

uku An-Mihal wa al-Mihal - Shahrastani - terjemahan Muhammad Ramzi Omar, DBP: Kuala Lumpur. 2006

Buku ni adalah nak bedah kenapa berlaku perpecahan dalam akidah, tapi al-Syahrastani cuma merekodkan kumpulan-kumpulan yang berpecah dari ASWJ. Ini merupakan syarah kpd hadith "Umatku akan berpecah kepada 73 puak"
Maka syahrastani selusuri jejak-jejak perpecayah tersebut dari era syiah, muktazilah, jabariah, qadariah...ia tak ada kaitan dn thread ni

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by UmmMohammadAisha on Mon Mar 19, 2012 6:55 pm

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

Jazakallaahu khair atas penjelasan. Fahamlah saya sekarang.
Dah cuba cari2 buku DYQ di kedai2 buku online dan yg popular, tiada stok nampaknya. Allahu`alam.

Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

UmmMohammadAisha
AHLI
AHLI

Posts : 19
Points : 23
Join date : 04/02/2012

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Mon Mar 19, 2012 7:06 pm

ana jangka ia akan muncul di pasaran tempatan edisi cetakan Malaysia tak lama lagi...jasmin, al-hidayah, biasanya akan cepat buat malaysian punya edition

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Sponsored content Today at 11:09 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum