Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

View previous topic View next topic Go down

Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by Ad-Dien on Tue Mar 06, 2012 9:15 pm

Apakah hukum perubatan Islam yang ada kini, jampi..buang jin..etc? menurut pandangan salaf bagaimana?

mohon kongsikan dalil, fatwa atau qaul ulama'...


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 6:54 am

Usyul ke 4 dalam Usyul Asyrin Hasan al-Banna

" Tangkal, jampi, mentera, mengaku tahu perkara ghaib dan seumpamanya adalah kemungkaran yg wajib diperangi KECUALI jampi2 dari ayat2 al-Qur'an atau jampi-jampi yang makthur."


maka mengikut Mursyid Hasan al-Banna jampi dan segala rawatan Islami tu kalau guna ayat AQ dan jampi dr Nabi, maka OK

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 7:57 am

thtl wrote:Usyul ke 4 dalam Usyul Asyrin Hasan al-Banna

" Tangkal, jampi, mentera, mengaku tahu perkara ghaib dan seumpamanya adalah kemungkaran yg wajib diperangi KECUALI jampi2 dari ayat2 al-Qur'an atau jampi-jampi yang makthur."


maka mengikut Mursyid Hasan al-Banna jampi dan segala rawatan Islami tu kalau guna ayat AQ dan jampi dr Nabi, maka OK

yang ada di malizi sekarang ok ke? darul syifa' ke..zamdurani ke? mengikut sunnah ke?

ruqyah mengikut sunnah dan salaf macam mana?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 9:04 am

yang dok ada ka malaysia ni entahlaa..saya pun tak pernah pergi mendapatkan rawatan...kalau tengok pada iklan, nampak macam kelentong je..hihihi

ikut sunnah, spt kata hasan al-banna:
1. dari AQ
2. dari sunnah
3 sebaiknya buat sendiri...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 10:16 am

thtl wrote:yang dok ada ka malaysia ni entahlaa..saya pun tak pernah pergi mendapatkan rawatan...kalau tengok pada iklan, nampak macam kelentong je..hihihi

ikut sunnah, spt kata hasan al-banna:
1. dari AQ
2. dari sunnah
3 sebaiknya buat sendiri...

ada tak riwayat yang menyebut tentang ruqyah ni, hadith, athar sahabah etc?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 10:49 am

kitab kan banyak, berlambak...

1. tibb nabawi ibn qayyim

2. salam bali, al-sarim al-batar

3. Dr wahaf al-Qahthani, ilaj biruqaa min Kitab was-Sunnah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 10:57 am

thtl wrote:kitab kan banyak, berlambak...

1. tibb nabawi ibn qayyim

2. salam bali, al-sarim al-batar

3. Dr wahaf al-Qahthani, ilaj biruqaa min Kitab was-Sunnah

satu pun saya tiada.. perubatan ni say kureng sikit..hee

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 11:08 am

sebab tu dien kena baca syarah usyul asyrin:

1 syarah dr Yusof al-Qardhawi atas usyul ke 4

2. syarah usyul ayrin, saeed hawa

3. syarah usyul asyrin abdullah al-khatib

4. syarah usyul asyrin dr halim mahmud

5, syarah usyul asyrin abdullah Qasim al-Wasyli

dien,

kena beli banyak kitab atau kena download dari internet banyak kitab...ana dah kasi tajuknya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 11:33 am

thtl wrote:sebab tu dien kena baca syarah usyul asyrin:

1 syarah dr Yusof al-Qardhawi atas usyul ke 4

2. syarah usyul ayrin, saeed hawa

3. syarah usyul asyrin abdullah al-khatib

4. syarah usyul asyrin dr halim mahmud

5, syarah usyul asyrin abdullah Qasim al-Wasyli

dien,

kena beli banyak kitab atau kena download dari internet banyak kitab...ana dah kasi tajuknya...

syarah usul ni yang ikhwan tu ke??ehh ke lain ni??

usul apa ni...jap..pending jap..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 11:50 am

syarah usyul 20 ikhwan tu ler..
mana ada yg lain...hish

dalam tu ler dien nak start faham pasal jampi (syarah usyul ke 4). kalau dapat beli syarah DYQ atas usyul ke 4 tu pun power utk dien faham isu jampi serapah ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 4:04 pm

thtl wrote:syarah usyul 20 ikhwan tu ler..
mana ada yg lain...hish

dalam tu ler dien nak start faham pasal jampi (syarah usyul ke 4). kalau dapat beli syarah DYQ atas usyul ke 4 tu pun power utk dien faham isu jampi serapah ni...

nanti semak usul 20 dulu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by thtl on Wed Mar 07, 2012 4:24 pm

semak jangan tak semak....hehehe

saya nak dien focus kpd usyul #4 tu..DYQ dan buat kitab khusus syarah usyul ke4 je..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by Ad-Dien on Wed Mar 07, 2012 8:58 pm

thtl wrote:semak jangan tak semak....hehehe

saya nak dien focus kpd usyul #4 tu..DYQ dan buat kitab khusus syarah usyul ke4 je..

saya ingat kan usul 20 ni usul apa...rupanya IM punya..

tak ada lagi kitab ni...pdf ada rasanya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by thtl on Thu Mar 08, 2012 8:05 am

pdf arabic dien search title ni mmg ada..

اسم الكتاب: موقف الاسلام من الالهام و الكشف و الرؤي و من التمائم و الكهانه و الرقي
اسم المؤلف: يوسف القرضاوي.د


terjemah melayu belum ada, terjemahan Indo edisi Senayan Abadi, Jakarta
belum ada pdf

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by Ad-Dien on Thu Mar 08, 2012 7:32 pm

thtl wrote:pdf arabic dien search title ni mmg ada..

اسم الكتاب: موقف الاسلام من الالهام و الكشف و الرؤي و من التمائم و الكهانه و الرقي
اسم المؤلف: يوسف القرضاوي.د


terjemah melayu belum ada, terjemahan Indo edisi Senayan Abadi, Jakarta
belum ada pdf

barakallah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Perubatan Islam (Ruqyah)

Post by Sponsored content Today at 9:21 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum