Rukun Syahadah?

View previous topic View next topic Go down

Rukun Syahadah?

Post by Ad-Dien on Sun Mar 11, 2012 10:21 am



Apakah definisi rukun syahadah?

Ada sahabat menanyakan dan menjumpai percanggahan keduanya...

pendapat pertama rukun syahadah ada 4

1.Menetapkan zat Allah.
2.Mengakui zat Allah adalah zat yang paling sempurna.
3.Mengakui bahawa zat Allah tidak sama dengan makhluk lain.
4.Mengakui agama dan ajaran yang dibawa oleh Rasulullah...


pendapat kedua rukun syahadah ada 5

Rukun Syahadah di bahagikan kepada 5 :
1) Syahid. (orang yang bersaksi)
2) Masyhud Lahu. (sesuatu yang diperjuangkan dalam persaksian)
3) Masyhud Alaih. (sesuatu yang ditentang dalam persaksian)
4) Masyhud Bihi. (isi atau tujuan persaksian)
5) Sighah. (teks persaksian)

sumber :http://scene-r.blogspot.com/2009/06/rukun-syahadah-persaksian.html


guane? salaf ada letak rukun macam ni?

mohon semak..

p/s- semacam je blog tu..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by thtl on Sun Mar 11, 2012 11:33 am

entahla, ana tak ngaji cara ni...hehehe
mungkin metod tareqat tertentu kot..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by Ad-Dien on Sun Mar 11, 2012 9:04 pm

thtl wrote:entahla, ana tak ngaji cara ni...hehehe
mungkin metod tareqat tertentu kot..

jadi camna nak jawap bila orang tanya..rukun syahadah sebenarnya ada berapa?

saya katakan: saya tak pernah tahu syahadah ada rukun..

tolong ulas ikut manhaj salaf ustaz Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by thtl on Mon Mar 12, 2012 8:31 am

rukun syahadah salafiyah, yang tiga tula..
Uluhiyah rububiyah dan asma' was-sifat...yg ni 2 tahun mengaji pun tak abis...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by Ad-Dien on Mon Mar 12, 2012 11:48 am

thtl wrote:rukun syahadah salafiyah, yang tiga tula..
Uluhiyah rububiyah dan asma' was-sifat...yg ni 2 tahun mengaji pun tak abis...

ok saya akan terangkan kepada mereka dalam bahasa yang mudah...tanpa mention salaf, khalaf etc...

minta pandangan ustaz method rukun 4 dan 5 tu dari mana sebab saya tak pernah tau rukun macam tu...ada dalam mana-mana kitab ke..


alhamdulillah ramai sahabah berminat nak mendalami islam, mereka suka pendekatan yang ana bawa..moga Allah mudahkan..amin

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by thtl on Mon Mar 12, 2012 12:03 pm

rukun 4 dan 5 tu bukan tanggungjawab kita...dien yg kena tanya puak2 yg mendakwa beramal dengannya..
kalau dalam pengajian metod sifat 20 pun tak ada jumpa metod spt itu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by Ad-Dien on Mon Mar 12, 2012 12:09 pm

thtl wrote:rukun 4 dan 5 tu bukan tanggungjawab kita...dien yg kena tanya puak2 yg mendakwa beramal dengannya..
kalau dalam pengajian metod sifat 20 pun tak ada jumpa metod spt itu...

ok saya akan tanya dari mana mereka ambil dan pendapat ulama mana yang mereka naqal kan tu....


barakallah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Mar 17, 2012 7:14 pm

yang ni ada kawan saya bagitau, pembahagian tauhid kepada empat:

Pembahagian Tauhid ada 4 :
1- Tauhid Iktiqadiah ( Tauhid ilmu )
2- Tauhid Syuhudiah ( Tauhid memandang )
3- Tauhid wujudiah ( Tauhid merasa )
4- Tauhid fana

pernah tak jumpa yang ni?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:20 pm

zikrulmaut_sm wrote:yang ni ada kawan saya bagitau, pembahagian tauhid kepada empat:

Pembahagian Tauhid ada 4 :
1- Tauhid Iktiqadiah ( Tauhid ilmu )
2- Tauhid Syuhudiah ( Tauhid memandang )
3- Tauhid wujudiah ( Tauhid merasa )
4- Tauhid fana

pernah tak jumpa yang ni?

macam....gengg sufi...huhu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:26 pm

ya betol. sufi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:35 pm

thtl wrote:ya betol. sufi

saya tahu pun sebab stage dalam hidup saya ni ada stage sufi dan tasawuf...sebelum saya mengenal manhaj salaf ni..
mujurlah saya tiada sifat ghuluw..kalau tak mungkin hari ni saya jadi penentang salaf meskipun manhaj ni didepan mata saya..alhamdulillah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:36 pm

sufi dan tasawuf mmg nak kena ada...iaitu zuhud dan akhlak mulia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:58 pm

thtl wrote:sufi dan tasawuf mmg nak kena ada...iaitu zuhud dan akhlak mulia

betullada benarnya...ada hikmah kenapa saya mengenal tasawuf dulu...

hukama pernah berkata.. belajarlah adab dahulu kemudian barulah engkau belajar ilmu fiqh, hadith, syair dan sejarah. Jika kamu tiada adab, nescaya sia-sialah ilmu mu!

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Rukun Syahadah?

Post by Sponsored content Today at 3:13 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum