Persoalan tentang nikah khitbah

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Persoalan tentang nikah khitbah

Post by kalepensel on Mon Mar 12, 2012 7:30 am

saya ada beberapa soalan tentang nikah khitbah.

1- bagaimana akad nikah bg nikah khitbah? Adakah sama dengan nikah biasa?

2- dalam nikah khitbah ini, jika isteri masih belum masuk ke dalam rumah si suami, maka segala nafkah wajib ditanggung oleh bapa kepada isteri itu. kalau isteri itu masuk ke dalam rumah si suami, maka suami itu wajib tanggung nafkahnya.

saya jumpa ni dalam: http://www.youtube.com/watch?v=-JvpNrNp3aA

betul ke macam ni?

3- kalau terjadi persetubuhan antara suami dan isteri (dalam nikah khitbah), adakah nafkah tu masih wajib ditanggung bapa isteri dan bukan kepada si suami tu?

sekadar tanya, tak nak nikah lagi pun Laughing

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Mon Mar 12, 2012 8:21 am

1. Nikah khitbah vs Nikah biasa sama saja akadnya:
Uruf Melayu dinamakan Nikah Gantung
a. pengantin lelaki dan perempuan
b. wali
c. mahar
d. ijab-qabul
e. dua saksi
f. jurunikah dan pendaftaran spt biasa

2. Ya
Dalil: Aisyah sebelum duduk bersama Nabi saw, maka segala sarahidupnya ditanggung oleh Abu Bakar selama 3 tahun.

3. Tidak, sebab mengikut empat madzhab sunni, tanggungan nafkah zahir hanya dikira bila isteri duduk sepenuhnya bersama suami, kecuali Zahiri (Ibn Hazm), suami wajib beri nafkah sebaik sahaja selepas akad nikah gantung tsb.

sekian

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by kalepensel on Mon Mar 12, 2012 9:03 am

thtl wrote:1. Nikah khitbah vs Nikah biasa sama saja akadnya:
Uruf Melayu dinamakan Nikah Gantung
a. pengantin lelaki dan perempuan
b. wali
c. mahar
d. ijab-qabul
e. dua saksi
f. jurunikah dan pendaftaran spt biasa

2. Ya
Dalil: Aisyah sebelum duduk bersama Nabi saw, maka segala sarahidupnya ditanggung oleh Abu Bakar selama 3 tahun.

3. Tidak, sebab mengikut empat madzhab sunni, tanggungan nafkah zahir hanya dikira bila isteri duduk sepenuhnya bersama suami, kecuali Zahiri (Ibn Hazm), suami wajib beri nafkah sebaik sahaja selepas akad nikah gantung tsb.

sekian

Jazakallah.
terbaik

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by Ad-Dien on Mon Mar 12, 2012 12:00 pm



ada juga masuk tokoh ana tu...hehe..zahiri nohhh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Salam.. Ingin Kepastian

Post by dragonoty on Wed Jun 27, 2012 5:22 am

Jika Demikian,

1/. Nikah Khitbah boleh kah disekalikan dengan Majlis Pertunangan??

2/. Seperti yg sya tahu, Nikah Khitbah tidak membenarkan suami isteri tinggal bersama dan si isteri masih dalam tanggungan bapa.. Oleh itu, semasa akad nikah di buat,adakah/perlukah surat perjanjian yang akan di buat sehingga sampai waktu Majlis persandingan???



dragonoty
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 27/06/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Wed Jun 27, 2012 7:35 am

1) boleh, majlis pertunangan dan akad nikah
akad nikah di Malaysia mesti dilakukan di hadapan jurunikah berdaftar. kena pastikan ini berlaku.

2) nak buat surat pun boleh, asalkan kedua pihak bersetuju dan tandatangan...dan tanpa ada unsur paksaan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by dragonoty on Wed Jun 27, 2012 7:41 am

thtl wrote:1) boleh, majlis pertunangan dan akad nikah
akad nikah di Malaysia mesti dilakukan di hadapan jurunikah berdaftar. kena pastikan ini berlaku.

2) nak buat surat pun boleh, asalkan kedua pihak bersetuju dan tandatangan...dan tanpa ada unsur paksaan.


Terima Kasih Tuan Admin... :-)
atas penjelasan..
So slpas Akad Nikah Khitbah terseBut .. Tidak PErlu akad nikah biasa setelah smpai tempoh utk mengadakan majlis persandingan??

dragonoty
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 27/06/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Wed Jun 27, 2012 7:45 am

tak perlu, sebab akad nikah ni sekali je...unless nikah khitbah tu dibuat secara illegal (saya syorkan jangan buat, kalau mengandung kes naya, anak nak daftar tak boleh)...maka utk membuatnya legal di Malaysia, kena nikah sekali lagi dgn Jurunikah bertauliah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by dragonoty on Wed Jun 27, 2012 7:50 am

thtl wrote:tak perlu, sebab akad nikah ni sekali je...unless nikah khitbah tu dibuat secara illegal (saya syorkan jangan buat, kalau mengandung kes naya, anak nak daftar tak boleh)...maka utk membuatnya legal di Malaysia, kena nikah sekali lagi dgn Jurunikah bertauliah

Keliru saya di sini..
Mksud tuan, jika si istri mengandung.. anak yg lahir tu tak boleh didaftarkan atau di bin kan nama suami?? begitu kah??

dragonoty
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 27/06/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Wed Jun 27, 2012 8:33 am

maksudnya, kalau pasangan tu nikah khitbah secara illegal, tak didaftarkan dengan jurunikah qaryah, maka kalaulah ditakdirkan mengandung, maka anak tu tak boleh daftar, nak buat surat beranak atau MyKid tak bolehlah... nak binkan kepada suami tak boleh...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by dragonoty on Wed Jun 27, 2012 8:42 am

thtl wrote:maksudnya, kalau pasangan tu nikah khitbah secara illegal, tak didaftarkan dengan jurunikah qaryah, maka kalaulah ditakdirkan mengandung, maka anak tu tak boleh daftar, nak buat surat beranak atau MyKid tak bolehlah... nak binkan kepada suami tak boleh...



Ohh..Mcm tu.. Faham2.. Smestinya nikah yg x illegal.. Tetpi tuan admin, Ramai juga kah Masyarakat islam kini tahu tntg nikah khitbah dan mengguna pkai..?

dragonoty
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 27/06/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Wed Jun 27, 2012 9:07 am

nikah gantung/khitbah yg diamalkan dlm masyarakat melayu selalunya tak lama, dari seminggu hingga 6 bulan je...nikah dulu, kemudian gantung, lepas tu majlis bersanding, selepas tu baru sah duduk serumah. itulah kebiasaan diamalkan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by abu_aisyah on Wed Jun 27, 2012 4:40 pm

dragonoty wrote:
2/. Seperti yg sya tahu, Nikah Khitbah tidak membenarkan suami isteri tinggal bersama dan si isteri masih dalam tanggungan bapa.. Oleh itu, semasa akad nikah di buat,adakah/perlukah surat perjanjian yang akan di buat sehingga sampai waktu Majlis persandingan???



bila selalunya terjadi nikah khitbah ni?kenpa dilarang?siapa yg melarangnya?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Wed Jun 27, 2012 4:56 pm

entah..

tak tahu sapa yg amalkannya...katanya student...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by kelbros11 on Tue Jul 10, 2012 3:45 pm

salam
nk tny jgak la
sthu sy bla nkah khitbah ni,tamkin blaku bla istri da dbawa tggal brsama dgn suami.jadi adkh brlaku tamkin skirnya

1-suami istri yg tggal asing2 tp ujung mggu suami bwa istri bermalam kt hotel tp xblaku jimak..hotel bkn tmpt tggl suami.jd adkh blaku tamkin?

2-istri jka dbwa k rmah suami akn blaku tamkin.jadi klau suami yg prgi k rmah istri/brmlm kt rmah istri adkh brlaku tamkin jga?

kelbros11
AHLI
AHLI

Posts : 1
Points : 1
Join date : 10/07/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by myzyruz on Tue Jul 10, 2012 6:39 pm

kepada ahli baru forum ini, anda digalakkan untuk bertaaruf di ruangan taaruf terlebih dahulu.

klik: Sesi ta'aruf BICARA THTL - Kenalkan Diri Anda Disini V1

myzyruz
Moderator
Moderator

Posts : 137
Points : 205
Join date : 25/11/2011
Age : 31
Location : Kelantan

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Wed Jul 11, 2012 5:34 pm

boleh saya tahu, apa itu TAMKIN tu?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by alaysyafiq on Thu Jul 12, 2012 4:24 am

assalamualaikum...nak mencelah sikit...

seperti yg telah dijawab sblm ni...nafkah isteri blm ditanggung oleh suami jika mereke belum tinggal bersama...bagaimana pula tanggungan dosa isteri.adakah masih ditanggung oleh bapa atau telah bertukar pada suami...

alaysyafiq
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 5
Join date : 12/07/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by abgbob on Thu Jul 12, 2012 9:25 am

kalau tak silap ingatan saya..belum tamkin..tak wajib nafaqah la..syarat nafqah antaranya tamkin(penyerahan sepenuhnya pada suami-jimak)

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by alaysyafiq on Thu Jul 12, 2012 12:30 pm

abgbob wrote:kalau tak silap ingatan saya..belum tamkin..tak wajib nafaqah la..syarat nafqah antaranya tamkin(penyerahan sepenuhnya pada suami-jimak)

bagaimana pula dgn dosa isteri itu...masih di bwh ayhnya atau suaminye..sblm tamkin...

alaysyafiq
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 5
Join date : 12/07/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Thu Jul 12, 2012 12:53 pm

dosa setiap yg akil baligh, lelaki atau perempuan, semua kena pikul sendiri maa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by alaysyafiq on Thu Jul 12, 2012 1:22 pm

thtl wrote:dosa setiap yg akil baligh, lelaki atau perempuan, semua kena pikul sendiri maa.

pd pngetahuan sy (blajar di sekolah dan dengar kuliah ustaz2), anak perempuan bujang,dosanya ditanggung oleh bapanya...setelah berkahwin tanggungjwb itu diambil alih oleh suaminye...btol x knyataan sy ni.klau slah tolg btolkn...

jd soalan sy, dlm nikah khitbah ni...sape yg tanggung dosa perempuan itu slagi suami isteri itu msih blm tggl bsame...

alaysyafiq
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 5
Join date : 12/07/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Thu Jul 12, 2012 1:30 pm

silap faham tu, maksud tanggung adalah NAFKAH, dosa ke atas setiap yang aqil baligh adalah atas dirinya sendiri.

dalil:

AQS 6:164 [dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain]


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by alaysyafiq on Thu Jul 12, 2012 1:34 pm

thtl wrote:silap faham tu, maksud tanggung adalah NAFKAH, dosa ke atas setiap yang aqil baligh adalah atas dirinya sendiri.

dalil:

AQS 6:164 [dan seorang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain]


bgmna pula dgn knyataan ini
"tanggungan dosa adalah membawa kepada perkara-perkara terang-terangan yang membawa dosa tetapi tidak ditegur oleh bapa terhadap isteri mahupun anak-anak perempuannya,termasuklah saudara-saudara lelaki terhadap saudara perempuannya, sekiranya selepas ditegur wanita tersebut masih tidak berubah dan berterusan membawa dosa yang sama maka dosa tersebut adalah dibawah tanggungjawab wanita tersebut, sekiranya tidak pernah ditegur sama sekali oleh bapa mahupun saudara lelaki sehingga wanita tersebut lalai dalam dosa-dosa, maka wanita tersebut akan mengheret bapa atau saudara lelaki terhadap dosa atas kejahilannya kerana tidak ditegur" dalilnya tiada..hanyalah copy paste dr sumber lain...


alaysyafiq
AHLI
AHLI

Posts : 5
Points : 5
Join date : 12/07/2012

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by thtl on Thu Jul 12, 2012 2:14 pm

yea betul tu..

dosa parents ialah kerana dosa tidak berdakwah kpd anaknya sendiri dan dosa tidak menguatkuasakan kuasa parents kpd anak sendiri BUKAN memikul dosa anaknya yg mendedahkan aurat tu...

dosa dedah aurat, itu anak daranya yg pikul, dosa tak ada dakwah dan penguatkuasaan, mmg akan dipikul oleh wali. itu dua jenis dosa yg berbedza

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang nikah khitbah

Post by Sponsored content Today at 9:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum