[Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

[Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Thu Mar 15, 2012 5:10 am

First topic message reminder :


Assalamualaikum, minta bantuan..saya perlukan syarah hadith ini, saya tak menjumpai perkataan ulama berkaitannya..minta bantuan semua, insyaAllah


Daripada Ma’qil bin Yasar r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda:
الْعِبَادَةُ فِى الْهَرْجِ كَهِجْرَةٍ اِلَيَّ.رواه مسلم
“Beribadah di saat-saat huru-hara (kacau bilau di akhir zaman) adalah seperti berhijrah kepadaku”. (Riwayat Muslim)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Fri Mar 16, 2012 7:56 pm

thtl wrote:belanja, memanglaa..time ana nak berangkat nanti..itu kena tunggu kelulusan visa yg penyudah nanti dan bila saudi dan kasi flight no...

bercanda sahaja..gunalah duit tu disana dengan sebaiknya..

nak ke sana tiket berapa harga..hmm..

cemburu rasenye Razz

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 4:59 am

RM2,500

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 10:57 am

thtl wrote:RM2,500

Allah mahalnya..ustaz mampu takpelah..hehe..
duit advanced tu sebanyak harga tiket lah kan..pergi balik kot.hehe...mumtaz rabbit

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 1:57 pm

rege tu utk penerbangan 10 jam dien..kira OKlaa..KLIA-Jeddah (8 jam), Jeddah-Jazan (2 jam)

duit advance tu utk sehala ajelaa..actually flight semua ditanggung oleh saudi, tapi kalau tunggu tiket depa, lagi lambat boleh fly, so, kalau nak cepat, tiket kena bayar sendiri, tapi boleh claim bila tiba di jazan nanti...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:02 pm

thtl wrote:rege tu utk penerbangan 10 jam dien..kira OKlaa..KLIA-Jeddah (8 jam), Jeddah-Jazan (2 jam)

duit advance tu utk sehala ajelaa..actually flight semua ditanggung oleh saudi, tapi kalau tunggu tiket depa, lagi lambat boleh fly, so, kalau nak cepat, tiket kena bayar sendiri, tapi boleh claim bila tiba di jazan nanti...

Pustaka Azhar kasi 2.5k??????? :confused: :?: :affraid:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:05 pm

yea, depa macam sponsor ticket, travelog Jazan depa nak cetak, dah book..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:08 pm

thtl wrote:yea, depa macam sponsor ticket, travelog Jazan depa nak cetak, dah book..

masyaAllah...ana ingatkan 200 je advance..huhu...
patutlah sengeh lebar jek.. Laughing

tahniah-tahniah..nanti dah cetak tak ada royalti naa..haha

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:09 pm

depa akan untung besar dien, 375 mukasurat tu, senang2 depa akan untung RM20K

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:19 pm

thtl wrote:depa akan untung besar dien, 375 mukasurat tu, senang2 depa akan untung RM20K

Amin, doakan agar ramai yang terkesan dengan karya penulisan ustaz insyaAllah...

375 ms tu...dalam word lah? nanti kalau convert jadi berapa ms? saiz apa dia buat buku ustaz tu?

lpas convert ada sampai jadi 400 ms tak? +- font, spacing, align, etc

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:22 pm

mana nak tahu, sebab itu kerja editor dan pakar DTP (desk top publishing) depa..depa dah beritahu, cara mana depa nak terbit, depa tak akan consult ana, itu semua suprise.

Jahabersa pulak, kita boleh design dan lay-out sendiri. Karangkraf pula sama dgn pustaka azhar, depa ada stylo depa sendiri...

kalau dien nak style sendiri, kena guna Jahabersa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:29 pm



sat..qalam nawawi dan syeikh tu tak terjemah lagi..huhu..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:34 pm

dien faham sikit2 cukupla, itukan fitnah akhir zaman, dien sure tak akan sampai zaman tu..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:37 pm

thtl wrote:dien faham sikit2 cukupla, itukan fitnah akhir zaman, dien sure tak akan sampai zaman tu..hehehe

tak faham syarah dan kata-kata syeikh tu...

ehh bukan ke zaman kite ni dah ada tanda-tanda nya..
saya buat paperwork dah ni...

nanti nak CAC..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:40 pm

bila Imam Nawawi syarah pendek, maksudnya, kita tak perlu syarah lebih-lebih.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:52 pm

thtl wrote:bila Imam Nawawi syarah pendek, maksudnya, kita tak perlu syarah lebih-lebih.

saya guna talian hayat untu terjemahan lah..terjemahan saya amat buruk..sampai saya jadi tak faham

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:57 pm

kalau camtu, kena pulun arabic dululaa..saya dulu, pulun arabic...sebab bergantung kpd terjemahan org, mmg menyiksakan..kalau dia terjemah silap, kantoi ler kita.

dien kena usahakan arab dulu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:12 pm

thtl wrote:kalau camtu, kena pulun arabic dululaa..saya dulu, pulun arabic...sebab bergantung kpd terjemahan org, mmg menyiksakan..kalau dia terjemah silap, kantoi ler kita.

dien kena usahakan arab dulu...
..

hehe...cuba ustaz terjemah sat..sama tak

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:30 pm

patutnyer dien terjemah, ana betulkan...barulah belajor namanya...ko guane...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:49 pm

thtl wrote:Ini dalam syarah muslim oleh Imam nawawi:

باب فضل العبادة في الهرج

2948 حدثنا يحيى بن يحيى أخبرنا حماد بن زيد عن معلى بن زياد عن معاوية بن قرة عن معقل بن يسار أن رسول الله صلى الله عليه وسلم ح وحدثناه قتيبة بن سعيد حدثنا حماد عن المعلى بن زياد رده إلى معاوية بن قرة رده إلى معقل بن يسار رده إلى النبي صلى الله عليه وسلم قال العبادة في الهرج كهجرة إلي وحدثنيه أبو كامل حدثنا حماد بهذا الإسناد نحوه

الحاشية رقم: 1

[ ص: 392 ] قوله صلى الله عليه وسلم : ( العبادة في الهرج كهجرة إلي ) المراد بالهرج هنا الفتنة واختلاط أمور الناس . وسبب كثرة فضل العبادة فيه أن الناس يغفلون عنها ، ويشتغلون عنها ، ولا يتفرغ لها إلا أفراد
.

kalau x faham, malam karang ana xplain

ohh..ngelat yerk..hehe..

saya cuba..

Berkata Imam Nawawi:

Berkata Rasulullah s.a.w (ibadah dalam huru-hara[akhir zaman] umpama berhijrah bersamaku). Hadith ini menjelaskan banyanya berlaku fitnah di akhir zaman dan huru-hara antara manusia. Kerana itulah nilai ibadah diwaktu itu besar nilainya kerana ramai yang telah terpesong (dari Islam) dan hanya sedikit (yang berpegang kepada agama)

betulkan ...tulun

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 8:01 pm

terbaik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 8:07 pm

thtl wrote: terbaik

ma makna? ni perli ke ape ni??

kalau salah betulkan naa..tolong..la ni arabic slef learning dari kitab je...lambat sikit nak hadam kitab nahu saraf wa ilal irab

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 8:11 pm

mana perli, itu mmg jujur..

terjemahnya tak perlub tepat word by word, dapat mafhum pun dah OK
kalau word by word atau harfiah, itu kena mengaji khusus

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 8:14 pm

thtl wrote:mana perli, itu mmg jujur..

terjemahnya tak perlub tepat word by word, dapat mafhum pun dah OK
kalau word by word atau harfiah, itu kena mengaji khusus

ohh jadi maknanya sudha cukup baik jika kita dapat faham maksud teks tu secara kasarnya kan? syukran atas pencerahan terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 8:16 pm

yea, macam ana dok terjemah la tahzan, mmg terjemahan bebas je...banyak salah...tapi ana belasah je, asalkan maknanya tak lari dari penulisan asal dr qarni

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 8:29 pm

thtl wrote:yea, macam ana dok terjemah la tahzan, mmg terjemahan bebas je...banyak salah...tapi ana belasah je, asalkan maknanya tak lari dari penulisan asal dr qarni

haha..pengakuan jujur dari pengarang ni...mantop..

boleh lah siap-siap point nak ta'liq dan tahqiq!! ahaks buzy

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sun Mar 18, 2012 9:32 am

keris enta tu pendek lagi, jgn acah orang tua...nanti jadi macam Khadem sebelah..dah berani nak radd hadith2 al-Mahdi...kohkoh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Ad-Dien on Sun Mar 18, 2012 11:54 am



keris pendek? hehe..amboi perumpamaannya boleh tahan...wait and see...20 tahun lagi..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by thtl on Sun Mar 18, 2012 4:26 pm

20 tahun lagi?

ana dah hafal 100,000 hadis....lagi ler enta tak terkejor...enta baru hafal 1,000 hadis dalam bulughul maram...
Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Syarah hadith] Ibadah akhir zaman

Post by Sponsored content Today at 12:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum