Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Thu Mar 15, 2012 11:25 am

First topic message reminder :



nak tahu status hadith ini, ada jumpa di masjid tapi lupa matan penuhnya..

barangsiapa yang mengimarahkan masjid, akan dijanjikan syurga.. (riwayat al-Bazzar)..

1. matan arab
2. takhrij
3. seputar pendapat ulama' terhada al-bazzar..adakah muhaddithin muktabar..? atau ulama' lain

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 2:06 pm

tak leh dien, menyalahi disiplin ilmu hadith..

dien kena kuasai bukhari-muslim dulu, kemudian kutub arba'ah, lepas tu barulah sunan darimi, daruqutni, al-bazzar,al-haithami, ibn abi syaibah, abdul razzaq..


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:04 pm

thtl wrote:tak leh dien, menyalahi disiplin ilmu hadith..

dien kena kuasai bukhari-muslim dulu, kemudian kutub arba'ah, lepas tu barulah sunan darimi, daruqutni, al-bazzar,al-haithami, ibn abi syaibah, abdul razzaq..


sahih, syukran..kena apply fiqh al-awlawiyat dalam disiplin hadith, syukran atas ingatan..biasalah bila jumpa perkara yang baru semua nak telan dan nak tahu...

tapi saya kena dahulukan yang utama...sahihain wa syaikhain...jazakallah

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:06 pm

pelajar hadith semua pulun kutub sittah dulu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:16 pm

thtl wrote:pelajar hadith semua pulun kutub sittah dulu...

saya nak pulun macam mana...sumber takda...lidwa pun takda..huhu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:23 pm

maksud ana, kalau di India, mesir, saudi, depa akan talaqqi kutub sittah ni bertahun-tahun dgn guru..yg paling minima majlis sima' dgn guru, membaca matan kutub sittah depa guru dan dapat ijazah sanad.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:25 pm

thtl wrote:maksud ana, kalau di India, mesir, saudi, depa akan talaqqi kutub sittah ni bertahun-tahun dgn guru..yg paling minima majlis sima' dgn guru, membaca matan kutub sittah depa guru dan dapat ijazah sanad.

mana nak dapat ijazah? saya mahu juga

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:41 pm

dien kena mendaftar sebagai pelajar Maulana Asri Yusof, kena dok kelantan daa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:53 pm

thtl wrote:dien kena mendaftar sebagai pelajar Maulana Asri Yusof, kena dok kelantan daa...

1. macam mana nak daftar?

2. ijazah apa?

ok saya daftar

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:56 pm

dien kena tanya kat darul kautsar...

ataupun hubungi pondok sungai durian, dr basit abu anas al-madani.

blog beliau ada link kat blog ana

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:13 pm

thtl wrote:dien kena tanya kat darul kautsar...

ataupun hubungi pondok sungai durian, dr basit abu anas al-madani.

blog beliau ada link kat blog ana

Dar basit? geng DK ke? kelantan gop ke?

saya tak pernah gi kelantan lagi..huhu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:29 pm

Dr Basit yg ceramah kuliah maghrib kat USJ tu, ada thread kat Blog thtl..
salafi ori...

kelantan ni tak jauh beza dgn temerloh...kalau budu ada di temerloh ler

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:39 pm

thtl wrote:Dr Basit yg ceramah kuliah maghrib kat USJ tu, ada thread kat Blog thtl..
salafi ori...

kelantan ni tak jauh beza dgn temerloh...kalau budu ada di temerloh ler

depa berdua kenal ustaz tak? mamber ke?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:46 pm

yang kenal ana ialah Dr Basit je. Maulana asri, pernah jumpa sekali dan duduk semeja di UIAM. mungkin dia dah tak ingat..ana tak pernah ziarah dia di Kelantan kerana kesibukan bila balik negeri.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:51 pm

thtl wrote:yang kenal ana ialah Dr Basit je. Maulana asri, pernah jumpa sekali dan duduk semeja di UIAM. mungkin dia dah tak ingat..ana tak pernah ziarah dia di Kelantan kerana kesibukan bila balik negeri.

Dr basit mantop tak? ijazah pe leh dapat dari beliau?hehe...tambah guru lah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 8:05 pm

Dr Basit, phD Madinah daa..

ijazah apa pun boleh...kutub sittah, kitab tawhid, dgn syarat kena dok pondok sg durian le, di Kuala Krai selama 10 tahun jadi khadam dia...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 8:10 pm

thtl wrote:Dr Basit, phD Madinah daa..

ijazah apa pun boleh...kutub sittah, kitab tawhid, dgn syarat kena dok pondok sg durian le, di Kuala Krai selama 10 tahun jadi khadam dia...

bukak pondok tradisional ke moden?

10 tahun?????adehh lamo nyo..

memang wujud ke pondok tu untuk student?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 8:13 pm

pondok tradisional milik ayahandanya, tapi dah disalafikan oleh dr basit.

pondok tu mmg ujud, di sungain durian di kuala krai, antara pondok lama di kelantan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 8:15 pm

thtl wrote:pondok tradisional milik ayahandanya, tapi dah disalafikan oleh dr basit.

pondok tu mmg ujud, di sungain durian di kuala krai, antara pondok lama di kelantan

yang di buat kuliah tu ulang alik kelantan -KL??

tapi takkan dia sorang je tenaga pengajar sana..mesti ramai salafi sana kan?wahh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 8:18 pm

yea, dia ulang alik KL-Kuala Krai. 6 jam drive.

itulah salafi ori, sanggup apa saja.
beliau juga ulang alik ke KIAS di Kota Bharu kena jadi lecturer di sana. KB-K Krai, jauh jugak.

pendek kata dia sentiasa bergerak cergas..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 8:28 pm

thtl wrote:yea, dia ulang alik KL-Kuala Krai. 6 jam drive.

itulah salafi ori, sanggup apa saja.
beliau juga ulang alik ke KIAS di Kota Bharu kena jadi lecturer di sana. KB-K Krai, jauh jugak.

pendek kata dia sentiasa bergerak cergas..

wahh..hebat..boleh lah saya ulang alik temerloh-kelantan...

tak boleh kalah dengan dia..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sun Mar 18, 2012 4:53 pm

enta ni sumer nak buat...jawatan CEO pun nak, dok pondok sungai durian pun nak, mengarang pun nak juga..sambung belajor pun ia juga, talaqqi kitab pun yea..

mmmm....sempat ke sumer tu...
tapi kalau membujang macam Imam Nawawi rasanya boleh...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sun Mar 18, 2012 7:45 pm

thtl wrote:enta ni sumer nak buat...jawatan CEO pun nak, dok pondok sungai durian pun nak, mengarang pun nak juga..sambung belajor pun ia juga, talaqqi kitab pun yea..

mmmm....sempat ke sumer tu...
tapi kalau membujang macam Imam Nawawi rasanya boleh...

insyaAllah..ibnu taimiyah sempat jek..hehe.. yang merah tu tak mau...yang lain ada keinginan...

jawatan kan membebankan...rujuk la tahzan..hehe...


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Sponsored content Today at 4:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum