Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

View previous topic View next topic Go down

Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 1:54 am



Mohon bantuan matan arab hadith ini:

Tidak akan lenyap malam dan siang (qiamat) sehinggalah Lata dan Uzza (berhala) akan disembah kembali....(hadith panjang).......kemudian Allah akan mengirimkan angin yang baik lalu mematikan setiap orang yang dihatinya masih ada iman meskipun seberat biji sawi sehingga tinggal manusia yang tidak ada kebaikannya sam sekali, lalu mereka kembali kepada agama nenek moyang mereka. (Riwayat Muslim)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 4:18 am

takhrij: lidwa

حَدَّثَنَا أَبُو كَامِلٍ الْجَحْدَرِيُّ وَأَبُو مَعْنٍ زَيْدُ بْنُ يَزِيدَ الرَّقَاشِيُّ وَاللَّفْظُ لِأَبِي مَعْنٍ قَالَا حَدَّثَنَا خَالِدُ بْنُ الْحَارِثِ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْحَمِيدِ بْنُ جَعْفَرٍ عَنْ الْأَسْوَدِ بْنِ الْعَلَاءِ عَنْ أَبِي سَلَمَةَ عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ
سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ لَا يَذْهَبُ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ حَتَّى تُعْبَدَ اللَّاتُ وَالْعُزَّى فَقُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنْ كُنْتُ لَأَظُنُّ حِينَ أَنْزَلَ اللَّهُ
{ هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ }
أَنَّ ذَلِكَ تَامًّا قَالَ إِنَّهُ سَيَكُونُ مِنْ ذَلِكَ مَا شَاءَ اللَّهُ ثُمَّ يَبْعَثُ اللَّهُ رِيحًا طَيِّبَةً فَتَوَفَّى كُلَّ مَنْ فِي قَلْبِهِ مِثْقَالُ حَبَّةِ خَرْدَلٍ مِنْ إِيمَانٍ فَيَبْقَى مَنْ لَا خَيْرَ فِيهِ فَيَرْجِعُونَ إِلَى دِينِ آبَائِهِمْ
و حَدَّثَنَاه مُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَنَّى حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرٍ وَهُوَ الْحَنَفِيُّ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْحَمِيدِ بْنُ جَعْفَرٍ بِهَذَا الْإِسْنَادِ نَحْوَ
هُ

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 10:53 am

thtl wrote:takhrij: lidwa

حَدَّثَنَا أَبُو كَامِلٍ الْجَحْدَرِيُّ وَأَبُو مَعْنٍ زَيْدُ بْنُ يَزِيدَ الرَّقَاشِيُّ وَاللَّفْظُ لِأَبِي مَعْنٍ قَالَا حَدَّثَنَا خَالِدُ بْنُ الْحَارِثِ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْحَمِيدِ بْنُ جَعْفَرٍ عَنْ الْأَسْوَدِ بْنِ الْعَلَاءِ عَنْ أَبِي سَلَمَةَ عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ
سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ لَا يَذْهَبُ اللَّيْلُ وَالنَّهَارُ حَتَّى تُعْبَدَ اللَّاتُ وَالْعُزَّى فَقُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنْ كُنْتُ لَأَظُنُّ حِينَ أَنْزَلَ اللَّهُ
{ هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ }
أَنَّ ذَلِكَ تَامًّا قَالَ إِنَّهُ سَيَكُونُ مِنْ ذَلِكَ مَا شَاءَ اللَّهُ ثُمَّ يَبْعَثُ اللَّهُ رِيحًا طَيِّبَةً فَتَوَفَّى كُلَّ مَنْ فِي قَلْبِهِ مِثْقَالُ حَبَّةِ خَرْدَلٍ مِنْ إِيمَانٍ فَيَبْقَى مَنْ لَا خَيْرَ فِيهِ فَيَرْجِعُونَ إِلَى دِينِ آبَائِهِمْ
و حَدَّثَنَاه مُحَمَّدُ بْنُ الْمُثَنَّى حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرٍ وَهُوَ الْحَنَفِيُّ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْحَمِيدِ بْنُ جَعْفَرٍ بِهَذَا الْإِسْنَادِ نَحْوَ
هُ

ni turuq lain ke? isnad ape tu?
awat ha lepas bawah tu???

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 2:03 pm

tersilap cun n paste tu, ana buat dengan gopoh gapah, sebab kena pergi KL tadi..

abaikan je, dien pakai mana yg perlu je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:05 pm

thtl wrote:tersilap cun n paste tu, ana buat dengan gopoh gapah, sebab kena pergi KL tadi..

abaikan je, dien pakai mana yg perlu je...

saya pakai dari aisyah sahaja, sampai akhir hadith..
la baksa...

tapi apa maksud yang akhir merah tu?
isnad ape? saya jadi tak faham sebab ha dia error..huhu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:17 pm

Ini terjemahan penuh dari Lidwa:

(MUSLIM - 5174) : Telah menceritakan kepada kami Abu Kamil Al Jahdari dan Abu Ma'nu Zaid bin Yazid Ar Raqasyi teks milik Abu Ma'nu, keduanya berkata: Telah menceritakan kepada kami Khalid bin Al Harits telah menceritakan kepada kami Abdulhamid bin Ja'far dari Al Aswad bin Al Ala` dari Abu Salamah dari Aisyah berkata: Aku mendengar Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Malam dan siang itu tidak akan lenyap hingga Laata dan 'Uzza disembah." Aku berkata: Wahai Rasulullah, aku mengira hal itu ketika Allah menurunkan ayat: "Dialah yang Telah mengutus RasulNya (dengan membawa) petunjuk (Al Quran) dan agama yang benar untuk dimenangkanNya atas segala agama, walaupun orang-orang musyrikin tidak menyukai" (At Taubah: 33) bahwa ia telah sempurna. Beliau bersabda: "Sesungguhnya hal itu akan terjadi dengan kehendak Allah, kemudian Dia akan mengirim sebuah angin yang lembut hingga Dia mewafatkan setiap orang yang di dalam hatinya terdapat keimanan meski hanya sebesar biji sawi, lalu yang tersisa hanyalah orang-orang yang di dalam dirinya tidak ada kebaikan sedikitpun sehingga mereka kembali kepada agama nenek moyang mereka." Telah menceritakannya kepada kami Muhammad bin Al Mutsanna telah menceritakan kepada kami Abu Bakar Al Hanafi telah menceritakan kepada kami Abdul Hamid bin Ja'far dengan sanad ini dengan matan serupa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:26 pm

thtl wrote:Ini terjemahan penuh dari Lidwa:

(MUSLIM - 5174) : Telah menceritakan kepada kami Abu Kamil Al Jahdari dan Abu Ma'nu Zaid bin Yazid Ar Raqasyi teks milik Abu Ma'nu, keduanya berkata: Telah menceritakan kepada kami Khalid bin Al Harits telah menceritakan kepada kami Abdulhamid bin Ja'far dari Al Aswad bin Al Ala` dari Abu Salamah dari Aisyah berkata: Aku mendengar Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Malam dan siang itu tidak akan lenyap hingga Laata dan 'Uzza disembah." Aku berkata: Wahai Rasulullah, aku mengira hal itu ketika Allah menurunkan ayat: "Dialah yang Telah mengutus RasulNya (dengan membawa) petunjuk (Al Quran) dan agama yang benar untuk dimenangkanNya atas segala agama, walaupun orang-orang musyrikin tidak menyukai" (At Taubah: 33) bahwa ia telah sempurna. Beliau bersabda: "Sesungguhnya hal itu akan terjadi dengan kehendak Allah, kemudian Dia akan mengirim sebuah angin yang lembut hingga Dia mewafatkan setiap orang yang di dalam hatinya terdapat keimanan meski hanya sebesar biji sawi, lalu yang tersisa hanyalah orang-orang yang di dalam dirinya tidak ada kebaikan sedikitpun sehingga mereka kembali kepada agama nenek moyang mereka." Telah menceritakannya kepada kami Muhammad bin Al Mutsanna telah menceritakan kepada kami Abu Bakar Al Hanafi telah menceritakan kepada kami Abdul Hamid bin Ja'far dengan sanad ini dengan matan serupa.


cepat je copy paste yek..hehe...syukran ustaz

best ada lidwa...ohh saya cemburu.. Razz Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:31 pm

itulah kelebihan lidwa.

kat internet ada free version, tapi depa dah block function copy paste..sayang sungguh...

dien guna ajela free online version tu walaupun tak leh copy n paste

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:36 pm

thtl wrote:itulah kelebihan lidwa.

kat internet ada free version, tapi depa dah block function copy paste..sayang sungguh...

dien guna ajela free online version tu walaupun tak leh copy n paste

loading web agak berat..dan saya terpaksa salin semula hadith tu..tak mengapalah..atleast ada..

copy paste tak de..darjat hadith tak de..darjat rawi..banyak takda

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:38 pm

bagi ana, ada matan dan terjemah dah cukup, tahqiq kita guna dorar, multaqa dan islam.web

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:42 pm

thtl wrote:bagi ana, ada matan dan terjemah dah cukup, tahqiq kita guna dorar, multaqa dan islam.web

buat masa ni saya kerap guna dorar..islam web ada beberapa pecahan yang agak rumit..multaqa sebab saya tak biasa lagi..

selian 3 ni mana lagi? yang thiqah web lah..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:49 pm

ana banyak guna maktabah syameela, sebab dalam tu ada 10,000 kitab..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:54 pm

thtl wrote:ana banyak guna maktabah syameela, sebab dalam tu ada 10,000 kitab..

betul-betul 10000 ke? ish tak berat ke? macam mana depa buat ek? kitab dalam tu merangkumi semua lah ? hadith, fiqh, usul, tafsir, tarikh, syair? etc..

macam lidwa lah ek..lidwa 9 kitabm dia 10000 kitab!! wah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:00 pm

maktabah syameela yg baru, latest, 16,000 kitab...

semua kitab ada....cukup, tak payah beli kitab betul...

tak tahu la depa buat camna, kita tak yah pikir itu sumer...kohkoh

lidwa pun dah hebat, sahih bukhari dah ada 7K hadis, Imam Ahmad berapa...1 DVD je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:16 pm

thtl wrote:maktabah syameela yg baru, latest, 16,000 kitab...

semua kitab ada....cukup, tak payah beli kitab betul...

tak tahu la depa buat camna, kita tak yah pikir itu sumer...kohkoh

lidwa pun dah hebat, sahih bukhari dah ada 7K hadis, Imam Ahmad berapa...1 DVD je...

saya hairan macam mana kesungguhan depa..arab dan indo dalam menyebarkan ilmu tak ada pada al-malizi...
kenape ek...kita tak ada cipta softwate islamik pun...kita ketinggalan dibelakang indo..saya rasa begitu,,..

16000 dalam satu software/CD...dahsyat ilmu depa...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:27 pm

harapan kpd dien laa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:38 pm

thtl wrote:harapan kpd dien laa...

perlu tarik ramai teman saya mengenali manhaj ni..insyaAllah..saya buat mengikut tahap ilmu dan kemampuan saya...

harapan kpd ustaz juga lah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith Umat Islam Kembali Kepada Syirik

Post by Sponsored content Today at 9:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum