Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 2:04 am



Apakah hukumnya?

ada tegahan dari ulama salah tak?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 4:13 am

tak ada larangan.
Jika ia harus utk lelaki, ia juga harus utk wanita, dalam Islam tak ada diskriminasi gender (jantina)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 10:47 am

thtl wrote:tak ada larangan.
Jika ia harus utk lelaki, ia juga harus utk wanita, dalam Islam tak ada diskriminasi gender (jantina)

syukran...

sebut tentang larangan diskriminasi gander ni..macam mana jika ada orang perempuan berhujah , kenapa perempuan tak dibenarkan kerja? tak dibenarkan kahwin 4? etc...bukankah tu diskriminasi gander...

biasa golongan pembela hak wanita lah macam ni..

macam mana nak counter hujah ini?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 2:10 pm

1. wanita kerja mmg boleh maa..
tak ada larangan.

2. wanita x boleh kawin 4..hahaha...boleh, tapi akan berlakulah peperangan antara lelaki...ini isu fitrah laa dien.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:09 pm

thtl wrote:1. wanita kerja mmg boleh maa..
tak ada larangan.

2. wanita x boleh kawin 4..hahaha...boleh, tapi akan berlakulah peperangan antara lelaki...ini isu fitrah laa dien.

mana tau..geng-geng penegak hak wanita lah berhujah gitu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:13 pm

setakat ni penegak hak wanita tak pernah minta utk legalkan poliyandri (wanita mahu berbilang suami), perempuan mmg tak akan tahan punya...satu suami pun dah tak tahan, apatah lagi kena kerjakan dgn 4 lelaki...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:23 pm

ok..ok..

ada akhwat tanya pendapat boleh ke dia ruqyah ..ada pendapat yang melarang tak perempuan meruqyah orang..
sebab di akan diijazahkan..oleh guru dari darussyifa'...
guru perempuan di cakap boleh je asal kita tau batas kita ruqyah tu...
allahua'lam...

tu minta pencerahan ustaz..kot-kot ada hadith tertntu ke tentang ni..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:25 pm

tak ada.
Ia sama dengan keujudan doktor wanita, guru, dan lecturer perempuan je...sama kes.

wanita jaga batasan aurat dan ada muhrim je ketika rawatan..beres

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:27 pm

thtl wrote:tak ada.
Ia sama dengan keujudan doktor wanita, guru, dan lecturer perempuan je...sama kes.

wanita jaga batasan aurat dan ada muhrim je ketika rawatan..beres

ok beres..

p/s- tread mimpi takda tadbir?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:29 pm

mimpi?

kena tunggu ilham dan laduni dulu, ia belum masuk, mungkin kena tunggu pagi ke...tak boleh gopoh benda2 gini...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:35 pm

thtl wrote:mimpi?

kena tunggu ilham dan laduni dulu, ia belum masuk, mungkin kena tunggu pagi ke...tak boleh gopoh benda2 gini...

haa?sejak bila pula guna qaul laduni khidir ni?

ohh noo... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:39 pm

ia khusus utk tadbir mimpi je..ini mmg satu ilmu yg amat sulit diterangkan kaedahnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:49 pm

thtl wrote:ia khusus utk tadbir mimpi je..ini mmg satu ilmu yg amat sulit diterangkan kaedahnya...
ehh..macam aneh je.....yang ni sahih dari sunnah ke ada ala-ala zauq tasawuf ni??hehe..jeng..jeng Smile


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:51 pm

sahih dari sunnah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:55 pm

thtl wrote:sahih dari sunnah

fahamkan saya ya syeikh :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:05 pm

Ini ayat dalil:


AQ 12:06 [Dan demikianlah Tuhanmu, memilih kamu (untuk menjadi Nabi) dan diajarkan-Nya kepadamu sebahagian dari ta'bir mimpi-mimpi]


AQ 2:282 [Allah mengajarmu; dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu]

dien kena lihat tafsir salaf akan dua ayat di atas.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:11 pm

thtl wrote:Ini ayat dalil:


AQ 12:06 [Dan demikianlah Tuhanmu, memilih kamu (untuk menjadi Nabi) dan diajarkan-Nya kepadamu sebahagian dari ta'bir mimpi-mimpi]


AQ 2:282 [Allah mengajarmu; dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu]

dien kena lihat tafsir salaf akan dua ayat di atas.

takda kitab tafsir...takda syamila..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 7:33 pm

sekurang-kurangnya kena ada satu kitab tafsir...ibn katsier ke...

kalau tak ada alat, camna nak belajor, cam dalam UiTM ler, kalau tak ada buku teks camna dien nak masuk kuliah, kena perambat ke lecturer ler...

web tafsir arab berlambak kat internet, tafsir online lagi,,

sebab tu kalau dien pandai arabic, 90% boleh selesai, sebab bahan bacaan mmg banyak kat cyber, pdf, dan e-book

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 7:56 pm

thtl wrote:sekurang-kurangnya kena ada satu kitab tafsir...ibn katsier ke...

kalau tak ada alat, camna nak belajor, cam dalam UiTM ler, kalau tak ada buku teks camna dien nak masuk kuliah, kena perambat ke lecturer ler...

web tafsir arab berlambak kat internet, tafsir online lagi,,

sebab tu kalau dien pandai arabic, 90% boleh selesai, sebab bahan bacaan mmg banyak kat cyber, pdf, dan e-book

tafsir ibn kathir pun tak terlepas dari israiliyyat kan..hehe...cuba ustaz sarankan tafsir apa yang terbaik...menurut ta'liq ustaz
ye di web banyak..insyaAllah saya bace..hehe..status arabic dirahsiakan..hehehehe..

p/s- guna tafsir al-Razi lah..hehe...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 8:00 pm

tafsir terbaik dah habaq dulu,
semestinya tafsir bil Makthur, atau tafsir salafi.

top: tafsir Tobari dan tafsir Ibn kathir.

nak elakkan israeliyat, kena cari edisi tahqiq. misalnya edisi al-Mubarakfuri utk tafsir Ibn kathir, kalau Tobari, tahqiq syaikh Muhsin al-Turki.

tafsir al-Razi, mafaatih al-ghaib adalah tafsir bil ra'yi atau tafsir rasional. tak bagus kecuali dien nak belajar tatabahasa al-Quraan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 8:06 pm

thtl wrote:tafsir terbaik dah habaq dulu,
semestinya tafsir bil Makthur, atau tafsir salafi.

top: tafsir Tobari dan tafsir Ibn kathir.

nak elakkan israeliyat, kena cari edisi tahqiq. misalnya edisi al-Mubarakfuri utk tafsir Ibn kathir, kalau Tobari, tahqiq syaikh Muhsin al-Turki.

tafsir al-Razi, mafaatih al-ghaib adalah tafsir bil ra'yi atau tafsir rasional. tak bagus kecuali dien nak belajar tatabahasa al-Quraan

tafsir bil makhtur tu nama kitab ke jenis? hehe..fenin skit..

ohh tak tau ada edisi tahqiq dan tobari dan ibn kathir tu..

kalau saya berpegang kepada tafsir al-kasyaisyaf lil al-Zamakhsyari...apa pendapat ustaz? hehe (sah kena label Muktzailah.. KohKohKoh )

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 8:09 pm

tafsir bil makthur adalah klasifikasi tafsir daa..

ada 7 jenis tafsir semuanya..

tafsir bil makthur
tafsir bil ra'yi
tafsir maudhu'iy
tafsir sufi
tafsir syiah..bla bla...

tafsir zamakhsyari utk kajian tatabahasa arab, macam tafsir ar-razi laa..

org rujuk zamakhsyari sebab nak lihat dari sudut arabic, sebab zamakhsyari ni walaupun muktazilah tapi arabicnya mmg mantop. tapi tafsir dia tak boleh pakailah, sebab muktazilah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 8:13 pm

thtl wrote:tafsir bil makthur adalah klasifikasi tafsir daa..

ada 7 jenis tafsir semuanya..

tafsir bil makthur
tafsir bil ra'yi
tafsir maudhu'iy
tafsir sufi
tafsir syiah..bla bla...

tafsir zamakhsyari utk kajian tatabahasa arab, macam tafsir ar-razi laa..

org rujuk zamakhsyari sebab nak lihat dari sudut arabic, sebab zamakhsyari ni walaupun muktazilah tapi arabicnya mmg mantop. tapi tafsir dia tak boleh pakailah, sebab muktazilah

hehe..ye..tafsir tu kaya dengan nahu dan balaghah arab..
tafsir ra'yi ni sama dengan madrasah ra'yi fiqh mazhab ke?hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 8:14 pm

sama.

ada fiqh sunnah, hanbali dan maliki

ada fiqh ra'yi, ahnaf (hanafi)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 8:26 pm

thtl wrote:sama.

ada fiqh sunnah, hanbali dan maliki

ada fiqh ra'yi, ahnaf (hanafi)

siapa pengarang tafsir ra'yi? tak penah tau tafisr yang guna logik akal ni...boleh pakai ke?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Wanita menjadi pengamal perubatan (ruqyah)

Post by Sponsored content Today at 7:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum