Status Doa Haikal

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Status Doa Haikal

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 7:45 am

adakah ia thabit dari Rasulullah s.a.w

mohon pencerahan semakan

tidak mempercayainya jatuh kafir?






open image in new tab untuk lebih jelas,insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 11:09 am

itukan dari Kitab Majmu' Syarif, kitab sakti melayu-nusantara yg dipenuhi kebatilan dan khurafat..jauhi kitab tsb, anda akan selamat.
salafi kena pegang dgn azkar Nawawi ke...Hisnul Muslim..Kalim tayyib dan wabil sayyib.

sapa yg pegang kitab majmu' syarif tu mmg betul2 low class dalam pengajian agama.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 11:17 am

thtl wrote:itukan dari Kitab Majmu' Syarif, kitab sakti melayu-nusantara yg dipenuhi kebatilan dan khurafat..jauhi kitab tsb, anda akan selamat.
salafi kena pegang dgn azkar Nawawi ke...Hisnul Muslim..Kalim tayyib dan wabil sayyib.

sapa yg pegang kitab majmu' syarif tu mmg betul2 low class dalam pengajian agama.

memang majmu' syafif pun..orang awam bertanya..sebab sahabah nya buat dakwaan macam tu...

part mana yang batil ye? cuba cek sat kalimah dalam doa haikal tu..ya arif ustaz

2. Hisnul Muslim, kalim tayyib wa wabil sayyib karangan siapa?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 12:04 pm

kalau kitab pun dah ditolak, buat apa nak tahqiq isinya...

1. Hisnul Muslim- Dr Said bin Wahf bin Ali al-Qahthani, murid al-albani, ini bestseller di seluruh dunia. Kalau dien tak ada lagi mmg dah ketinggalan jauh benor..

2. kalim tayyib adalah himpunan zikir oleh syaikhul Islam IT

3. wabil sayyib karya Imam Ibn Qayyim..

geng salafi inilah kitab zikir dan doa mereka bukannya majmu' syarif.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 12:43 pm

thtl wrote:kalau kitab pun dah ditolak, buat apa nak tahqiq isinya...

1. Hisnul Muslim- Dr Said bin Wahf bin Ali al-Qahthani, murid al-albani, ini bestseller di seluruh dunia. Kalau dien tak ada lagi mmg dah ketinggalan jauh benor..

2. kalim tayyib adalah himpunan zikir oleh syaikhul Islam IT

3. wabil sayyib karya Imam Ibn Qayyim..

geng salafi inilah kitab zikir dan doa mereka bukannya majmu' syarif.


ohh Hisnul Muslim tu...tau..top..

Yang Kalim dan wabil belum ada lagi..


saya tau ia tertolak tapi nak tau part mana dalam gambar tu..ayat yang mana...allahua'lam..
terbaik


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 1:29 pm

maaf dien, kalau kitab pun bermasalah, camna dien nak suruh ana tahqiq. macam din suruh ana tahqiq kitab nazam berzanji laa..

nama Haikal pun dah bermasalah...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 7:32 pm

thtl wrote:maaf dien, kalau kitab pun bermasalah, camna dien nak suruh ana tahqiq. macam din suruh ana tahqiq kitab nazam berzanji laa..

nama Haikal pun dah bermasalah...

haikal tu masalah apa?

ok mudahnya cuba listkan tang mana yang bermasalah..sebab ana tak kaji lagi majmu' syarif ni...memang tak pernah amalkan langsung...cuma nak bagitau orang awam yang beramal dengannya..takut nanti depa tak percaya pulak...

jika tak keberatan share kan beberapa hujah kebatilan dan syubhat majmu' syarif sekali dengan doa haikal..tahqiq dan ta'liq kita buat projek kerjasama nanti..hehe....

idea baru mai Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 8:04 pm

pertama, beli dulu buku majmu' syarif tu..
dah ada ke belom?

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 8:18 pm

thtl wrote:pertama, beli dulu buku majmu' syarif tu..
dah ada ke belom?

sebelum kenal manhaj pun dah tak amal, apatah lagi dah kenal..kohkoh..huhu..memang tak de lerr....

cite ler serba ringkas dan padat...tak ringkas lagi baik..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 8:30 pm

Majmu Syarif adalah buku yang memuat tentang surat-surat dalam al-qur'an yang di sertai dengan doa-doa dan amalan-amalan lengkap yang biasa di baca dan di amalkan sehari-hari oleh kaum muslimin.

Daftar Isi Majmu Syarif :

• Fadhilah Surat Yasin
• Bacaan Surat Yasin
• Surat Al-Kahfi
• Fadhilah Surat Al-Kahfi
• Surat Al Fath
• Surat Ar-Rahman
• Surat Al - Waqi’ah
• Surat Al-Mulk
• Surat Nuh
• Surat Al-Mujammil
• Surat An-Naba
• Ayat Lima
• Ayat Tujuh Serta Faidahnya
• Ayat Lima Belas Serta Faidahnya
• Kifayah Membaca Doa Nisfu Sya’ban
• Doa Nisfu Sya’ban
• Fiadah Istighfar Rajab
• Istighfar Rajab
• Pasal Menyatakan Mandi Atas Mayat
• Pasal Menyatakan Sembahyang Atas Mayat
• Pasal Menyatakan
• Talqin Mayit
• Pasal Peraturan Tahlil
• Doa Khusus Bagi Mayyit
• Faidah Doa Kanjul Arsy
• Doa Kanjul Arsy
• Doa Akasah
• Fadilah Doa Akhir Tahun
• Doa Akhir Tahun
• Fadhilah Doa Awal Tahun
• Doa Awal Tahun
• Haekal Pertama
• Haekal Kedua
• Haekal Ketiga
• Haekal Keempat
• Haekal Kelima
• Haekal Keenam
• Haekal Ketujuh
• Ratib Alhadad
• Doabulan Assyura
• Doa Bulan Ramadhan
• Doa Sholat Tarawih
• Doa Shalat Witir
• Doa Shalat Tahajud
• Doa Shalat Istikharah
• Doa Doa Shalat Hajat
• Doa Setelah Shalat Dhuha
• Doa Selamat
• Doa Supaya Pikiran Terang
• Doa Pagi Sore
• Doa Nurbuwah
• Doa Sesudah Makan Dan Minum
• Doa Mendengar Petir
• Doa Ketika Susah Mencari Keperluan Hidup
• Doa Ketika Menghadapi Musuh
• Doa Sewaktu Dalam Perkara
• Doa Doa Mustajab (Doa-Doa Nabi Muhammad SAW)
• Doa Tolak Bala
• Doa Mohon Keampunan Ibu/Bapak
• Tasbih Mohon Di Bebaskan Dari Hutang
• Doa Mau Tidur
• Doa Bangun Tidur

ta'aliq:

kebanyakan isi kandungannya tak makthur...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 8:35 pm

thtl wrote:Majmu Syarif adalah buku yang memuat tentang surat-surat dalam al-qur'an yang di sertai dengan doa-doa dan amalan-amalan lengkap yang biasa di baca dan di amalkan sehari-hari oleh kaum muslimin.

Daftar Isi Majmu Syarif :

• Fadhilah Surat Yasin
• Bacaan Surat Yasin
• Surat Al-Kahfi
• Fadhilah Surat Al-Kahfi
• Surat Al Fath
• Surat Ar-Rahman
• Surat Al - Waqi’ah
• Surat Al-Mulk
• Surat Nuh
• Surat Al-Mujammil
• Surat An-Naba
• Ayat Lima
• Ayat Tujuh Serta Faidahnya
• Ayat Lima Belas Serta Faidahnya
• Kifayah Membaca Doa Nisfu Sya’ban
• Doa Nisfu Sya’ban
• Fiadah Istighfar Rajab
• Istighfar Rajab
• Pasal Menyatakan Mandi Atas Mayat
• Pasal Menyatakan Sembahyang Atas Mayat
• Pasal Menyatakan
• Talqin Mayit
• Pasal Peraturan Tahlil
• Doa Khusus Bagi Mayyit
• Faidah Doa Kanjul Arsy
• Doa Kanjul Arsy
• Doa Akasah
• Fadilah Doa Akhir Tahun
• Doa Akhir Tahun
• Fadhilah Doa Awal Tahun
• Doa Awal Tahun
• Haekal Pertama
• Haekal Kedua
• Haekal Ketiga
• Haekal Keempat
• Haekal Kelima
• Haekal Keenam
• Haekal Ketujuh
• Ratib Alhadad
• Doabulan Assyura
• Doa Bulan Ramadhan
• Doa Sholat Tarawih
• Doa Shalat Witir
• Doa Shalat Tahajud
• Doa Shalat Istikharah
• Doa Doa Shalat Hajat
• Doa Setelah Shalat Dhuha
• Doa Selamat
• Doa Supaya Pikiran Terang
• Doa Pagi Sore
• Doa Nurbuwah
• Doa Sesudah Makan Dan Minum
• Doa Mendengar Petir
• Doa Ketika Susah Mencari Keperluan Hidup
• Doa Ketika Menghadapi Musuh
• Doa Sewaktu Dalam Perkara
• Doa Doa Mustajab (Doa-Doa Nabi Muhammad SAW)
• Doa Tolak Bala
• Doa Mohon Keampunan Ibu/Bapak
• Tasbih Mohon Di Bebaskan Dari Hutang
• Doa Mau Tidur
• Doa Bangun Tidur

ta'aliq:

kebanyakan isi kandungannya tak makthur...

tak makthur sebab maudhu'? tiada asal? hadith dhaif? atau faktor lain?

yang syeikh sebut haikal pun tak kena td maksud nya apa ye?

saya pun hairan kenapa dinamakan haikal...doa haikal

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 8:38 pm

itu namanya karut marut dan khurafat..

buat apa kita pening kepala nak amalkan kitab tu..

lebih baik kita jgn komen apa-apa, kita kemukakan wirid dan zikir yg autentik...makthurat al-banna pun OK

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 8:40 pm

thtl wrote:itu namanya karut marut dan khurafat..

buat apa kita pening kepala nak amalkan kitab tu..

lebih baik kita jgn komen apa-apa, kita kemukakan wirid dan zikir yg autentik...makthurat al-banna pun OK

dari mana asal wujud majmu' syarif ni?? hai..

syeikh..kita buat satu kitab tentang ni lah..projek akan datang..ok?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 8:42 pm

alahai, dien google ler kejap...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 8:45 pm

penilaian lengkap terhadap Majmu' syarif

blog abu syuib perlis

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 8:53 pm

thtl wrote:penilaian lengkap terhadap Majmu' syarif

blog abu syuib perlis

syukran...hehe..cuba tengok komen bawah entri dia..ada juga pengamal yang nak menegak benang basah..petik nama habib! Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 8:54 pm

mestilah, majmu' syarif tu dah jadi kitab kedua selepas AQ...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 9:05 pm

thtl wrote:mestilah, majmu' syarif tu dah jadi kitab kedua selepas AQ...

syukran..saya akan jelaskan dengan penuh hikmah..

jom tulis tentang syubhat nya nak?buat buku..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by thtl on Wed Mar 21, 2012 2:19 pm

dien yg buat, ana tahqiq dan ta'aliq je...

setakat ni dah 20 projek dien nak buat...

Laughing

kalau kok yea pun, start la satu dulu...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9510
Points: 10282
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Status Doa Haikal

Post by Ahmad Shamil on Wed Mar 21, 2012 5:32 pm

dia tengah semangat tu ustaz..
al-maklumlah, dia punya tuan guru dah jadi CEO syarikat penerbitan Laughing

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts: 929
Points: 1226
Join date: 24/11/2011
Age: 29
Location: Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum