Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

View previous topic View next topic Go down

Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by zikrulmaut_sm on Tue Mar 27, 2012 2:45 pm

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum,

Minta tolong kalau ada jumpa matan arab untuk kata-kata Rasulullah s.a.w. di bawah:

"Demi Allah, aku lebih tidak mampu meninggalkan sesuatu yang aku diutus untuknya daripada seseorang di antara mereka mencoba membakar matahari dengan nyala api."

"Demi Allah, wahai paman. Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku supaya aku meninggalkan perkara ini, maka aku tidak akan meninggalkannya sampai Allah memenangkannya atau aku akan binasa karenanya." (Riwayat pertama dinyatakan hasan oleh Albani, dan merupakan penguat bagi riwayat kedua)

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 5:55 pm

dalail Nubuwah lil Baihaqi, no. 522

رقم الحديث: 522
(حديث مرفوع) وَأَنْبَأَنَا أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ، قَالَ : حَدَّثَنَا أَبُو الْعَبَّاسِ ، قَالَ : حَدَّثَنَا أَحْمَدُ ، قَالَ : حَدَّثَنَا يُونُسُ ، عَنِ ابْنِ إِسْحَاقَ ، قَالَ : حَدَّثَنِي يَعْقُوبُ بْنُ عُتْبَةَ بْنِ الْمُغِيرَةِ بْنِ الأَخْنَسِ ، أَنَّهُ حَدَّثَ أَنَّ قُرَيْشًا حِينَ قَالَتْ لأَبِي طَالِبٍ هَذِهِ الْمَقَالَةَ بَعَثَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، فَقَالَ لَهُ : يَا ابْنَ أَخِي ، إِنَّ قَوْمَكَ قَدْ جاءُونِي ، فَقَالُوا كَذَا وَكَذَا فَأَبْقِ عَلَيَّ وَعَلَى نَفْسِكَ ، وَلا تُحَمِّلْنِي مِنَ الأَمْرِ مَا لا أُطِيقُ أَنَا ، وَلا أَنْتَ ، فَاكْفُفْ عَنْ قَوْمِكِ مَا يَكْرَهُوَنَ مِنْ قَوْلِكَ ، فَظَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ قَدْ بَدَا لِعَمِّهِ فِيهِ ، وَأَنَّهُ خَاذِلُهُ وَمُسْلِمُهُ وَضَعُفَ عَنِ الْقِيَامِ مَعَهُ ، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : " يَا عَمِّ ، لَوْ وُضِعَتِ الشَّمْسُ فِي يَمِينِي وَالْقَمَرُ فِي يَسَارِي مَا تَرَكْتُ هَذَا الأَمْرَ حَتَّى يُظْهِرَهُ اللَّهُ تَعَالَى أَوْ أَهْلِكَ فِي طَلَبِ
هِ

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by zikrulmaut_sm on Tue Mar 27, 2012 6:00 pm

okeyh. terima kasih syeikh.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 6:00 pm

يا عم ! و الله لو وضعوا الشمس في يميني ، و القمر في يساري ، على أن أترك هذا الأمر حتى يظهره الله أو أهلك فيه ما تركته
الراوي: يعقوب بن عتبة بن المغيرة المحدث: الألباني - المصدر: السلسلة الضعيفة - الصفحة أو الرقم: 909
خلاصة حكم المحدث: ضعيف

Tahqiq al-Albani dalam sisilah al-dha'ifah no 909, sebab perawi dhaif: Yaakub nin `Utbah bin al-Mughirah


Last edited by thtl on Tue Mar 27, 2012 6:07 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 6:05 pm

matan yg hadis pertama:

92 " ما أنا بأقدر على أن أدع لكم ذلك على أن تشعلوا لي منها شعلة . يعني الشمس "


silsilah al-sahihah, no 92. status hasan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 6:33 pm

thtl wrote:يا عم ! و الله لو وضعوا الشمس في يميني ، و القمر في يساري ، على أن أترك هذا الأمر حتى يظهره الله أو أهلك فيه ما تركته
الراوي: يعقوب بن عتبة بن المغيرة المحدث: الألباني - المصدر: السلسلة الضعيفة - الصفحة أو الرقم: 909
خلاصة حكم المحدث: ضعيف

Tahqiq al-Albani dalam sisilah al-dha'ifah no 909, sebab perawi dhaif: Yaakub nin `Utbah bin al-Mughirah


yang info nama perawi dhaif ni dari islamweb ker? :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 7:20 pm

tak nampak ke..

المصدر: السلسلة الضعيفة - الصفحة أو الرقم: 909

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 8:01 pm

thtl wrote:tak nampak ke..

المصدر: السلسلة الضعيفة - الصفحة أو الرقم: 909

waduh yang tu memang sdia maklum...maksud saya tadi nama perawi yang dhaif tu..tau dari mana???

tengok di web lain ke..atau bagaimana pak?hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 8:03 pm

kan ada catat kat posting ana tu..

الراوي: يعقوب بن عتبة بن المغيرة


Yaakob bin Utbah ni kena cek dalam kitab silsilah dha'ifah dan albani akan jelaskan siapa perawi ni..

maka disamping dorar. dien kena ada kitab silsilah dha'ifah al-albani utk lihat detailnya..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 8:26 pm

thtl wrote:kan ada catat kat posting ana tu..

الراوي: يعقوب بن عتبة بن المغيرة


Yaakob bin Utbah ni kena cek dalam kitab silsilah dha'ifah dan albani akan jelaskan siapa perawi ni..

maka disamping dorar. dien kena ada kitab silsilah dha'ifah al-albani utk lihat detailnya..

syukran atas info..tu yang ana tanya tu..
dalam web mana-mana ada tak khas tentang rijal ni? ringkasan pun takpe dah..kitab hardbook tak ada buat masa ni...

dorar, islamweb, islamqa..etc..ada?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 8:29 pm

Islamweb ada. cuba dien pergi balik dan cari hadith Dalail Nubuwwah al-baihaqi tu, Islam.web akan kasi detail pasal perawi...

satu lagi dien kena download kitab PDF silsilah al-dhaifah al-albani di website al-albani dan lihat kod hadis yg saya quote tu..hadith no. 909

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 8:41 pm

thtl wrote:Islamweb ada. cuba dien pergi balik dan cari hadith Dalail Nubuwwah al-baihaqi tu, Islam.web akan kasi detail pasal perawi...

satu lagi dien kena download kitab PDF silsilah al-dhaifah al-albani di website al-albani dan lihat kod hadis yg saya quote tu..hadith no. 909

syukran 'ala ma'lumat..nanti ana try cek terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by thtl on Tue Mar 27, 2012 8:48 pm

internet dah laju ke?

sebab dien kena download silsilah al-dhaifah (16 Jilid) atau silsilah al-sahihah (12 Jilid)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 9:00 pm

thtl wrote:internet dah laju ke?

sebab dien kena download silsilah al-dhaifah (16 Jilid) atau silsilah al-sahihah (12 Jilid)

banyak nyer jilid..tak dapekk lerr.. Crying or Very sad Crying or Very sad :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mohon matan arab: "Sekiranya mereka dapat meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan di tangan kiriku..."

Post by Sponsored content Today at 9:06 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum