Kata-Kata tabiien?

View previous topic View next topic Go down

Kata-Kata tabiien?

Post by Ad-Dien on Tue Mar 27, 2012 10:14 pm




Ada seorang tabi'en (saya lupa namanya. Sesiapa yang ingat, boleh kongsikan di ruang komen) pernah berkata: "Jika kamu ditanya, apakah kamu mencintai Allah, maka diamlah kerana jika kamu berkata 'ya', kamu telah berbohong. Sebaliknya jika kamu berkata 'tidak', kamu telah kufur".

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 6:55 am

kalau boleh ingat nama kitab pun tak per dah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 7:56 am

thtl wrote:kalau boleh ingat nama kitab pun tak per dah

maaf tak tau

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 2:15 pm

dien,
yang ni tak boleh bantu..sebab kata2 tabi'ien yang tidak diketahui namanya..
nama tabi'ien pun tak ada, nama kitab pun tak ada, maka camnalah kita nak search??

kalau kata-kata sahabat dan tabi'ein kena tau nama dia sebab senang kita nak search dalam maktabah syameela.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 8:19 pm


cuba try translate arabic tak jumpa jugak?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 8:26 pm

dah translate dah...semua tak ada.

kalau tabi'in mmg susah kalau tak sebut nama dan kitab di mana kata2 itu ditemui.

kalau hadis, kita translate je, semua search engine akian respond..tapi tabi'en mmg almost impossible

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 8:36 pm



tak ape..skip..skip

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 8:47 pm

dien sergah je, mana hang dapat kata2 ni?? kitab mana? sapa yg cakap? hasan basri, ibn Mubarak, said bin musayyab? atau abd qadir jilani

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 9:02 pm

thtl wrote:dien sergah je, mana hang dapat kata2 ni?? kitab mana? sapa yg cakap? hasan basri, ibn Mubarak, said bin musayyab? atau abd qadir jilani

hehe..biasalah tu dari teman-teman blog "islamik" jugak...

kalau saya syadid semua pakat lari..hehe..saya tanya baik-baik lah..sumber mana...dari kitab mana..


:roll:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 9:05 pm

kalau hadis dan atsar sahabat boleh gagahlah kita cari sebab alat cukup, tapi kalau dah jaja nama tabi;in yg tak bernama, itu mmg dah lebey..hehehe. alat kita tak mencukupi sebab dah terlalu luas sangat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 9:16 pm

thtl wrote:kalau hadis dan atsar sahabat boleh gagahlah kita cari sebab alat cukup, tapi kalau dah jaja nama tabi;in yg tak bernama, itu mmg dah lebey..hehehe. alat kita tak mencukupi sebab dah terlalu luas sangat

nampaknya hari ini sudah kutahu..senjata ustaz untuk berperang masih ada yang tak cukup...masih boleh kena serang lagi...kehkeh..

jangan mere..ahaha Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 9:20 pm

hang jangan nak cari segala benda yg depa muntahkan..itu kerja sewel namanya..kita buat tahqiq ni dalam batasan kita je..jangan cuba nak tahqiq semua benda..nanti akan menjejaskan kesihatan kita dan menyebabkan mata kita berpinar...

dien sebut je, la asla lahu...setakat pencarianku, ia tidak ada asal

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 9:27 pm

thtl wrote:hang jangan nak cari segala benda yg depa muntahkan..itu kerja sewel namanya..kita buat tahqiq ni dalam batasan kita je..jangan cuba nak tahqiq semua benda..nanti akan menjejaskan kesihatan kita dan menyebabkan mata kita berpinar...

dien sebut je, la asla lahu...setakat pencarianku, ia tidak ada asal

merah: Laughing Laughing Laughing

biru: terbaik terbaik terbaik


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kata-Kata tabiien?

Post by Sponsored content Today at 5:25 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum