Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

View previous topic View next topic Go down

Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Thu Mar 29, 2012 11:51 am



'mereka yg datang ke masjid dengan hanya memperoleh dan mendapat pelajaran,maka baginya taraf mujahid.tetapi bagi mereka yg dtg untuk duniawi atau tanpa tujuan,mereka ini samalah seperti seorang yg menginginkan hak org lain'

Mohon takhrij, tak tahu riwayat siapa..

firasat mengatakan ada illat..au dhaif..au maudhuat..

allahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Thu Mar 29, 2012 12:58 pm

kalau dien ada lihat kitab Fadhilat Jamaah Tabligh kat mesjid, mungkin boleh cek kat sana. Ini fadilat mesjid rasanya..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Thu Mar 29, 2012 1:38 pm

ada dalam lidwa:

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ حَدَّثَنَا حَاتِمُ بْنُ إِسْمَعِيلَ عَنْ حُمَيْدِ بْنِ صَخْرٍ عَنْ الْمَقْبُرِيِّ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ
سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ مَنْ جَاءَ مَسْجِدِي هَذَا لَمْ يَأْتِهِ إِلَّا لِخَيْرٍ يَتَعَلَّمُهُ أَوْ يُعَلِّمُهُ فَهُوَ بِمَنْزِلَةِ الْمُجَاهِدِ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَمَنْ جَاءَ لِغَيْرِ ذَلِكَ فَهُوَ بِمَنْزِلَةِ الرَّجُلِ يَنْظُرُ إِلَى مَتَاعِ غَيْرِهِ

(IBNUMAJAH - 223) : Telah menceritakan kepada kami Abu Bakr bin Abu Syaibah berkata, telah menceritakan kepada kami Hatim bin Isma'il dari Humaid bin Shakhr dari Al Maqburi dari Abu Hurairah ia berkata; Aku mendengar Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Barangsiapa mendatangi masjidku ini, ia tidak datang kecuali karena sesuatu yang ia pelajari atau ia ajarkan, maka ia seperti seorang mujahid fi sabillilah. Dan barangsiapa mendatanginya untuk selain itu, maka ia seperti seseorang yang melihat barang milik orang lain."

cuba dien tahqiq guna dorar ke..sahih ke dha`if. hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Thu Mar 29, 2012 8:21 pm


takhrij:


1. al-syaukani dalam nailul authar menilai isnadnya dari perawi thiqah dan saduq.

2. ibn Adi dalam al-Kamal fi dhuafa' al-rijal [3/79]menyatakan: (tolong explain)
[فيه حميد بن صخر لا يتابع على بعضه]

3. al-Munziri dalam targhib wa tarhib [1/84] menyatakan: (tolong explain)
ليس في إسناده من ترك ولا أجمع على ضعفه

4. al-albani dalam tahqiq sahih al-jami' al-saghir menilai sahih no. 6184

5. lain-lain semua dari tahqiq al-albani termasuk tahqiq Ibn Majah[187, sahih], tarikh misyqat al-masobih [707, sahih mengikut syarat Muslim], sahih targhib [87, sahih]..


allahua'lam..syeikh kalau saya salah tolong betulkan

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Fri Mar 30, 2012 2:21 am

apa yg dien petik tu bukan takhrij tapi tahqiq. Tahqiq ni dien kena tahu ada dua era muhaddith: era klasik (mutaqaddimun) dan era kemudian (mutaakhirun)

dien kena tahu sapa era klasik dan sapa era kemudian tu...

macam Ibn Adi tu era klasik: komentar dia, dalam rantaian sanadnya ada Humaid bin Sakhar, tidak dipakai sebahagian riwayatnya. Maka nak tahu kena buka kitab asalnya dalam al-Kaamil. dien kena ada kitab ni kalau nak kajian lanjut.

al-Munziri pun era klasik tapi tahqiqnya tidak kuat.

rasanya tahap dien buat masa ni, taqlid dgn al-albani ajelaa, itu stage pertama.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Fri Mar 30, 2012 12:21 pm



ya tau mutaakhirin dengan mutaqaddimin tuu..

tapi apa maksud bukan takhrij tp tahqiq?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Sat Mar 31, 2012 5:40 am

n tahqiq tu analisa hadith dr sudut matan dan sanad; takhrij ni sanad ajela

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Sat Mar 31, 2012 11:55 am

thtl wrote:n tahqiq tu analisa hadith dr sudut matan dan sanad; takhrij ni sanad ajela

ape salahnya tahqiq terus..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Sat Mar 31, 2012 7:12 pm

menyalahi manhaj hadis le...sebelum nak analisa, kenalah takhrij dulu. sebelum nak tempa besi, kenalah cari bijih besi dulu.
Kalau nak kawin, mmg boleh kawin terus, tapi sebaiknya bertunang ler dulu beb

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Sat Mar 31, 2012 8:44 pm

thtl wrote:menyalahi manhaj hadis le...sebelum nak analisa, kenalah takhrij dulu. sebelum nak tempa besi, kenalah cari bijih besi dulu.
Kalau nak kawin, mmg boleh kawin terus, tapi sebaiknya bertunang ler dulu beb

hehe..terlajak lah..ok..cuba kasi satu dua sample takhrij yang bagus..

nak buat perbandingan..

p/s- tunang tak perlu..terus je kawin..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Sun Apr 01, 2012 4:00 am

matan:
"Bacalah Yasin kepada orang hendak mati dikalangan kalian."

takhrij: dikeluarkan oleh Daruqutni, al-Hakim. (cth)

Tahqiq: dinilai dha'if oleh al-Albani dalam silsilah al-Dha'ifah, no XX
kerana perawi Y yg dinilai dha'if oleh Imam Bukhari.

camtulaa...

dien, dari matan, terus tahqiq. boleh juga, tapi kalau nak skip, tapi tak akademiklah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Sun Apr 01, 2012 10:53 am


syukran..takpe tahqiq terus..hehe..
dapat lagi detail ..syukran atas pencerahan

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Wed Apr 18, 2012 10:54 am



sahih kan?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Wed Apr 18, 2012 11:06 am

kalau ikutkan al-albani, sahihlah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Wed Apr 18, 2012 7:50 pm

thtl wrote:kalau ikutkan al-albani, sahihlah

kalau ikut mutaqaddimin?

hasan atau dhaif?

apakah komentar Ibn Adi menyatakan kedhaifan dalam sanad hadith tersebut? atau bagaimana?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Thu Apr 19, 2012 5:40 am

Rasanya, pada tahap sekarang, kalau dien boleh maintain al-albani pun dah mantop.

sebab ana tak dapat bantu macam biasa, kerana kesibukan tugas. lagipun ana ketiadaan kitab. Library Jazan pun tak sebesar mana sebab ia kampus sementara aje..kampus tetap dalam pembinaan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Fri Apr 20, 2012 10:29 am

thtl wrote:Rasanya, pada tahap sekarang, kalau dien boleh maintain al-albani pun dah mantop.

sebab ana tak dapat bantu macam biasa, kerana kesibukan tugas. lagipun ana ketiadaan kitab. Library Jazan pun tak sebesar mana sebab ia kampus sementara aje..kampus tetap dalam pembinaan.

saya cenderung kepada mutaqaddimin..

tapi memandangkan ustaz tak ada kitab disana tak mengapa..

p/s- kadang-kadang saya utamakan mutaqaddimin dulu kemudian baru mutaakhirin selain al-albani..kemudian baru albani..

asbab ada je yang pertikai albani tukang jam..aduh..langsung tak ada hormat..bila kasi ibn hajar punya komentar..baru nak dengaq sikit kot..macam-macam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Fri Apr 20, 2012 11:08 am

tahap mutaqaddimin, ialah bila dien dah banyak resources atau bahan rujukan dan memahami istilah2 mutaqaddimin. Kalau sentiasa bergantung kat orang lain, mana boleh guna mutaqaddimin? Mutaqaddimin ni bila kita dah independent atau ada kemampuan berdikari dalam ilmu Hadis. Kalau syameela pun dien tak ada, lidwa pun tak ada, abis camna?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Fri Apr 20, 2012 11:45 am

thtl wrote:tahap mutaqaddimin, ialah bila dien dah banyak resources atau bahan rujukan dan memahami istilah2 mutaqaddimin. Kalau sentiasa bergantung kat orang lain, mana boleh guna mutaqaddimin? Mutaqaddimin ni bila kita dah independent atau ada kemampuan berdikari dalam ilmu Hadis. Kalau syameela pun dien tak ada, lidwa pun tak ada, abis camna?

terasa down..huuhu..

kasi ler semangat..hehe

ok lah tu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Fri Apr 20, 2012 1:01 pm

maksudnya, dien guna setakat mana bahan rujukan yg dien boleh capai tanpa bergantung kpd org lain...kalau depa nak ejek pasal al-Albani, tak ada masalah, itu masalah depa, bukan kita.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Fri Apr 20, 2012 4:55 pm

thtl wrote:maksudnya, dien guna setakat mana bahan rujukan yg dien boleh capai tanpa bergantung kpd org lain...kalau depa nak ejek pasal al-Albani, tak ada masalah, itu masalah depa, bukan kita.

selain al-Albani siapa lagi?
Ahmad Syakir? al-Arnaouth?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Fri Apr 20, 2012 9:00 pm

betul ler tu..

ahmad syakir, al-arnaouth, ben othaimin, ben baz.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Sat Apr 21, 2012 12:41 pm

thtl wrote:betul ler tu..

ahmad syakir, al-arnaouth, ben othaimin, ben baz.

siapa lagi selain mereka, maksud saya era alaf 21 ni....?

ahmad syaki dengan al-arnouth orang tak kenal sangat..boleh guna..
albani ramai pandang serong..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 2:31 pm

salim ied al-Hilali
dr basyar awad maaruf
dr ismail al-muqaddam
syaikh masyhur hasan al-salman
syaikh maher Yasin al-Fahl

kalau senarai pun, dien tak mampu lagi nak beli kitab2nya..alahai...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Ad-Dien on Sat Apr 21, 2012 3:47 pm

thtl wrote:salim ied al-Hilali
dr basyar awad maaruf
dr ismail al-muqaddam
syaikh masyhur hasan al-salman
syaikh maher Yasin al-Fahl

kalau senarai pun, dien tak mampu lagi nak beli kitab2nya..alahai...

syukran 'ala ma'lumat

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij Hadith Datang Masjid Taraf Mujtahid

Post by Sponsored content Today at 7:33 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum