Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Sat Apr 07, 2012 8:58 pm

Tuan-tuan;

Menyahut saranan Pak Syeikh THTL, saya yang kini sedang bekerja di Saudi (dah 2 tahun lebih dah) ingin memberi tips kepada sesiapa yang ingin mencuba rezeki mereka di Middle East nih especially di Saudi Arabia (kalau kerja kat Saudi nak buat Haji & Umrah/Ziarah amatlah mudah sekali dan solat 5 waktu berjamaah di masjid terjaga)

Saya bekerja di Saudi ini melalui Agent pekerjaan di Malaysia iaitu Thinkplus Sdn Bhd (google, insya Allah jumpa).

Antara bidang kerja yang selalu dtawarkan oleh syarikat swasta/kerjaan di Saudi kepada rakyat Malaysia adalah:-
(1) Jurutera / Specialist
(2) Technician / Operator di Loji Petrochemical
(3) Lawyer / Accountant (Jarang-jarang nie..)
(4) Nurse

Cubalah..selain gaji yang alhamdulillah, disini tak kena tax, petrol murah lebih kurang RM0.45/liter, takde tol dan sebagainya.

Ada soklan :?:

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down

Silap Forum

Post by IKHWAN on Sat Apr 07, 2012 9:01 pm

Admin..sorry silap forum la pulak. Minta tolong transfer ke ruangan sembang-sembang, rasanya lebih sesuai.

Thanks

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Sun Apr 08, 2012 7:07 am

syukran Ikhwan.

u ada belajar arabic ke? atau mmg dah pandai arabic sblm ke KSA?


mmg betul kerjaya di sektur swasta gajinya jauh lebih lumayan dari sektur pendidikan yang makan gaji dgn kementerian pengajian tinggi KSA, kerja kerajaan, di mana gajinya tidak setanding dgn sektur yg dinyatakan oleh Ikhwan.

Mereka yg nak kerja sebagai lecturer, motif utama ke KSA bukan gaji tapi benda lain..hehehe. sapa yg motif nak datang ke KSA kerana gaji yang lumayan, kena pilih sektor industri sperti Ikhwan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Sun Apr 08, 2012 8:35 am

Bab bahasa Arab nie yang eden lomah sikit.. dah 2 tahun lebih kat Saudi cuma sepatah dua jer yang tahu. Kat tempat kerja, mamat Arab pulak nak belajar English ngan kita..so depa bantai English jer laa.... kalau mat bangla datang Saudi, 6 bulan jer dah boleh kowtim Pak Arab..heee. Dulu Malaysian community kat sini ada arrange free kursus bahasa Arab dan kat Pusat Dakwah kat sini pun ada buat kursus untuk Nisaa' tapi bila benda free nie tahu-tahu aje lahh... Baru minggu lepas kita orang cari professional tutor (with fees) untuk ajar kita..moga-moga berjaya.

Memang benar cakap Pak Syeikh THTL (saya tak tahu sektor pendidikan punya package kat sini camno..). Sector Oil & Gas / Petrochemical kat sini alhamdulillah, boleh laa.. pendek kata semua tanggung dari allowance kereta, rumah & pendidikan anak2 dan banyak masa untuk keluarga dan aktiviti lain.

Cuba lah.

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Sun Apr 08, 2012 9:13 am

Ikhwan,

by hook or crook u kena belajor juga arabic tu...bukan apa lepas ni kita dengar org baca Qur'an dan hadis, kita cepat tangkap dari orang yg tak tau arabic..

lagi satu, bila kita dok kat tanah arab, kita dapat kuasai sekali bahasa dialek mereka atau arab ammi (arab pasar)...

don't let this opportunity to slip away jest like that...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Sun Apr 08, 2012 9:30 am

SOHIH!... insya Allah will do that!

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Sun Apr 08, 2012 9:00 pm



akhi ikhwan..tolong bawak ana ke sana..letak ana kat tepi masjid alone pun takpe...nak ngaji dan belajar arabic...huhuhu... :study: :study: :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Mon Apr 09, 2012 5:37 am

dien,

kalau taraf dien sebagai PTI (pendatang tanpa izin) akan menyusahkan semua orang daa...dien kena masuk dgn agensi yg Ikhwan nyatakan tu. dien guna diploma engineering tu..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Mon Apr 09, 2012 5:42 pm

thtl wrote:dien,

kalau taraf dien sebagai PTI (pendatang tanpa izin) akan menyusahkan semua orang daa...dien kena masuk dgn agensi yg Ikhwan nyatakan tu. dien guna diploma engineering tu..

pati pun takpa..king saud tak kisah sangat bab pati ni..hehe...pati dari malizi amat dia suka..hee

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Mon Apr 09, 2012 6:58 pm

King saud mmg baik, tapi Polis saudi, 10X ganda Polis Malazia, semua kulit hitam dan tak ada belas kasihan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Mon Apr 09, 2012 8:56 pm

thtl wrote:King saud mmg baik, tapi Polis saudi, 10X ganda Polis Malazia, semua kulit hitam dan tak ada belas kasihan

sanad nya mana? tidak dibuat hujah khabar yang majhul..ahaha Laughing

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 10, 2012 6:27 am

sanad?

ana kan dah pergi KSA sebelum ni. dok 45 hari kat Mekah dan madinah dan lihat camna Polis mereka beroperasi.

kalau dien nak rasa, cobala masuk penjara saudi.. Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 10, 2012 5:16 pm

thtl wrote:sanad?

ana kan dah pergi KSA sebelum ni. dok 45 hari kat Mekah dan madinah dan lihat camna Polis mereka beroperasi.

kalau dien nak rasa, cobala masuk penjara saudi.. Laughing

cece..syeikh mana ada masuk penjara depa pun kaan? hehe..

dzan je tu...dzan tidak boleh dijadikan hujah sebagaimana qawaid fiqh.. KohKohKoh

(mesti kena balik sat lagi ni..he)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 10, 2012 5:28 pm

dien,

saja nak habaq kat dien, mana-mana polis pun ganaz dan brutal termasuk Polis USA yang bertamaddun tu..

stay safe, don't break the LAW...kalau dien rasa masuk lokap dan penjara tu suatu nikmat...eden tak tahu apa nak kata...dien boleh puji polis diraja KSA...pujilah.. Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 10, 2012 5:34 pm

thtl wrote:dien,

saja nak habaq kat dien, mana-mana polis pun ganaz dan brutal termasuk Polis USA yang bertamaddun tu..

stay safe, don't break the LAW...kalau dien rasa masuk lokap dan penjara tu suatu nikmat...eden tak tahu apa nak kata...dien boleh puji polis diraja KSA...pujilah.. Laughing

hehe...sirah para nabi dan salafussoleh ramai yang masuk penjara..bla sampai masuk penjara para ulama' ..maka saya kira mereka amat hebat (maksud saya ulama' yang thiqah lah)

masuk penjara boleh berkarya..macam Ibn Taimiyyah dan Hamka..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 10, 2012 5:37 pm

dien tak mungkin masuk penjara...

sebab dien tak suka gaduh..

Ibn Taymiyah kena masuk penjara sebab beliau selalu belasah ulamak yg bergayut dgn sultan, kaki bodek.

Imam Ahmad masuk penjara sebab gaduh dgn Muktazilah...dien ada berani ka gaduh-gaduh ni..u are man of peace..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 10, 2012 5:44 pm

thtl wrote:dien tak mungkin masuk penjara...

sebab dien tak suka gaduh..

Ibn Taymiyah kena masuk penjara sebab beliau selalu belasah ulamak yg bergayut dgn sultan, kaki bodek.

Imam Ahmad masuk penjara sebab gaduh dgn Muktazilah...dien ada berani ka gaduh-gaduh ni..u are man of peace..

hamka masuk penjara sebab? hehe

p/s- jumpa ana aritu tak ada rasa muka ana macam ganster ke..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 10, 2012 5:46 pm

hamka,
dia gaduh dgn nahdatul ulama la (asyairah Indo), gaduh dgn Pres Bapak sukarno sebab dasar komunis dan sosialis tu..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 10, 2012 5:54 pm



ana tak da muka ganster?ehe...masa liqa' mesti nampak muka ana ganas kan? Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 10, 2012 5:57 pm

muka dien, mana pulak muka gangster...aparaa.

..kohkoh

lainlah kalau wajah macam khadem tu
Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 10, 2012 6:06 pm



yeke? ana rasa muka ana sudah cukup ganas dan menakutkan..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 10, 2012 6:08 pm

mana boleh rasa camtu,

pertama, dien kena sayang diri dien dan rasa wajah dien adalah anugrah Allah yang paling baik dan ia mewarisi genetik terbaik dari ayah dan ibunda dien..sayangilah wajah anda. tidak ada rupa di dunia melainkan rupa kita yg unik...

2 jangan rasa muka kita macam gangster atau perogol bersiri..minta jauh ler..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 10, 2012 6:13 pm



melawak lerr...ada ke masa pi bengkel penulisan depa ramai cakap muka ana tak sama umur...gaya budak sekolah depa cakap.. adehh Razz Razz Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 10, 2012 6:15 pm

kalau muka dien awet muda, lagi baguz, itu sam dgn thtl, semua kata thtl masih muda..

muka awet muda, bukannya muka gangster...aparaa, jauh beza tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 10, 2012 6:22 pm



ada gaye muka macam budak 17 tahun ke???

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Sponsored content Today at 3:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum