Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Sat Apr 07, 2012 8:58 pm

First topic message reminder :

Tuan-tuan;

Menyahut saranan Pak Syeikh THTL, saya yang kini sedang bekerja di Saudi (dah 2 tahun lebih dah) ingin memberi tips kepada sesiapa yang ingin mencuba rezeki mereka di Middle East nih especially di Saudi Arabia (kalau kerja kat Saudi nak buat Haji & Umrah/Ziarah amatlah mudah sekali dan solat 5 waktu berjamaah di masjid terjaga)

Saya bekerja di Saudi ini melalui Agent pekerjaan di Malaysia iaitu Thinkplus Sdn Bhd (google, insya Allah jumpa).

Antara bidang kerja yang selalu dtawarkan oleh syarikat swasta/kerjaan di Saudi kepada rakyat Malaysia adalah:-
(1) Jurutera / Specialist
(2) Technician / Operator di Loji Petrochemical
(3) Lawyer / Accountant (Jarang-jarang nie..)
(4) Nurse

Cubalah..selain gaji yang alhamdulillah, disini tak kena tax, petrol murah lebih kurang RM0.45/liter, takde tol dan sebagainya.

Ada soklan :?:

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down


Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 10, 2012 6:13 pm



melawak lerr...ada ke masa pi bengkel penulisan depa ramai cakap muka ana tak sama umur...gaya budak sekolah depa cakap.. adehh Razz Razz Razz

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 10, 2012 6:15 pm

kalau muka dien awet muda, lagi baguz, itu sam dgn thtl, semua kata thtl masih muda..

muka awet muda, bukannya muka gangster...aparaa, jauh beza tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 10, 2012 6:22 pm



ada gaye muka macam budak 17 tahun ke???

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 10, 2012 8:00 pm

17-22 ni mana ada bedza sangat dien...generasi sekarang, lebih kurang je, ini penangan Pizza dan McDee, generasi sekarang cepat besar dan tinggi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 11, 2012 6:38 pm

thtl wrote:17-22 ni mana ada bedza sangat dien...generasi sekarang, lebih kurang je, ini penangan Pizza dan McDee, generasi sekarang cepat besar dan tinggi.

taklah..saya tak diajar makan makanan tu semua..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 11, 2012 7:02 pm

saya cakap tu bebudak di KL

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by kalepensel on Wed Apr 11, 2012 7:21 pm

thtl wrote:kalau muka dien awet muda, lagi baguz, itu sam dgn thtl, semua kata thtl masih muda..

muka awet muda, bukannya muka gangster...aparaa, jauh beza tu

betul tu, mcm baru awal 30-an.

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 11, 2012 7:25 pm

ahaks, tengok tu dien..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by kalepensel on Wed Apr 11, 2012 7:28 pm

thtl wrote:ahaks, tengok tu dien..

haha. saya tak tipu, memang betul mcm awal 30 an

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 11, 2012 7:43 pm

kalepensel wrote:
thtl wrote:ahaks, tengok tu dien..

haha. saya tak tipu, memang betul mcm awal 30 an

sebab tu pic 20 tahun lalu kalau enta nak tau..haha KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 11, 2012 7:51 pm

mana ada tipu, itu foto semasa peresmian laman web afn 1.0 di kelab salafi bandar tasek selatan daa.. tahun 2008. 4 tahun lalu. dien saja reka citer 20 tahun dulu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 11, 2012 7:57 pm

thtl wrote:mana ada tipu, itu foto semasa peresmian laman web afn 1.0 di kelab salafi bandar tasek selatan daa.. tahun 2008. 4 tahun lalu. dien saja reka citer 20 tahun dulu...

kelab apa?tak tau pun...nak join


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 11, 2012 8:02 pm

persatuan an-Nida'.

link:
http://www.al-nidaa.com.my/

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 11, 2012 8:09 pm

thtl wrote:persatuan an-Nida'.

link:
http://www.al-nidaa.com.my/

masih aktif dengan klab ni?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 11, 2012 8:20 pm

tak,

dah alergik dgn salafi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 11, 2012 8:28 pm

thtl wrote:tak,

dah alergik dgn salafi.

kenapa pulak..masih ada yang baik-baik kan..sabarlah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 11, 2012 8:30 pm

ana nak gi kawan dgn salafi ori di jazan
dgn salafi malazia dah serik...tikam belakang
habis madu sepah dibuang...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 11, 2012 9:41 pm

thtl wrote:ana nak gi kawan dgn salafi ori di jazan
dgn salafi malazia dah serik...tikam belakang
habis madu sepah dibuang...

gi tak ngajak..haha


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Thu Apr 12, 2012 5:09 am

dien ikutlah kalepensel tu..
kejap nak ikut, kejap tak mau tinggalkan kampung halaman..


camni mmg tak akan moving forward...

asyik mengacah ngacah je...

ana rasa kalau dgn awekla, 20 tahun awek dok tunggu dien nak ucap I Luv u... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Thu Apr 12, 2012 4:39 pm

thtl wrote:dien ikutlah kalepensel tu..
kejap nak ikut, kejap tak mau tinggalkan kampung halaman..


camni mmg tak akan moving forward...

asyik mengacah ngacah je...

ana rasa kalau dgn awekla, 20 tahun awek dok tunggu dien nak ucap I Luv u... Laughing

Hehe...sia lah dia kan..sapa suh tunggu,,hehe


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by sitinur on Tue Apr 17, 2012 7:04 am

As salam,

Berminat gak nak berhijrah ke sana..mcmana sy nak apply keje tu..boleh tlg share...tqvm
IKHWAN wrote:

Tuan-tuan;

Menyahut saranan Pak Syeikh THTL, saya yang kini sedang bekerja di Saudi (dah 2 tahun lebih dah) ingin memberi tips kepada sesiapa yang ingin mencuba rezeki mereka di Middle East nih especially di Saudi Arabia (kalau kerja kat Saudi nak buat Haji & Umrah/Ziarah amatlah mudah sekali dan solat 5 waktu berjamaah di masjid terjaga)

Saya bekerja di Saudi ini melalui Agent pekerjaan di Malaysia iaitu Thinkplus Sdn Bhd (google, insya Allah jumpa).

Antara bidang kerja yang selalu dtawarkan oleh syarikat swasta/kerjaan di Saudi kepada rakyat Malaysia adalah:-
(1) Jurutera / Specialist
(2) Technician / Operator di Loji Petrochemical
(3) Lawyer / Accountant (Jarang-jarang nie..)
(4) Nurse

Cubalah..selain gaji yang alhamdulillah, disini tak kena tax, petrol murah lebih kurang RM0.45/liter, takde tol dan sebagainya.

Ada soklan :?:

sitinur
AHLI
AHLI

Posts : 2
Points : 2
Join date : 17/04/2012

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 17, 2012 7:43 am

tu Ikhwan dah kasi nama agensi:

Saya bekerja di Saudi ini melalui Agent pekerjaan di Malaysia iaitu Thinkplus Sdn Bhd (google, insya Allah jumpa).

tapi kalau perempuan, nak recommended la kat saudi, sebab sini male-dominated country..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by abuzaid65 on Tue Apr 17, 2012 11:29 am

thtl wrote:tu Ikhwan dah kasi nama agensi:

Saya bekerja di Saudi ini melalui Agent pekerjaan di Malaysia iaitu Thinkplus Sdn Bhd (google, insya Allah jumpa).

tapi kalau perempuan, nak recommended la kat saudi, sebab sini male-dominated country..

Pak Syeikh,
Nak ke atau Tak tu?? rasanya Tak recommended kan?

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 17, 2012 11:45 am

yg sahih, TAK...ehehe. typo-error

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Tue Apr 17, 2012 12:41 pm

Dah sampai kat KSA ke Pak Syeikh THTL?

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 17, 2012 12:48 pm

dah tiga hari, sekarang masih dok hotel di Jizan. dah lapur diri di jazan u dan sekarang kena buat medical check-up sekali lagi di hospital jazan.
cuaca dah mula panas khususnya waktu zuhur...

no HP saudi telekom belum ada, kakitangan university kata nak beli, belum beli2 lagi..kedai kat jizan tutup awal. jam 3 pm dah tutup...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Tue Apr 17, 2012 12:54 pm

Smile Welcome to Saudi Arabia!

Kalau nak cepat, beli je sim card kat kedai bangla tepi jalan... dalam SAR30 boleh dapat nombor cantik kut..

Biasanya PAk Arab nie kalau kata 1 minute maknanya 30 minutes, Bukro maknanya 2 minggu lagi... Kakitangan Universiti tu kata camno.? next week? heeee

Pepahal Pak Syeikh ada no. hp saya... kalau ada masalah call ler!

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 17, 2012 1:33 pm

wajah dan janggut dah macam saudian...hehe

kedai bangla kat sekitar hotel ni cuma jual kredit je, sim kad dia tak boleh jual, kedai yg jual sim kad jauh juga kalau nak jalan kaki..lagipun x berani lagi nak jalan2 sendirian kat sini, cuaca dahlah panas, kereta pulak laju giler..pak arab university tu kata nak belik esok, tapi dah dua kali esok...hehehe dia asyik kata lupa je...mungkin hari ni ana kasi duit siap-siap baru jadi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Sponsored content Today at 5:21 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum