Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Sat Apr 07, 2012 8:58 pm

First topic message reminder :

Tuan-tuan;

Menyahut saranan Pak Syeikh THTL, saya yang kini sedang bekerja di Saudi (dah 2 tahun lebih dah) ingin memberi tips kepada sesiapa yang ingin mencuba rezeki mereka di Middle East nih especially di Saudi Arabia (kalau kerja kat Saudi nak buat Haji & Umrah/Ziarah amatlah mudah sekali dan solat 5 waktu berjamaah di masjid terjaga)

Saya bekerja di Saudi ini melalui Agent pekerjaan di Malaysia iaitu Thinkplus Sdn Bhd (google, insya Allah jumpa).

Antara bidang kerja yang selalu dtawarkan oleh syarikat swasta/kerjaan di Saudi kepada rakyat Malaysia adalah:-
(1) Jurutera / Specialist
(2) Technician / Operator di Loji Petrochemical
(3) Lawyer / Accountant (Jarang-jarang nie..)
(4) Nurse

Cubalah..selain gaji yang alhamdulillah, disini tak kena tax, petrol murah lebih kurang RM0.45/liter, takde tol dan sebagainya.

Ada soklan :?:

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down


Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 17, 2012 12:48 pm

dah tiga hari, sekarang masih dok hotel di Jizan. dah lapur diri di jazan u dan sekarang kena buat medical check-up sekali lagi di hospital jazan.
cuaca dah mula panas khususnya waktu zuhur...

no HP saudi telekom belum ada, kakitangan university kata nak beli, belum beli2 lagi..kedai kat jizan tutup awal. jam 3 pm dah tutup...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Tue Apr 17, 2012 12:54 pm

Smile Welcome to Saudi Arabia!

Kalau nak cepat, beli je sim card kat kedai bangla tepi jalan... dalam SAR30 boleh dapat nombor cantik kut..

Biasanya PAk Arab nie kalau kata 1 minute maknanya 30 minutes, Bukro maknanya 2 minggu lagi... Kakitangan Universiti tu kata camno.? next week? heeee

Pepahal Pak Syeikh ada no. hp saya... kalau ada masalah call ler!

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Join date : 17/12/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 17, 2012 1:33 pm

wajah dan janggut dah macam saudian...hehe

kedai bangla kat sekitar hotel ni cuma jual kredit je, sim kad dia tak boleh jual, kedai yg jual sim kad jauh juga kalau nak jalan kaki..lagipun x berani lagi nak jalan2 sendirian kat sini, cuaca dahlah panas, kereta pulak laju giler..pak arab university tu kata nak belik esok, tapi dah dua kali esok...hehehe dia asyik kata lupa je...mungkin hari ni ana kasi duit siap-siap baru jadi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Tue Apr 17, 2012 3:29 pm

Tu gambar di Abha (kawasan pergunungan dan sejuk), on the way balik ke Jubail dari Mekah.

Syeikh dah inform Malaysian Embassy yang Syeikh mengajar kat Univ Jazan?

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 17, 2012 3:46 pm

alamak, belum lagi laa..camna caranya, ada website atau calling ke embassy?

nanti saya tanya 3 family Melayu kita yg mengajar di Jazan...apakah mereka mendaftar dengan kedutaan kita..
saya ingatkan dah mendaftar di Wisma Putra Putrajaya dah kira OKla tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by IKHWAN on Tue Apr 17, 2012 3:55 pm

Rileks Syeikh... tak compulsory pun but it is good to inform them for their record.

Ana dah hantar email Pegawai duta Malaysia tu.. very helpful guy, satu khemah dengan ana waktu buat haji tahun lepas Smile

IKHWAN
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 21
Join date : 17/12/2011
Location : London, UK

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 17, 2012 4:57 pm

Oh OK, thanx, ingatkan suatu kemestian.

kalau ikutkan zaman ICT ni, rasanya data pergerakan kita rakyat biasa ni mmg dalam jaringan maklumat mereka.
tapi nak betul2 nak make sure, mmg cantiklah kita inform kan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Tue Apr 17, 2012 7:45 pm



muka akhi ikhwan macam iras ahmad dani penyanyi..hehe :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 18, 2012 5:58 am

wajah glamer cam dien juga la ni



yang ni saper pulak..kohkoh


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 18, 2012 10:38 am

thtl wrote:wajah glamer cam dien juga la ni



yang ni saper pulak..kohkoh


pandai jek cari yek..hee..

taip ape di google image?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 18, 2012 11:08 am

dien kena tanyakan siapa yg suka tengok drama TV, sebab dia ni pelakon drama TV

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 18, 2012 7:51 pm

thtl wrote:dien kena tanyakan siapa yg suka tengok drama TV, sebab dia ni pelakon drama TV

bukan ustaz ka yang suka movie dan drama?hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Thu Apr 19, 2012 5:44 am

Bila pulak dien duduk dalam rumah ana dan menghisab berapa jam sehari saya tengok TV? KohKohKoh

saya pun tak pernah tau jadual harian dien, maka saya tak berani nak kata dien tengok TV berapa jam sehari..saya pun tak tahu dien surfing apa kat internet, browse laman web lucah ke..mana saya tahu.

Jadi benda2 yg kita tak tau...camna dien boleh main agak-agak je..tell me. apakah anda boleh jadi Malaikat?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Fri Apr 20, 2012 10:24 am



hehe... :lol!:

good :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Fri Apr 20, 2012 11:02 am

kan dah tak bleh nak jawab..terkedu la namanya tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Fri Apr 20, 2012 11:44 am

thtl wrote:kan dah tak bleh nak jawab..terkedu la namanya tu

hehe...

guru je..maaflah..

ok lepas ni syadid dah..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Fri Apr 20, 2012 1:21 pm

memang tau gurau pun, tapi meladani sunnah gurauan Nabi saw, bergurau pun kena benar. tak boleh kata dia ni kaki tengok wayang, kaki tengok drama TV..sedangkan benda tu tak benar..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Fri Apr 20, 2012 4:59 pm

thtl wrote:memang tau gurau pun, tapi meladani sunnah gurauan Nabi saw, bergurau pun kena benar. tak boleh kata dia ni kaki tengok wayang, kaki tengok drama TV..sedangkan benda tu tak benar..

aiwah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Marjan on Tue Apr 24, 2012 4:05 pm

Asalamualaikum

Saya pun berminat kerja di SA ni,ada pengalaman dlm bidang IT mostly 12 years+.Qualification degree jer,and some profesional global cert like RHCE,CCNA,LPI and so on.

Kalau nak jadi lecturer kat sana kene ada PhD ke?saya berminat nak kerja akademik plak,dah letih keje MNC etc.Nak curah pengalaman/Ilmu pada saudara islam kite je.


Marjan
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 18/04/2012

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 5:52 pm

Jazan U sekarang hanya terima phD sahaja. ana ni kira exception.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Marjan on Wed Apr 25, 2012 1:42 am

Macamana pula requirement for non academic kat any Uni kat SA,dlm bidang IT,depa hire expatriate tak?

Marjan
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 18/04/2012

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by yat on Wed Apr 25, 2012 5:31 am

IKHWAN wrote:Tuan-tuan;

Menyahut saranan Pak Syeikh THTL, saya yang kini sedang bekerja di Saudi (dah 2 tahun lebih dah) ingin memberi tips kepada sesiapa yang ingin mencuba rezeki mereka di Middle East nih especially di Saudi Arabia (kalau kerja kat Saudi nak buat Haji & Umrah/Ziarah amatlah mudah sekali dan solat 5 waktu berjamaah di masjid terjaga)

Saya bekerja di Saudi ini melalui Agent pekerjaan di Malaysia iaitu Thinkplus Sdn Bhd (google, insya Allah jumpa).

Antara bidang kerja yang selalu dtawarkan oleh syarikat swasta/kerjaan di Saudi kepada rakyat Malaysia adalah:-
(1) Jurutera / Specialist
(2) Technician / Operator di Loji Petrochemical
(3) Lawyer / Accountant (Jarang-jarang nie..)
(4) Nurse

Cubalah..selain gaji yang alhamdulillah, disini tak kena tax, petrol murah lebih kurang RM0.45/liter, takde tol dan sebagainya.

Ada soklan :?:

akhi marjan, maybe boleh tanya lanjut pada brother ikhwan kita......

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 6:45 am

marjan,

kalau kat Jazan, non-academic ni depa ambil Jordanians, syrians, egyptians, yemenis..

low-end job, macam driver, maintainence, depa ambik bangla, pakistanis, India.

Malaysia ni depa nak academicians with phD

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 25, 2012 6:53 am


akhi Marjan boleh cuba selain di jazan...moga Allah mudahkan akhi ke sana, amin

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 6:56 am

jeddah, the best, every week mesjdilHaram

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 25, 2012 7:06 am

thtl wrote:jeddah, the best, every week mesjdilHaram

jeddah dekat dengan makkah ke? dengan jazan dekat tak?

seronoknya....

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 7:18 am

jeddah-mecca, 2 jam bus

jazan-mecca, 13 jam bus, 1 jam 15 minit fly

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Ad-Dien on Wed Apr 25, 2012 7:29 am

thtl wrote:jeddah-mecca, 2 jam bus

jazan-mecca, 13 jam bus, 1 jam 15 minit fly

ustaz sudah ada singgah ke makkah/madinah?

moga Allah mudahkan Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Peluang Kerja Di Saudi Arabia

Post by Sponsored content Today at 9:08 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum