Patut ambil bidang apa?

View previous topic View next topic Go down

Patut ambil bidang apa?

Post by kalepensel on Wed Apr 11, 2012 8:09 pm

saya ni kemungkinan akan melanjutkan pelajaran ke Madinah, ramai ustaz recommend saya gi sini.

nak tanya, patut saya ambil bidang Syariah atau Hadis? saya takut perubahan zaman nanti menyebabkan ilmu saya kurang berguna kepada masyarakat. soalan ini ditujukan kepada ustaz thtl yang awek muda, hahaha Laughing

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by Ad-Dien on Wed Apr 11, 2012 8:11 pm

kalepensel wrote:saya ni kemungkinan akan melanjutkan pelajaran ke Madinah, ramai ustaz recommend saya gi sini.

nak tanya, patut saya ambil bidang Syariah atau Hadis? saya takut perubahan zaman nanti menyebabkan ilmu saya kurang berguna kepada masyarakat. soalan ini ditujukan kepada ustaz thtl yang awek muda, hahaha Laughing

dah apply ke? akhi danila baru pi sana..

ana nak ikut anta lah..apply camna?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by thtl on Wed Apr 11, 2012 8:17 pm

KP,
alang2 ke madinah, mestilah kena buat bidang hadis, Hijaz adalah bumi hadis dan atsar.

kalau syariah, org pergi ke azhar ler..

dien,

ke madinah kena pergi lepas spm daa..barulah ada sponsor.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by kalepensel on Wed Apr 11, 2012 8:19 pm

HambaNya wrote:
kalepensel wrote:saya ni kemungkinan akan melanjutkan pelajaran ke Madinah, ramai ustaz recommend saya gi sini.

nak tanya, patut saya ambil bidang Syariah atau Hadis? saya takut perubahan zaman nanti menyebabkan ilmu saya kurang berguna kepada masyarakat. soalan ini ditujukan kepada ustaz thtl yang awek muda, hahaha Laughing

dah apply ke? akhi danila baru pi sana..

ana nak ikut anta lah..apply camna?

tengah apply. banyak prosedur nak kena buat.

yang saya ingat kena terjemah sijil SPM/STAM ke bahasa arab.

kena mintak tazkiyah(recommendation) daripada orang Malaysia yang penah belajar kat Madinah (contoh macam syeikh Abdul Basit)

kena gi temuduga kemasukan universiti madinah

banyak lagi, tak ingat

laman web uni madinah ialah
www.iu.edu.sa

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by thtl on Wed Apr 11, 2012 8:22 pm

sama susah dengan nak pi kerja di jazan, 4 bulan baru beres...

dien kena dok KL 3 bulan utk urusan ke madinah...nak makan apa?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by kalepensel on Wed Apr 11, 2012 8:25 pm

thtl wrote:KP,
alang2 ke madinah, mestilah kena buat bidang hadis, Hijaz adalah bumi hadis dan atsar.

kalau syariah, org pergi ke azhar ler..

dien,

ke madinah kena pergi lepas spm daa..barulah ada sponsor.

ok.
Laughing

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by Ad-Dien on Wed Apr 11, 2012 8:27 pm

thtl wrote:sama susah dengan nak pi kerja di jazan, 4 bulan baru beres...

dien kena dok KL 3 bulan utk urusan ke madinah...nak makan apa?

bialah tak makan pun asal dapat gi....

macam mana lah nak buat ni...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by thtl on Wed Apr 11, 2012 8:28 pm

ikutlah apa yg bro KP nak buat tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by Ad-Dien on Wed Apr 11, 2012 9:42 pm

thtl wrote:ikutlah apa yg bro KP nak buat tu...


tiba-tiba terkenangkan family lah pulak..haihh...

takpelah...just forget it

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by thtl on Thu Apr 12, 2012 5:07 am

dalam banyak hal, ana nampak dien ni jenis suka acah2 je, tapi dien sebenarnya tak berapa confident utk membuat keputusan dalam hidup.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by Ad-Dien on Thu Apr 12, 2012 4:39 pm

thtl wrote:dalam banyak hal, ana nampak dien ni jenis suka acah2 je, tapi dien sebenarnya tak berapa confident utk membuat keputusan dalam hidup.

taklah...bukan ape..kena fikir banyak perkara..

as an older son..i can't let my family poor because of my dream to continue my study...


dalam banyak keadaan...saya memang kena mengalah banyak benda.. memang macam tu lah selama ni..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by aniliaz on Thu Apr 12, 2012 5:30 pm

Takpe susah demi keluarga.. Allah mudahkan segala niat kita nanti...lau x kat dunia... kat sana nanti... Insya Allah..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by nur on Sat Apr 14, 2012 10:46 am

kalepensel-bidang hadith, insyaAllah fiqh akan beserta sekali klu ambik hadith, boleh berhujah sbb masyi hadith

nur
AHLI
AHLI

Posts : 86
Points : 102
Join date : 17/02/2012

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by Ad-Dien on Sat Apr 14, 2012 12:36 pm

nur wrote:kalepensel-bidang hadith, insyaAllah fiqh akan beserta sekali klu ambik hadith, boleh berhujah sbb masyi hadith

kalau ambil syariah pun ada hadith juga kan.? hehe..

tapi benar..ahlul hadith juga ada usul fiqh mereka sendiri..hanya sahaja orang menganggap ahlul hadith bukan ahlul fiqh..silap sama sekali..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Patut ambil bidang apa?

Post by Sponsored content Today at 11:12 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum