Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

View previous topic View next topic Go down

Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by aniliaz on Thu Apr 12, 2012 8:53 am

Assalamualaikum ustaz dan semua.. tumpang tanya, ada tak buku mengenai sunnah Rasulullah dlm bahasa melayu.. seronok pulak nak tahu lagi selepas tgk tv al-hijrah ada satu rancangan pak arab semalam... sunnah Rasulullah semasa bermusafir.. salah satunya mendengar lagu atau menyanyi.. menarik sgt2... seperti kata pak arab tu (saya baca translation la..hehe) .. bila dah tahu sunnah Rasulullah, diamalkan ,akan dpt pahala.Wallahualam.

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by thtl on Thu Apr 12, 2012 6:59 pm

Yang sebenarnya, kalau ada kitab sahih Bukhari ke, sahih Muslim ke, itu sunnah ler tu..hehehe

tapi kalau nak spesifik, saya rekomen yg ni, kena pergi ke pustaka Indonesia di wisma Yakin
1000 sunnah harian

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by Ad-Dien on Thu Apr 12, 2012 8:47 pm



beli buku dan kitab hadith, banyaklah jumpa sunnah sampai tak terdaya nak amal semuanya Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by aniliaz on Fri Apr 13, 2012 10:34 am

thtl wrote:Yang sebenarnya, kalau ada kitab sahih Bukhari ke, sahih Muslim ke, itu sunnah ler tu..hehehe

tapi kalau nak spesifik, saya rekomen yg ni, kena pergi ke pustaka Indonesia di wisma Yakin
1000 sunnah harian

Dekat dgn opis saya la..kat mana tuh pustaka indonesia ek.. tak pernah nampak pun ustaz..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by aniliaz on Fri Apr 13, 2012 10:37 am

HambaNya wrote:

beli buku dan kitab hadith, banyaklah jumpa sunnah sampai tak terdaya nak amal semuanya Smile

Tak pandai nak baca kitab hadith.. kita ni blajo kira2 .. salah baca buku agama, lain pulak maksud ayat di tafsir..hehe baca buku standard tadika je tuan... Smile

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by Ad-Dien on Fri Apr 13, 2012 10:42 am

aniliaz wrote:
HambaNya wrote:

beli buku dan kitab hadith, banyaklah jumpa sunnah sampai tak terdaya nak amal semuanya Smile

Tak pandai nak baca kitab hadith.. kita ni blajo kira2 .. salah baca buku agama, lain pulak maksud ayat di tafsir..hehe baca buku standard tadika je tuan... Smile

jangan khuatir ya ukhti..Cuba beli satu kitab sahih Bukhari dahulu..dalamnya dah disusun mengikut jami' dan bab-bab fiqh juga seperti solat..adab, akhlak, aqidah, thaharah, dan sebagainya..

maksud saya beli yang terjemahan melayu..boleh baca matan arab dan melayu sekali..rasanya terbitan KBC..harga dalam RM50 sahaja..namun manfaatnya subhanallah besar sekali..

saya percaya akak mampu beli (kalau saya ylah tak mampu..hehe)..kmudian waktu lapang cubalah baca sikit-sikit..sebelum tidur ke..lepas solat ke...tak perlu banyak sekaligus..

percayalah..lama-lama akak akan rasa betapa indahnya sunnah..betapa banyak sunnah yang dilupakan..dan betapa banyak amalan yang bercanggah dengan sunnah..

belilah sahih Bukhari sahaj dahulu..sudah memadai Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by aniliaz on Fri Apr 13, 2012 11:02 am

HambaNya wrote:
aniliaz wrote:
HambaNya wrote:

beli buku dan kitab hadith, banyaklah jumpa sunnah sampai tak terdaya nak amal semuanya Smile

Tak pandai nak baca kitab hadith.. kita ni blajo kira2 .. salah baca buku agama, lain pulak maksud ayat di tafsir..hehe baca buku standard tadika je tuan... Smile

jangan khuatir ya ukhti..Cuba beli satu kitab sahih Bukhari dahulu..dalamnya dah disusun mengikut jami' dan bab-bab fiqh juga seperti solat..adab, akhlak, aqidah, thaharah, dan sebagainya..

maksud saya beli yang terjemahan melayu..boleh baca matan arab dan melayu sekali..rasanya terbitan KBC..harga dalam RM50 sahaja..namun manfaatnya subhanallah besar sekali..

saya percaya akak mampu beli (kalau saya ylah tak mampu..hehe)..kmudian waktu lapang cubalah baca sikit-sikit..sebelum tidur ke..lepas solat ke...tak perlu banyak sekaligus..

percayalah..lama-lama akak akan rasa betapa indahnya sunnah..betapa banyak sunnah yang dilupakan..dan betapa banyak amalan yang bercanggah dengan sunnah..

belilah sahih Bukhari sahaj dahulu..sudah memadai Smile

Orang ke-2 yg suggest akak beli sahih Bukhari.. Insya Allah ... Ridayatus Salihin tu pasal apa ek... buku tu pun ada seorg perawat kat Darus syifa suruh baca.. waaa... x lama lagi Pesta Buku kan.. kena masuk dlm list buku2 akak ni kan.. hehe Smile

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by Ad-Dien on Fri Apr 13, 2012 11:14 am

aniliaz wrote:
HambaNya wrote:
aniliaz wrote:
HambaNya wrote:

beli buku dan kitab hadith, banyaklah jumpa sunnah sampai tak terdaya nak amal semuanya Smile

Tak pandai nak baca kitab hadith.. kita ni blajo kira2 .. salah baca buku agama, lain pulak maksud ayat di tafsir..hehe baca buku standard tadika je tuan... Smile

jangan khuatir ya ukhti..Cuba beli satu kitab sahih Bukhari dahulu..dalamnya dah disusun mengikut jami' dan bab-bab fiqh juga seperti solat..adab, akhlak, aqidah, thaharah, dan sebagainya..

maksud saya beli yang terjemahan melayu..boleh baca matan arab dan melayu sekali..rasanya terbitan KBC..harga dalam RM50 sahaja..namun manfaatnya subhanallah besar sekali..

saya percaya akak mampu beli (kalau saya ylah tak mampu..hehe)..kmudian waktu lapang cubalah baca sikit-sikit..sebelum tidur ke..lepas solat ke...tak perlu banyak sekaligus..

percayalah..lama-lama akak akan rasa betapa indahnya sunnah..betapa banyak sunnah yang dilupakan..dan betapa banyak amalan yang bercanggah dengan sunnah..

belilah sahih Bukhari sahaj dahulu..sudah memadai Smile

Orang ke-2 yg suggest akak beli sahih Bukhari.. Insya Allah ... Ridayatus Salihin tu pasal apa ek... buku tu pun ada seorg perawat kat Darus syifa suruh baca.. waaa... x lama lagi Pesta Buku kan.. kena masuk dlm list buku2 akak ni kan.. hehe Smile

Riadhus Salihin tu karya Imam Nawawi al-Syafie.. beliau mengumpulkan hadith-hadith mengikut bab juga..antara yang beliau ambil hadith yang ada dalam as-Syaikhan (Bukhari dan Muslim), Sunan Abi Dawud, Sunan Tirmidzi, Sunan Ibnu Majah dan Sunan Nasa’i. Juga ada dari musnad Ahmad, sebagian dari Al Hakim, dan sebagian dari Daruquthni.


yang saya guna adalah edisi Syaikhan sahaja..riadhus salihin dengan hadith bukhari dan Muslim.

satu buku yang wajib ada untuk dibaca Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by aniliaz on Fri Apr 13, 2012 11:20 am

Smile okeh..terima kasih ..insya Allah..nanti akak cuba baca satu2 k..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by Ad-Dien on Fri Apr 13, 2012 8:17 pm

aniliaz wrote: Smile okeh..terima kasih ..insya Allah..nanti akak cuba baca satu2 k..

barakallahufik..moga Allah mudahkan :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Buku mengenai sunnah Rasulullah S.A.W. dlm bahasa melayu

Post by Sponsored content Today at 4:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum