Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

View previous topic View next topic Go down

Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Thu Apr 12, 2012 8:53 pm



1.bgaimana untk kita khusyu' ktika solat?

2.jika kita trlihat sorg e2 sedang solat dan arah khiblatnya sedikit lari arah khiblat sbnarnya apakah y prlu kita lakukan?adkh tnggu shingga slesai solatnya dan tgur kmudian atau menarik sedikit tubuhnya hingga ke arah y btul?

3.ketika solat jika kita trasa trkentut dan was2 adkh ptut kita truskn solat?dan jika hndk keluar dri solat bgaimana pula untk kita mninggalkn makmum jika kita sbgai imam?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Fri Apr 13, 2012 10:26 am



UP

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by kalepensel on Fri Apr 13, 2012 11:28 am

HambaNya wrote:


1.bgaimana untk kita khusyu' ktika solat?

2.jika kita trlihat sorg e2 sedang solat dan arah khiblatnya sedikit lari arah khiblat sbnarnya apakah y prlu kita lakukan?adkh tnggu shingga slesai solatnya dan tgur kmudian atau menarik sedikit tubuhnya hingga ke arah y btul?

3.ketika solat jika kita trasa trkentut dan was2 adkh ptut kita truskn solat?dan jika hndk keluar dri solat bgaimana pula untk kita mninggalkn makmum jika kita sbgai imam?

1- banyak, khusyuk paling rendah ialah faham apa dibaca
2- contoh; si A= silap kiblat
si B= orang yang tengok A

kalau si B tengok si A silap kiblat, B kena pusingkan si A ke arah kiblat yang sebenar.

3- kalau setakat terasa tak payah berhenti. kena dengar bunyi atau terbau bau kentut baru berhenti

imam yang terkentut kena tunjuk pada seorang makmum, kemudian makmum tu perlu naik menggantikan imam.

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by thtl on Fri Apr 13, 2012 7:59 pm

dien dah nak berlepas ke Jazan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Fri Apr 13, 2012 8:07 pm

thtl wrote:dien dah nak berlepas ke Jazan


saya yang nak berlepas??

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by thtl on Fri Apr 13, 2012 8:12 pm

dien terlepas laa..kena sambung belajor dulu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Fri Apr 13, 2012 8:24 pm

thtl wrote:dien terlepas laa..kena sambung belajor dulu

insyaAllah..ustaz tolong doakan saya juga..

saya akan belajar sungguh-sungguh insyaAllah :study: Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by elhamra' on Sun Apr 15, 2012 10:43 pm

Fiqh Keutamaan- Solat berjemaah yang tidak khusyu' lebih utama daripada solat bersendirian yang khusyu' [sumber:FB]


apa komen syeikh THTL terhadap penyataan ini..

elhamra'
AHLI
AHLI

Posts : 36
Points : 44
Join date : 25/12/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by thtl on Mon Apr 16, 2012 7:05 am

betul..sebab kaum lelaki mmg Nabi perintahkan dgn jelas utk ke mesjid. kat mesjid, anda akan dapat banyak kelebihan, 25X kali ganda lagi kelebihannya. mungkin kat rumah dapat khusyu' tapi di mesjid dapat lebih banyak. kena utamakan kalam Nabi dari kalam manusia.
thtl al-jazani

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Mon Apr 16, 2012 7:34 pm


Fiqh aulawiyyat

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by elhamra' on Mon Apr 16, 2012 9:06 pm

betul la penyataan tuh saya yang salah intrepetation..

saya baca tp otak saya maksudkan lain tuh yg saya rasa pelik..
sedangkan dah jelas penyataan tuh..

syukran sheikh thtl Al-Jazani

elhamra'
AHLI
AHLI

Posts : 36
Points : 44
Join date : 25/12/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 8:20 pm

HambaNya wrote:


1.bgaimana untk kita khusyu' ktika solat?

2.jika kita trlihat sorg e2 sedang solat dan arah khiblatnya sedikit lari arah khiblat sbnarnya apakah y prlu kita lakukan?adkh tnggu shingga slesai solatnya dan tgur kmudian atau menarik sedikit tubuhnya hingga ke arah y btul?

3.ketika solat jika kita trasa trkentut dan was2 adkh ptut kita truskn solat?dan jika hndk keluar dri solat bgaimana pula untk kita mninggalkn makmum jika kita sbgai imam?

kalepensel dah bagi jawapan,syukran..

minta pendapat syeeikh thtl pulak...tolong..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 8:23 pm

kalau ana x komen tu kira orait ler dien

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 8:25 pm

thtl wrote:kalau ana x komen tu kira orait ler dien
referens?

saya nak pencerahan kalau boleh dalil point ke 2 tu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 8:28 pm

3:104

[Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar}
5:2
[Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 8:41 pm



syeikh..point no dua..soalan nomboar dua..

kalau salah ngadap kiblat tu..solusi camna?
ada hadith? mohon pencerahan

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 6:59 am

dien,
kitab2 semua kat USJ daa..soalan2 ringan dan spontan je yg boleh jawab

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Wed Apr 25, 2012 7:08 am



tak mengapa...saya faham kesulitan tu..

seingat ustaz macam mana kalau dalam masalah ni..
dalam syamila ada tak?

saya tak berani nak jawab..sebab saya tidak tahu (jujur)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 7:17 am

apa masalahnya dgn jawapan kalepensel.

sebab bila dien lihat kemungkaran (salah kiblat), boleh ubah dgn tangan, kalih pesolat hadap ke kiblat yg betul) atau guna lisan...org yg tak solat tak ada masalah nak bergerak atau brcakap...
ini soal what u want to do bukan apa kata syarak...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Wed Apr 25, 2012 7:27 am

thtl wrote:apa masalahnya dgn jawapan kalepensel.

sebab bila dien lihat kemungkaran (salah kiblat), boleh ubah dgn tangan, kalih pesolat hadap ke kiblat yg betul) atau guna lisan...org yg tak solat tak ada masalah nak bergerak atau brcakap...
ini soal what u want to do bukan apa kata syarak...

orang yang tak solat boleh sentuh orang yang solat lah ya?

jawapan kalansel tiada masalah..saya hanya mahu dalil sokongan sahaja..jika tiada tidak mengapa..

seperti yang saya katakan..saya tidak tahu..jadi saya bertanya sampailah saya tahu,

jazakallah atas ilmunya Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 8:01 am

kalau di mesjidil Haram, petugas mesjid akan buat macam-macam kat org solat dien...depa tlg betulkan kain ihram. tak ada masalah, org tak solat mmg boleh sentuh org yg solat...bukan saja2 nak sentuh sebab nak betulkan kiblat dia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Ad-Dien on Wed Apr 25, 2012 7:04 pm

thtl wrote:kalau di mesjidil Haram, petugas mesjid akan buat macam-macam kat org solat dien...depa tlg betulkan kain ihram. tak ada masalah, org tak solat mmg boleh sentuh org yg solat...bukan saja2 nak sentuh sebab nak betulkan kiblat dia

jazakallah 'ala ma'lumat

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah berkaitan solat [Tak Jawab Lagi]

Post by Sponsored content Today at 7:38 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum