bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by yat on Tue Apr 17, 2012 3:00 pm

Ini bukan politik, ini aqidah, kedua2 parti 'Islam' sekrang memang sampai masuk ke rumah ibadata/merayakan ibadat agama lain...

cuma ni 'berdoa dia rumah ibadat agama lain'

ini tohmahan dari blog pro kerajaan:

http://sel13.com/archives/1946

ini pula defense mereka (boleh jek baca doa di mana2):

http://al-hajari.blogspot.com.au/2012/03/haram-ke-baca-doa-dalam-tokong.html

adakah ini boleh m,erosakkan akidah? saya rasa sama macam thread saya yg dulu 'salah ke baca quran di kubur, nak baca quran mana2 pun boleh'..


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Tue Apr 17, 2012 3:18 pm

((الدُّعَاءُ هُوَ الْعِبَادَةُ)).

رواه أبو داود والترمذي وابن ماجه، وصححه الألباني
.


"Doa adalah ibadah" HR Abu Daud Termizi dan Ibn Majah, disahihkan oleh albani.

maksud ibadah ialah dilakukan dgn khusyu', berharap sangat kpd Allah, serta memilik tempat dan suasana yang menasabah.
Kalau doa dipohon dalam kuil Hindu..mana nak datang semua tu?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by yat on Wed Apr 18, 2012 3:21 am

syukran syaikh, clear...

saya ambik tak leh la, even untuk kebaikan, sebab tak pernah dibuat oleh nabi dan zaman salaf...

cuma kalau discuss dgn depa, depa cakap ada tak dalil melarang? kalau ada baguih gak

atau dalil mengharuskan...wallahulam

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Wed Apr 18, 2012 5:46 am

dalil umum banyak:

AQS al-Kaafirun 106:06 [Untukmu agamamu, dan untukkulah, agamaku".]


AQS al-Fath 48:29 [Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir]

dua dalil ni amat jelas:
1. dalam urusan agama, muslim dan non-muslim boleh co-exist secara aman, tapi cara ibadat dan rumah ibadah masing-masing. Maka tak ada keperluan langsung umat Islam berdoa dalam gereja atau kuil.

2. Kita dilarang berlembut dalam urusan akidah, ibadah dan keagamaan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Wed Apr 18, 2012 10:34 am



bagaimana kisah sahabat yang solat dalam gereja tu?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Wed Apr 18, 2012 10:54 am

itu kan kes terpencil dan dharurat, ketika Palestine baru ditakluk oleh orang islam, mesjid pun belum ada lagi..

manakala di Eropah sekarang, mesjid kan dah merata-merata...kalau kat Malaysia, kat sepanjang lebuhraya ada mushalla, kat segenap pekan ada mesjid, maka hukum solat di gereja ni tak terpakai langsung di Malaysia...

lagipun, ana pelik kenapa kes ni dibangkitkan, sebab kita boleh solat di mana saja, asalkan bersih. why gereja...?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by yat on Wed Apr 18, 2012 12:47 pm

dia bukan solat, dia berdoa....bukan dekat gereja, dekat tokong sami budha...

depa punya alasan tidak salah berdoa kbaikan kat mana pun, hatta dalam gereja ataupun tokong (typical defense)....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Wed Apr 18, 2012 12:59 pm

berdoa pun Ibadah juga. ibadah ni kita kena lakukan mengikut peraturan Islam laa..kalau kita berdoa 'kebaikan' di hadapan berhala, maka macam mana doa tsb akan naik ke langit, sudah pasti, doa itu akan sampai kpd kaki berhala sahajala...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by yat on Wed Apr 18, 2012 1:04 pm

thtl wrote:berdoa pun Ibadah juga. ibadah ni kita kena lakukan mengikut peraturan Islam laa..kalau kita berdoa 'kebaikan' di hadapan berhala, maka macam mana doa tsb akan naik ke langit, sudah pasti, doa itu akan sampai kpd kaki berhala sahajala...hehehe

itulah...saya tanya ustaz aizam dari fb dia (private message) dan bagi link2 di atas, dia baru reply 'ana bantah apa2 sahaja yg merosakkan akidah tak kira dari mana2 parti'....dia tak jawab direct, tapi faham la, perkara ini boleh merosakkan akidah...apath lg dibuat oleh 'ahli agama' yg sepatutnya tahu batas2 akidah

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Wed Apr 18, 2012 1:08 pm

yat,

di Malaysia, dunia politik dan dunia agama Islam mmg dah ada jarak yg jauh. Politikus agamawan, semakin hampir dgn PRU 13, semakin banyak mereka akan melanggar batas2 agama demi kejayaan PRU. sebab kaedah2 dharurat tu mereka terpaksa merekacipta utk justify the end. Ini bahaya politikus agamawan dalam politik rojak di Malaysia.

Mereka perlu menang dan menguasai putrajaya. itu end results mereka. tindak-tanduk mereka tak larat kita nak layan...sebab mereka perlu mendapat undi dari China dan India, dua etnik musyrik yg penting utk kejayaan ke putrajaya. dalam menuju putrajaya, Islam akan jadi mangsa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Wed Apr 18, 2012 7:52 pm



dalam Islam dilarang meruntuhkan rumah ibadah agama lain kan?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by yat on Wed Apr 18, 2012 11:38 pm

HambaNya wrote:

dalam Islam dilarang meruntuhkan rumah ibadah agama lain kan?

saja2 roboh ke apa? mesti ada sebab dia...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Thu Apr 19, 2012 5:47 am

dien tu mengaitkan isu meroboh kuil di Selangor. Ia isu kuil haram yang dibina sesuka hati oleh kaum India tanpa mendapat kebenaran majlis berkuasa tempatan.
Dalam Islam, kalau kuil tu mmg asal dok kat situ, maka kita dilarang merobohnya. Roboh meroboh ni bila depa melanggar undang2 atau rumah ibadat termasuk mesjid yg perlu dirobohkan utk pembinaan lebuhraya atau bangunan awam.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Fri Apr 20, 2012 10:29 am



ada baca dalam buku maqasid..

tidak dibenarkan merobohkan rumah agama lain dalam apa jua sekalipun..bimbang mereka akan melakukan hal yang sama kepada umat Islam..

dalil AQ

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Fri Apr 20, 2012 11:05 am

itu merujuk pada kuil yang dah lama ujud, kekadang dah ratusan tahun.
yg selangor robohkan ni kuil2 haram tanpa permit daa..

itu mana ada dalam fiqh maqosyid. Kalau dien pakai fiqh maqosyid, maka berleluasalah kaum Hindu dan China bina kuil di merata tempat..kat Kerdau mmg tak ada masalah sebab tanah dan hutan masih luas, yg jadi isu ialah di selangor, tanah mahal dan penduduknya padat.

ayat AQ tu bukan pasal runtuhkan kuil, tapi mengejek dan mencela tuhan2 mereka.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Fri Apr 20, 2012 11:45 am

thtl wrote:itu merujuk pada kuil yang dah lama ujud, kekadang dah ratusan tahun.
yg selangor robohkan ni kuil2 haram tanpa permit daa..

itu mana ada dalam fiqh maqosyid. Kalau dien pakai fiqh maqosyid, maka berleluasalah kaum Hindu dan China bina kuil di merata tempat..kat Kerdau mmg tak ada masalah sebab tanah dan hutan masih luas, yg jadi isu ialah di selangor, tanah mahal dan penduduknya padat.

ayat AQ tu bukan pasal runtuhkan kuil, tapi mengejek dan mencela tuhan2 mereka.

jazakallahukhair

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Fri Apr 20, 2012 1:22 pm

Inilah contoh Fiqh al-Waqe' dien..

dalam kitab kata tak boleh runtuhkan kuil, tapi di alam nyata kerajaan selangor meruntuhkan kuil, maka dien kena tahu WHY...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Fri Apr 20, 2012 5:00 pm

thtl wrote:Inilah contoh Fiqh al-Waqe' dien..

dalam kitab kata tak boleh runtuhkan kuil, tapi di alam nyata kerajaan selangor meruntuhkan kuil, maka dien kena tahu WHY...

waqi' ni berlandaskan dalil tak? atau bagaimana?

maksud saya bab ni..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Fri Apr 20, 2012 9:04 pm

waqe' itulah yang menjadikan seorang Ilmuan lebih unggul dari Ilmuan yang lain..dia tahu camna fiqh berubah mengikut zaman, tempat dan situasi.

utk apply fiqh waqe' ni memerlukan ilmu usyul dan pelbagai ilmu alat yg lain + pengalaman hidup seorang mujtahid.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sat Apr 21, 2012 12:40 pm

thtl wrote:waqe' itulah yang menjadikan seorang Ilmuan lebih unggul dari Ilmuan yang lain..dia tahu camna fiqh berubah mengikut zaman, tempat dan situasi.

utk apply fiqh waqe' ni memerlukan ilmu usyul dan pelbagai ilmu alat yg lain + pengalaman hidup seorang mujtahid.

iya..benar..pintu ijtihad tidak pernah tertutup..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 3:46 pm

dien,

pintu ijtihad mmg tak pernah tutup, tapi Malaysia belum ada mujtahid. kena tunggu dien kardawi ler nampaknyer

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sat Apr 21, 2012 3:50 pm

thtl wrote:dien,

pintu ijtihad mmg tak pernah tutup, tapi Malaysia belum ada mujtahid. kena tunggu dien kardawi ler nampaknyer

ehh..saya rasa negara kita ni pun sudah ada ilmuan sunnah yang hebat..master dan dr uni madinah pun ramai..takhassus hadith lagi...

saya rasa mereka sudah tentu ada upaya untuk ijtihad..
untuk fiqul waqi'...insyaAllah..

saya percaya negara kita juga ada ilmuan..syeikh salah seorang darinya..


jangan katakan saya....saya 40 tahun lagi insyaAllah masih berlajar...jauh sekali untuk mujtahid..Allah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 3:52 pm

cubala dien calunkan seorang dua mujtahid kat Malaysia ni...sapa dia?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sat Apr 21, 2012 3:54 pm

thtl wrote:cubala dien calunkan seorang dua mujtahid kat Malaysia ni...sapa dia?

syeikh thtl al-jazani..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 3:55 pm

dien kena baca balik syarat2 sang Mujtahid

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Sponsored content Today at 4:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum