bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by yat on Tue Apr 17, 2012 3:00 pm

First topic message reminder :

Ini bukan politik, ini aqidah, kedua2 parti 'Islam' sekrang memang sampai masuk ke rumah ibadata/merayakan ibadat agama lain...

cuma ni 'berdoa dia rumah ibadat agama lain'

ini tohmahan dari blog pro kerajaan:

http://sel13.com/archives/1946

ini pula defense mereka (boleh jek baca doa di mana2):

http://al-hajari.blogspot.com.au/2012/03/haram-ke-baca-doa-dalam-tokong.html

adakah ini boleh m,erosakkan akidah? saya rasa sama macam thread saya yg dulu 'salah ke baca quran di kubur, nak baca quran mana2 pun boleh'..

avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down


Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 3:52 pm

cubala dien calunkan seorang dua mujtahid kat Malaysia ni...sapa dia?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sat Apr 21, 2012 3:54 pm

thtl wrote:cubala dien calunkan seorang dua mujtahid kat Malaysia ni...sapa dia?

syeikh thtl al-jazani..hehe

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 3:55 pm

dien kena baca balik syarat2 sang Mujtahid

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sat Apr 21, 2012 7:36 pm

thtl wrote:dien kena baca balik syarat2 sang Mujtahid

apa syarat-syarat nya? kongsikanlah bersama..

siapa yang menetapkan syaratnya? kongsikan lah sama-sama Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 8:23 pm

nah, ana ambik kat web je..

SYARAT-SYARAT MUJTAHID

1. Mengetahui segala Ayat dan Sunnah yang berhubungan dengan hukum.
2. Mengetahui masalah-masalah yang telah di ijma`kan oleh para ahlinya.
3. Mengetahui Nasikh Mansukh.
4. Mengetahui dengan sempurna bahasa Arab dan ilmu-ilmunya dengan mendalam (nahwu, sharaf, bayan, ma`anie dan badie), walhasil mengetahui bahasa arab beserta ilmu-ilmu qawaidnya
dan ilmu-ilmu balaghahnya. Sehingga dapat mengetahui ma'na Kalam Sharieh, ma'na Kalam Dhaahir, ma'na Mujmal, ma'na haqiqat, ma'na Madjaz, ma'na `Aam, ma'na Khash, ma'na Muhkam, ma'na Mutasyabih, ma'na Mutlaq, ma'na Muqaiyad, ma'na Nash, ma'na Fahwaa, ma'na Lahan, ma'na Fahmum.
5. Mengetahui Ushul Fiqih.
6. Mengetahui Asrarusysyari`ah (Rahasia-rahasia Tasyrie`).
7. Mengetahui Qawa`idil Fiqhi (qaedah-qaedah fiqih yang kulliyah yang diistinbathkan dari dalil-dalil Kully dan maksud-maksud Syara').

sapa yg layak kat Malaysia dien oi...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sun Apr 22, 2012 9:04 am

thtl wrote:nah, ana ambik kat web je..

SYARAT-SYARAT MUJTAHID

1. Mengetahui segala Ayat dan Sunnah yang berhubungan dengan hukum.
2. Mengetahui masalah-masalah yang telah di ijma`kan oleh para ahlinya.
3. Mengetahui Nasikh Mansukh.
4. Mengetahui dengan sempurna bahasa Arab dan ilmu-ilmunya dengan mendalam (nahwu, sharaf, bayan, ma`anie dan badie), walhasil mengetahui bahasa arab beserta ilmu-ilmu qawaidnya
dan ilmu-ilmu balaghahnya. Sehingga dapat mengetahui ma'na Kalam Sharieh, ma'na Kalam Dhaahir, ma'na Mujmal, ma'na haqiqat, ma'na Madjaz, ma'na `Aam, ma'na Khash, ma'na Muhkam, ma'na Mutasyabih, ma'na Mutlaq, ma'na Muqaiyad, ma'na Nash, ma'na Fahwaa, ma'na Lahan, ma'na Fahmum.
5. Mengetahui Ushul Fiqih.
6. Mengetahui Asrarusysyari`ah (Rahasia-rahasia Tasyrie`).
7. Mengetahui Qawa`idil Fiqhi (qaedah-qaedah fiqih yang kulliyah yang diistinbathkan dari dalil-dalil Kully dan maksud-maksud Syara').

sapa yg layak kat Malaysia dien oi...

Allah dan Rasulnya lebih mengetahui

syukran atas perkongsian

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sun Apr 22, 2012 9:21 am

belum ada dien.
yg ada ahli fatwa shj, itupun fatwa kolektif
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sun Apr 22, 2012 9:45 am

thtl wrote:belum ada dien.
yg ada ahli fatwa shj, itupun fatwa kolektif

kalaulah negara ini menjadikan fatwa ulama' sebagai undang-undang negara...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sun Apr 22, 2012 12:20 pm

dien,
itu kena pinda beberapa artikel dalam perlembagaan persekutuan..antaranya kena sebut, al-Qur'an dan as-Sunnah sbg undang2 tertinggi negara Malaysia. Parti Islam kena perintah PutraJaya tu
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum