bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by yat on Tue Apr 17, 2012 3:00 pm

First topic message reminder :

Ini bukan politik, ini aqidah, kedua2 parti 'Islam' sekrang memang sampai masuk ke rumah ibadata/merayakan ibadat agama lain...

cuma ni 'berdoa dia rumah ibadat agama lain'

ini tohmahan dari blog pro kerajaan:

http://sel13.com/archives/1946

ini pula defense mereka (boleh jek baca doa di mana2):

http://al-hajari.blogspot.com.au/2012/03/haram-ke-baca-doa-dalam-tokong.html

adakah ini boleh m,erosakkan akidah? saya rasa sama macam thread saya yg dulu 'salah ke baca quran di kubur, nak baca quran mana2 pun boleh'..


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down


Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 3:52 pm

cubala dien calunkan seorang dua mujtahid kat Malaysia ni...sapa dia?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sat Apr 21, 2012 3:54 pm

thtl wrote:cubala dien calunkan seorang dua mujtahid kat Malaysia ni...sapa dia?

syeikh thtl al-jazani..hehe

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 3:55 pm

dien kena baca balik syarat2 sang Mujtahid

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sat Apr 21, 2012 7:36 pm

thtl wrote:dien kena baca balik syarat2 sang Mujtahid

apa syarat-syarat nya? kongsikanlah bersama..

siapa yang menetapkan syaratnya? kongsikan lah sama-sama Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sat Apr 21, 2012 8:23 pm

nah, ana ambik kat web je..

SYARAT-SYARAT MUJTAHID

1. Mengetahui segala Ayat dan Sunnah yang berhubungan dengan hukum.
2. Mengetahui masalah-masalah yang telah di ijma`kan oleh para ahlinya.
3. Mengetahui Nasikh Mansukh.
4. Mengetahui dengan sempurna bahasa Arab dan ilmu-ilmunya dengan mendalam (nahwu, sharaf, bayan, ma`anie dan badie), walhasil mengetahui bahasa arab beserta ilmu-ilmu qawaidnya
dan ilmu-ilmu balaghahnya. Sehingga dapat mengetahui ma'na Kalam Sharieh, ma'na Kalam Dhaahir, ma'na Mujmal, ma'na haqiqat, ma'na Madjaz, ma'na `Aam, ma'na Khash, ma'na Muhkam, ma'na Mutasyabih, ma'na Mutlaq, ma'na Muqaiyad, ma'na Nash, ma'na Fahwaa, ma'na Lahan, ma'na Fahmum.
5. Mengetahui Ushul Fiqih.
6. Mengetahui Asrarusysyari`ah (Rahasia-rahasia Tasyrie`).
7. Mengetahui Qawa`idil Fiqhi (qaedah-qaedah fiqih yang kulliyah yang diistinbathkan dari dalil-dalil Kully dan maksud-maksud Syara').

sapa yg layak kat Malaysia dien oi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sun Apr 22, 2012 9:04 am

thtl wrote:nah, ana ambik kat web je..

SYARAT-SYARAT MUJTAHID

1. Mengetahui segala Ayat dan Sunnah yang berhubungan dengan hukum.
2. Mengetahui masalah-masalah yang telah di ijma`kan oleh para ahlinya.
3. Mengetahui Nasikh Mansukh.
4. Mengetahui dengan sempurna bahasa Arab dan ilmu-ilmunya dengan mendalam (nahwu, sharaf, bayan, ma`anie dan badie), walhasil mengetahui bahasa arab beserta ilmu-ilmu qawaidnya
dan ilmu-ilmu balaghahnya. Sehingga dapat mengetahui ma'na Kalam Sharieh, ma'na Kalam Dhaahir, ma'na Mujmal, ma'na haqiqat, ma'na Madjaz, ma'na `Aam, ma'na Khash, ma'na Muhkam, ma'na Mutasyabih, ma'na Mutlaq, ma'na Muqaiyad, ma'na Nash, ma'na Fahwaa, ma'na Lahan, ma'na Fahmum.
5. Mengetahui Ushul Fiqih.
6. Mengetahui Asrarusysyari`ah (Rahasia-rahasia Tasyrie`).
7. Mengetahui Qawa`idil Fiqhi (qaedah-qaedah fiqih yang kulliyah yang diistinbathkan dari dalil-dalil Kully dan maksud-maksud Syara').

sapa yg layak kat Malaysia dien oi...

Allah dan Rasulnya lebih mengetahui

syukran atas perkongsian

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sun Apr 22, 2012 9:21 am

belum ada dien.
yg ada ahli fatwa shj, itupun fatwa kolektif

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Ad-Dien on Sun Apr 22, 2012 9:45 am

thtl wrote:belum ada dien.
yg ada ahli fatwa shj, itupun fatwa kolektif

kalaulah negara ini menjadikan fatwa ulama' sebagai undang-undang negara...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by thtl on Sun Apr 22, 2012 12:20 pm

dien,
itu kena pinda beberapa artikel dalam perlembagaan persekutuan..antaranya kena sebut, al-Qur'an dan as-Sunnah sbg undang2 tertinggi negara Malaysia. Parti Islam kena perintah PutraJaya tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bolehkah berdoa di rumah ibadat agama lain?

Post by Sponsored content Today at 9:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum