Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Go down

Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Thu Apr 19, 2012 7:34 pm

First topic message reminder :

assalamualaikum...
atas cadangan seorang sahabat kita, dengan ini saya melancarkan thread "mari berpuisi" khas hanya di Bicara Thtl...

selamat berpuisi... rabbit terbaik

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 7:42 am

thtl wrote:kalau dah pandai mencipta syair arab tu dah kira[color=red] tero giler[/color] ler tu, saya pun tak pandai lagi mengarang syair arab...dah nak terjemah syair ni yg paling tough sekali

alamak..huhu..

ok..ok..
tak buat syair arabic dah...
tak gheti dah,..huhu

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Tue Apr 24, 2012 7:44 am


ana kongsikan nasihat al-fahdil ust Emran Ahmad:
"Apa yang penting bukanlah bagaimana kita bermula tetapi bagaimana kita akan berakhir."

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Join date : 24/11/2011

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 7:55 am

Abu_Zubair wrote:
ana kongsikan nasihat al-fahdil ust Emran Ahmad:
"Apa yang penting bukanlah bagaimana kita bermula tetapi bagaimana kita akan berakhir."

sebagaimana hadith nabi Smile

syukran syeikh AZ

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Tue Apr 24, 2012 7:58 am

kongsikanlah hadis tu akhi ad-dien..
ana nak tau dan kongsikan pada rakan2 lain..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 8:02 am

Abu_Zubair wrote:kongsikanlah hadis tu akhi ad-dien..
ana nak tau dan kongsikan pada rakan2 lain..

ya syeikh...sesunggunhnya syeikh lebih berilmu dan tahu dariku..minta tunjuk ajar kat saya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 8:15 am

Abu_Zubair wrote:kongsikanlah hadis tu akhi ad-dien..
ana nak tau dan kongsikan pada rakan2 lain..

Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

إِنَّ الْعَبْدَ لَيَعْمَلُ فِيْمَا يَرَى النَّاسُ عَمَلَ أَهْلِ الْجَنَّةِ وَإِنَّهُ لَمِنْ أَهْلِ النَّارِ، وَيَعْمَلُ فِيْمَا يَرَى النَّاسُ عَمَلَ أَهْلِ النَّارِ وَهُوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ، وَإِنَّمَا اْلأَعْمَالُ بِخَوَاتِيْمِهَا.

Sesungguhnya ada seorang hamba yang beramal dengan amalan ahli Surga menurut apa yang tampak di hadapan manusia, (namun) sebenarnya dia adalah penghuni Neraka, ada seorang hamba beramal dengan amalan ahli Neraka menurut apa yang tampak di hadapan manusia, (namun) sebenarnya dia adalah penghuni Surga. Sesungguhnya amal-amal itu tergantung daripada akhirnya. [Riwayat al Bukhari no. 6493, 6607; Muslim no. 112]

allahua'lam syeikh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 9:10 am

ini yg artis selalu amalkan hadis nilaa..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 8:07 pm

thtl wrote:ini yg artis selalu amalkan hadis nilaa..

ye...pemahaman maqlubah...

taubat masa nak tua..muda masa enjoy..

Astaghfirullah..saya mengharap pada Husnul Khatimah..amin

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 8:33 pm

I say man, hadis maqlubah hari tu tak masuk lagi ke hadis ni?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 8:43 pm

thtl wrote:I say man, hadis maqlubah hari tu tak masuk lagi ke hadis ni?

tak tau..tak perasan lah..ade ke??

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Wed May 02, 2012 8:28 pm

HambaNya wrote:
thtl wrote:dien,
kasi keluarler

insyaAllah..lewat sikit...

naik bersukan futsal dulu..hehe...saya kan bekas atlet uni..hehe..

nantikan puisi sunni...insyaAllah

saya bawakan dahulu..kalau salah tolong betolkan ye semua yang pandai..

ini..muqaddimah syair wahabi..hehe..
taklah..syair salafiyyah..


إن كان تابع أحمد متوهبا
فأنا المقر بأنبي وهابي
أنفي الشريك عن الإله
فليس لي رب سوى المتفرد الوهاب


Jika para pengikut Ahmad digelar sebagai Wahabi,
Maka aku umumkan bahawa diriku ini adalah wahabi,
Aku tiadakan sekutu bagi Tuhanku,
Sehingga tiada Tuhan bagiku selain Tuhan yang Maha Esa dan maha Pemberi.


bersambung insyaAllah..

p/s- syair orang di jazan tak da lagi...keknye dah depan laut merah..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Wed May 02, 2012 8:34 pm

kena tumpukan kpd kerjaya dulu..otak masih berkecamuk, ilham tarak masyuk
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Wed May 02, 2012 8:39 pm

thtl wrote:kena tumpukan kpd kerjaya dulu..otak masih berkecamuk, ilham tarak masyuk

yeke..takpe..

komen mengenai syair wahabi?hehe..ok?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Wed May 02, 2012 8:42 pm

syair tu common sangat...geng wahabi selalu cakap camtu..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Wed May 02, 2012 8:50 pm

thtl wrote:syair tu common sangat...geng wahabi selalu cakap camtu..

nama pun syair wahabi..huhu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Thu May 10, 2012 1:06 pm

selepas menghabiskan beberapa hari..
dengan bersulam titisan di mata dan hirisan dihati..
bersaksikan himpunan buku-buku, pena dan tulisan..
saya dapati sesuatu yang berharga..



خير الحادث والجليس كتاب
تخلو به إن ملك الاصحاب
لا مفشيا سرا إذا استودعته
وتنال منه حكمة وصواب

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Thu May 10, 2012 1:16 pm

masih jiwang lagi ler ni....
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Thu May 10, 2012 1:20 pm


sambungan



دع الأيام تفعل ما تشاء
وطب نفسا إذا حكم القضاء
ولا تجزع لحادثة الليالي
فما لحوادث الدنيا بقاء

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Thu May 10, 2012 1:21 pm

thtl wrote:masih jiwang lagi ler ni....

tak lah..sentimental dan realistik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Thu May 10, 2012 1:38 pm

betul2 boleh karang syair arab atau dien ciplak kat mana-mana blog syair?


Laughing

kalau dah boleh karang syair arab, tak ada masalahlah nak ke Medinah atau Ummul Qura...dien hantar testimony tahap bahasa arab kat depa dan koleksi syair dien tu
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Thu May 10, 2012 7:32 pm

thtl wrote:betul2 boleh karang syair arab atau dien ciplak kat mana-mana blog syair?


Laughing

kalau dah boleh karang syair arab, tak ada masalahlah nak ke Medinah atau Ummul Qura...dien hantar testimony tahap bahasa arab kat depa dan koleksi syair dien tu

insyaAllah..biarlah saya merangkak perlahan-lahan dahulu..


مَتْنُ الْآجُرُّومِيَّةِ فِي اَلنَّحْوِ

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Thu May 10, 2012 8:23 pm

cut n paste dari matan ajrumiyah rupernya...

mmg kena merangkak ler ni....
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Thu May 10, 2012 10:10 pm

thtl wrote:cut n paste dari matan ajrumiyah rupernya...

mmg kena merangkak ler ni....

maaf, salah faham..

yang saya maksudkan dengan matan ajrumiah tu adalah silibus bA yang sedang belajar sekarang..

bukan saya maksudkan dengan syair..


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Fri May 11, 2012 12:57 pm

saya rasa ramai yg nak tau syair tu dien buat sendiri atau dien copy mana2..
so jawab : ye saya buat, atau saya copy dr sekian2 tempat..

kan setel..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Fri May 11, 2012 1:18 pm

dah lama ana tanya, dia liat betul nak habaq apa yg AZ maksudkan tu...hehehe

kalau kat afn 2.0, die ambik kat blog wan rusli kan?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Sat May 12, 2012 6:55 am



bukan dah kata dulu lagi saya kongsi mana yang saya jumpa?

p/s- mesti ada yang sangsi sebab saya ni tak pandai arabic?
peribahasa ambil di laman ustaz wan.. di awal tread sudah saya nyatakan ambilannya..

ajarkan saya.. saya sedang belajar dan berusaha dari bawah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Sat May 12, 2012 7:00 am

sila nyatakan sumber ya apa jua yang kita copy n paste
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Sat May 12, 2012 7:06 am

thtl wrote:sila nyatakan sumber ya apa jua yang kita copy n paste

aiwah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum