hukum soalan bocor

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

hukum soalan bocor

Post by hilman on Mon Apr 23, 2012 11:12 am

Assalamualaikum. saya ada soalan yg betul-betul saya tertanya-tanya.
Begini, saya telah menghadiri temuduga untuk meng-'apply' biasiswa. Pak cik saya merupakan orng pangkt tinggi dlm badan yg menawarkan scholarship ni dan dia telah dapat kertas ujian yang perlu saya jawab ketika temuduga ini. Saya pada mulanya rasa tidak apa tetapi selepas itu saya menolak kerana takut jikalau saya dapat scholarship ini, duit yang saya akan dapat tidak berkat dan ada unsur2 syubhah. Tetapi pak cik saya kata ia tidak apa kerana mengikut penjelasannya, org2 dalam badan itu, terutamanya yang berpangkat tinggi mmng akan dapat soalan ini dan mereka boleh memberinya kepada orang yang mereka nak dan sudah ramai yg dapat soalan ni. Dia juga ada memberikan soalan ini kepada orang lain. Dia cakap yang dia tahu mana batasannya dan ini boleh dilakukan. Dia juga mengatakan bahawa kertas soalan ni merupakan slh satu cara utk dia menolong saya. Tetapi saya berasa takut, kerana saya tahu tidak jujur itu slh dan apabila memikirkan elaun yang saya, scholarship saya mungkin ada unsur syubhah, saya rasa tkut. Makcik saya, ibu saya dan ayah saya semua kata boleh. Pada mulanya saya hanya lihat set 1 secara acuh tak acuh (terdapat 3 set dan ketika ujian sebenar, kita hanya akan dapat salah satu set secara rawak) dan kemudian berhenti. Tetapi setelah di'pressure' oleh ibu saya, ayah saya, makcik saya, saya pun melihat kertas ujian itu tetapi saya masih takut-takut pada ketika itu dan tidak bersungguh-sungguh mencari jawapannya. Ada soalan yang saya tinggalkan dan ada juga soalan yang menyebabkan saya tidak tahan daripada mencari jawapannya di buku. Tidak dinafikan perkara ini ada membantu saya ketika saya mengambil ujian ini. Markah ujian ini akan menyumbang 10% daripada overall markah saya utk mendapatkan biasiswa ini. saya difahamkan kita haram mendapatkan soalan bocor kerana kita tidak amanah dan ia bukan hak kita. Tetapi bagaimana dengan kes saya di mana pak cik saya memang boleh memberikan kertas soalan ini kepada orang lain? Kiranya dia diberi soalan ini dan dia boleh memberikannya kepada orang lain. Dia kata ini tidak salah. Kiranya orang yang mengenali pak cik saya bertuah dan hanya sesetengah orang yang memohon scholarship ni sahaja yang dapat soalan bocor ini. Maaflah kalau soalan saya terlalu panjang.

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 11:30 am

wsm,
1. itu satu kesalahan, namanya pecah amanah.

2. apa yg anda patut lakukan bukan dengan menerima dan melihat soalan tu, tapi cuma tanya pakcik soalan2 apa yg selalu keluar secara lisan tanpa melihat soalan tsb atau FAQs (frequently asked questions)
3. Ia cuma 10% sahaja, maka anda sepatutnya tidak mengambil soalan bocor.
4. di masa depan, banyak lagi ujian amanah ni bila anda sudah bekerja. Maka pastikan anda setiasa menjaga amanah. Jadikan ia prinsip hidup anda.







thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by yat on Mon Apr 23, 2012 12:39 pm

thtl wrote:wsm,
1. itu satu kesalahan, namanya pecah amanah.

2. apa yg anda patut lakukan bukan dengan menerima dan melihat soalan tu, tapi cuma tanya pakcik soalan2 apa yg selalu keluar secara lisan tanpa melihat soalan tsb atau FAQs (frequently asked questions)
3. Ia cuma 10% sahaja, maka anda sepatutnya tidak mengambil soalan bocor.
4. di masa depan, banyak lagi ujian amanah ni bila anda sudah bekerja. Maka pastikan anda setiasa menjaga amanah. Jadikan ia prinsip hidup anda.







terbaik terbaik terbaik

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Mon Apr 23, 2012 1:10 pm

jadi apa yg perlu saya lakukan ustaz? saya pada mulanya mmng menolak tetapi makcik saya kata tidak apa. dia kata makusdnya seperti memang pak cik saya diberi soalan itu supaya boleh memberikannya kepada orang lain. disebabkan dia VIP ini merupakan antara perkara yg dia boleh lakukan. seperti kuota VIP. dia kata kertas ini diberi di depan mata dia dan dia memang boleh berikannya kepada org lain. dia kata memang ini caranya dari dulu. saya memang inginkan scholarship ini. dari dulu saya target. memang saya ada suruh mak saya tidak mengambil soalan itu kerana berasa serba slh dan mak saya brsetuju tetapi selepas diberi penjelasan mengenai ini dia pun mengambilnya kerana dia kata tidak salah. saya pada mulanya lihat sdikit kemudian berhenti kerana serba slh tetapi selepas di'pressure' oleh ayah, mak dan makcik,ditmbah pula dengan dorongn nafsu apabila melihat kertas itu di hadapan mata menyebabkan saya melihatnya. adakah scholarship sya jdi haram? saya ada terbaca klau kita dpt degree kerana meniru dan bekerja, duit itu halal kerana degree itu hanyalah seperti transport utk mndptkn kerja tetapi klau kita kerja jujur, duit gaji msh halal. adkah keadaan ini boleh disamakan seperti itu? apa yg saya perlu lakukan?

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Mon Apr 23, 2012 1:41 pm

dan saya ada terfikir perlukah saya menolaknya kalau saya dapat biasiswa ini walaupun memang biasiswa ini sangt saya hendak. tetapi dahulu sepupu saya telh menolak biasiswa ini walaupun telah dibantu oleh pak cik saya dan perkara ini diperkatakan dalam keluarga saya (seperti ketika balik kg). saya percaya klau saya menolak, sedikit sebanyak ini akan merenggangkan hubungan keluarga kami dan akan diperkatakan dalam keluarga kami. apakah yg perlu saya lakukan ustaz?

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 1:43 pm

apa yg dah lepas jangan dikenang. anda masih muda, ia utk masa depan.minta ampun kpd Allah di atas ketidakupayaan anda.

firman Allah:
"barangsiapa dalam keadaan terpaksa, sedang dia tak ingin dan dia tidak ambil melampau batas, maka tidak ada dosa." AQ 2:173

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Mon Apr 23, 2012 1:47 pm

maknanya kalau saya dapat saya boleh menerimanya dan lakukan sebaik mungkin? terima kasih ustaz kerana membantu. hanya Allah saja tahu betapa saya stress memikirkan benda ini siang malam.

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 1:50 pm

OK no problem

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Mon Apr 23, 2012 1:57 pm

dan saya terlupa. saya memang ada memohon biasiswa yang lain dan klau saya dpt biasiswa yg yang lain dan yang ini, klau saya mengambil yg lain (kerana itu dilakukan lebih jujur walaupun saya amat inginkan biasiswa yg ini dari dulu lagi), saya psti ia akan diperkatakan dlm keluarga saya seperti dlm kes sepupu saya dan mungkin sedikit sebanyak akan merenggangkan hubungan persaudaraan kami. kerana sebelum ini mak cik saya menanyakan saya hal ini kerana kalau memang saya inginkan biasiswa ini pak cik saya akan cuba sehabis baik utk membantu saya. jadi, masih xpe ke kalau saya pilih biasiswa yg ini? kerana saya juga tidak mahu hubungan kekeluargaan saya terjejas. saya saja memberitahu yg ini kerana mungkin hal ini penting dalam ustaz nk berikan pendapat ustaz. apa-apa pun, terima kasih ustaz.

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 4:37 pm

Oleh kerana ia sudah terjadi, maka anda pilihlah mudharat yang paling kurang dengan menerima biasiswa tsb dan hubungan kekeluargaan anda tidak terjejas. Cuma di masa depan, bila anda memiliki kekuatan peribadi tersendiri, maka anda kena tunjukkan keperibadian anda yang sebenar. Buat masa ni, anda masih perlu bantuan semua pihak untuk berjaya dalam kerjaya anda.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Mon Apr 23, 2012 4:59 pm

mcm mana dengn duit2 biasiswa? adakah sampai jadi syubhah atau haram? saya ada baca klau kita dpt pekerjaan melalui org dalam tapi tidak layak pada awalnya gaji ada unsur syubhah tetapi kemudian klau ditingkat prestasi sehingga memang layak utk kerja itu duit gajinya menjadi halal kembali. betulkah bgitu? klau saya betul2 belajar klau dpt scholarship itu utk membuktikan mmng saya layak akan scholarship ini adakah duit scholarship akan menjadi halal kembali?

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 5:48 pm

sebab tu saya dah habaq, org macam hilman ni mmg kena maintain straight je, bila hati anda rasa tak seronok je, maka reject, jangan ambil...kalau tidak hilman akan jadi was-was sepanjang hayat. so, next time, kena maintain teguh peribadi, jangan amalkan rasuah langsung, walaupun satu sen, maka anda akan tak ada was-was dalam hidup.

mengenai biasiswa yg anda dapat tu adalah halal dgn syarat, anda cukup syarat macam org lain. Haram jika anda tak cukup syarat dan menggunakan pakcik anda utk mendapatkannya. Cuma dalm kes ni, anda mmg cukup syarat, tapi dapat soklan bocor. Pakcik anda yg bocorkan. Tapi pembocoran itu tidak qat'iy (putus) salahnya. Maka dalam kes anda tertekan dan terpaksa, maka utk pertama kali dimaafkan dgn ayat 2:173 yg saya kasi di atas. Lagipun anda dalam keadaan keliru dan masih tidak bebas dari pengaruh family.
next time, nak dapat syafaat dan maunah atau cable dari pakcik makcik ni kena halusi dulu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by Nizam on Mon Apr 23, 2012 5:58 pm

Waswas pelan skit hehehe

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 6:03 pm

hilman ni macam enta juga, dia orang yg susah nak makan rasuah. dalam hidup dia ni straight je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by Nizam on Mon Apr 23, 2012 6:05 pm

Ana fight selalu tapi ada time tewas maa

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 6:15 pm

yg tewas tu nak wat camna.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by Nizam on Mon Apr 23, 2012 6:18 pm

Kena minta bantuan ler hehe

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 4:16 am

thtl wrote:sebab tu saya dah habaq, org macam hilman ni mmg kena maintain straight je, bila hati anda rasa tak seronok je, maka reject, jangan ambil...kalau tidak hilman akan jadi was-was sepanjang hayat. so, next time, kena maintain teguh peribadi, jangan amalkan rasuah langsung, walaupun satu sen, maka anda akan tak ada was-was dalam hidup.

mengenai biasiswa yg anda dapat tu adalah halal dgn syarat, anda cukup syarat macam org lain. Haram jika anda tak cukup syarat dan menggunakan pakcik anda utk mendapatkannya. Cuma dalm kes ni, anda mmg cukup syarat, tapi dapat soklan bocor. Pakcik anda yg bocorkan. Tapi pembocoran itu tidak qat'iy (putus) salahnya. Maka dalam kes anda tertekan dan terpaksa, maka utk pertama kali dimaafkan dgn ayat 2:173 yg saya kasi di atas. Lagipun anda dalam keadaan keliru dan masih tidak bebas dari pengaruh family.
next time, nak dapat syafaat dan maunah atau cable dari pakcik makcik ni kena halusi dulu.

salah satu sebab kenapa saya tidak suka construction field dan nekad menukar kos.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 5:24 am

kos ke course?

kos tu adalah COST dalam accounting...hehehe

tak kan semua syarikat pembinaan di Malaysia ni dah corrupt?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Tue Apr 24, 2012 6:36 am

trima kasih bnyk2 ustaz. cuma, bila dh tnye bnde nie, tmbul plak persoalan lain. hu3. time interview, yg meng-interview saya adalah pak cik saya. dye sndiri yg minx utk jd interviewer kt tmpt saya kerana dye nak membantu saya. saya fhm dye cuma ingin membantu saya. dan klau x slp, dye yg setkan saya antara org pertama yg akan di-interview supaya saya kurang nervous. tetapi, ble dye interview saya, dye x bgitau org len yg saya anak buah dye.

mak cik saya pun srh x pyh gitau org len yg dye tu pak cik saya. dh abis interview, mak saya tnye dye. dye kata saya dpt jwb soalan dngn baik, so dye kata kat interviewer lg sorng (di situ ada 2 org interviewer yg interview saya) bg full recommendation dan daripada keadaan, saya dpt agak interviewer lgi satu itu tidak membantah. sbagai anak buah dye, mayb dye sedikit sebanyak ada rse berat sbelah kpd saya tapi klau saya sndiri x buat dengn baik mayb susah skit dye nk bg full recommendation kat saya kerana mayb interviewer lg sorng mcm kurng setuju mcm tu la (saya rasa interviewer lgi sorng tu blh mempersoalkan keputusan pak cik saya nk bgi full recommendation klau saya sendiri teruk dlm interview dan saya sendiri rasa saya lakukan dngn bagus dlm interview tu kerana dpt menjawab hmpir semua soalan oleh dlm interview tu terutamanya psl negara jepun yg dia akan hntr kmi nnti).

pada mulanya saya rse ni xde pe2 tpi tbe2 muncul persoalan lak memandangkan saya ada tnye soalan sbelum ini. dan saya fikirkan saya x pernh suruh dye jdi interviewer kt tempat saya. pd mulanya adalh rse gmbira skit coz ada org dlm tpi sekrng tertanya2 plak. saya fikir klau saya suruh dye jngn buat cmni pd awalnya pun x guna gak coz saya dpt agak dye akan still interview saya dan dye pasti ckp dye just ingin membantu, ini xde pe2 dan mungkin dye akan rse kcil hati kerana sperti sya menuduh dye menipu. jdi cmne ustaz? maaflah ustaz, klau panjang...

PS: Kena buat paragraph sikit kalau panjang, senang nak baca...(yat)

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 7:11 am

pendek cerita, ambik ajela biasiswa tu...anggap ia rezki awak melalui syafaat pakcik awak...hehehe
yg penting awak mmg layak atau qualified.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 7:19 am

thtl wrote:kos ke course?

kos tu adalah COST dalam accounting...hehehe

tak kan semua syarikat pembinaan di Malaysia ni dah corrupt?

itu eje melayu lah...hehe..

syeikh...bila duduk dalam field tu..ujian dia MasyaAllah dahsyat..saya boleh beri pendapat bidang ni antara yang banyak gejala rasuah..

baik antara pekerja/buruh dengan supervisor..supervisor dengan engineer..engineer dengan senior eng..senior eng dengan architect...contractor dengan client..macam 2 lagi..

memang tak boleh nak elak..yang dibawah mesti rasuah yang di atas yg lagi tinggi pangkatnya untuk nak mudahkan kerja mereka..saya dah melaluinya..dan saya tak boleh sesuaikan diri dengan menda ni semua..

sampai engineer tmpat kerja saya nasihat..saya ni salah ambil kos...dia kata saya ni tak sesuai ada dalam field ni...

tu salah satu sebab nekad bertukar arah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 7:23 am

saya tau dien mmg tak suka cari pasal dgn org.

yg paling best kerja tulis kitab ajelaa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Tue Apr 24, 2012 7:23 am

apa mksud ustaz layak atau qualified? klau ikut result memang saya lyk. cuma gaji parents saya tinggi skit. bknlh org senang tpi xdelh susah. mcm org average cuma mayb tinggi skit. pak cik saya ada bgitau psl bnde nie tpi dye kte memandangkan saya ada 6 org adik beradik, dye akan slow talk dengan orng yg uruskan bnde nie. kiranye mcm rekemenkan saya.

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 9:01 am

dari segi results...latar belakang family tak kisah sebab u deserve it.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by Sponsored content Today at 5:25 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum