hukum soalan bocor

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

hukum soalan bocor

Post by hilman on Mon Apr 23, 2012 11:12 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum. saya ada soalan yg betul-betul saya tertanya-tanya.
Begini, saya telah menghadiri temuduga untuk meng-'apply' biasiswa. Pak cik saya merupakan orng pangkt tinggi dlm badan yg menawarkan scholarship ni dan dia telah dapat kertas ujian yang perlu saya jawab ketika temuduga ini. Saya pada mulanya rasa tidak apa tetapi selepas itu saya menolak kerana takut jikalau saya dapat scholarship ini, duit yang saya akan dapat tidak berkat dan ada unsur2 syubhah. Tetapi pak cik saya kata ia tidak apa kerana mengikut penjelasannya, org2 dalam badan itu, terutamanya yang berpangkat tinggi mmng akan dapat soalan ini dan mereka boleh memberinya kepada orang yang mereka nak dan sudah ramai yg dapat soalan ni. Dia juga ada memberikan soalan ini kepada orang lain. Dia cakap yang dia tahu mana batasannya dan ini boleh dilakukan. Dia juga mengatakan bahawa kertas soalan ni merupakan slh satu cara utk dia menolong saya. Tetapi saya berasa takut, kerana saya tahu tidak jujur itu slh dan apabila memikirkan elaun yang saya, scholarship saya mungkin ada unsur syubhah, saya rasa tkut. Makcik saya, ibu saya dan ayah saya semua kata boleh. Pada mulanya saya hanya lihat set 1 secara acuh tak acuh (terdapat 3 set dan ketika ujian sebenar, kita hanya akan dapat salah satu set secara rawak) dan kemudian berhenti. Tetapi setelah di'pressure' oleh ibu saya, ayah saya, makcik saya, saya pun melihat kertas ujian itu tetapi saya masih takut-takut pada ketika itu dan tidak bersungguh-sungguh mencari jawapannya. Ada soalan yang saya tinggalkan dan ada juga soalan yang menyebabkan saya tidak tahan daripada mencari jawapannya di buku. Tidak dinafikan perkara ini ada membantu saya ketika saya mengambil ujian ini. Markah ujian ini akan menyumbang 10% daripada overall markah saya utk mendapatkan biasiswa ini. saya difahamkan kita haram mendapatkan soalan bocor kerana kita tidak amanah dan ia bukan hak kita. Tetapi bagaimana dengan kes saya di mana pak cik saya memang boleh memberikan kertas soalan ini kepada orang lain? Kiranya dia diberi soalan ini dan dia boleh memberikannya kepada orang lain. Dia kata ini tidak salah. Kiranya orang yang mengenali pak cik saya bertuah dan hanya sesetengah orang yang memohon scholarship ni sahaja yang dapat soalan bocor ini. Maaflah kalau soalan saya terlalu panjang.

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down


Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 7:23 am

saya tau dien mmg tak suka cari pasal dgn org.

yg paling best kerja tulis kitab ajelaa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Tue Apr 24, 2012 7:23 am

apa mksud ustaz layak atau qualified? klau ikut result memang saya lyk. cuma gaji parents saya tinggi skit. bknlh org senang tpi xdelh susah. mcm org average cuma mayb tinggi skit. pak cik saya ada bgitau psl bnde nie tpi dye kte memandangkan saya ada 6 org adik beradik, dye akan slow talk dengan orng yg uruskan bnde nie. kiranye mcm rekemenkan saya.

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 9:01 am

dari segi results...latar belakang family tak kisah sebab u deserve it.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Tue Apr 24, 2012 9:25 am

tpi pak cik saya ckp latar belakang turut memainkan peranan. ada markah utk kategori gaji parents. dye mcm cmpur2 kn markah utk kategori2 mcm koko, result, gaji. rsenye cm2 lah. tpi result mmng saya lyak. so, kira xpe ek? pe2 pun, thanks ustaz

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 9:32 am

u ambil biasiswa tu berdasarkan kecemerlangan akademik yg memenuhi syarat.
lagipun sepatutnya pelajar cemerlang ni mmg layak dapat biasiswa pun

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by hilman on Tue Apr 24, 2012 10:09 am

ok... terima kasih ustaz... bnyk membantu

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum soalan bocor

Post by Sponsored content Today at 11:12 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum