status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Mon Apr 23, 2012 1:16 pm

First topic message reminder :

salam, ni riwayat fb:

terseksa ahli kubur yang dilawati oleh perempuan yg tidak menutup aurat dgn sempurna

status?


Last edited by yat on Mon Apr 23, 2012 2:21 pm; edited 1 time in total

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down


Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Tue Apr 24, 2012 12:01 pm

thtl wrote: rabbit

Waa..tuan guru gembira nampaknya..hehe komen dari tuan guru pulak mcm mana?

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Join date : 27/03/2012

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Tue Apr 24, 2012 12:15 pm

antara point2 yg tak cerdik selalu dengar dari anti wahabi:

1. nabi naik unta, kita naik kereta, kira bidaah la tu

2. takkan doa kat kubur tak boleh kot, semua nak bidaah (doa untuk keampunan si mati dekat kubur takper, cuma selalunya kubur orang alim depa buat doa 'melalui' si alim yg sudah meninggal macam perantaraan dan entah apa2 lagi ritual pelik)...

3. nabi dulu dakwah tak guna internet, anda guna internet, kira bidaah la tu....

4. tak hormat imam syafie, tapi tak bagi bukti pun, semua amalan2 bidaah nusantara ni disandarkan pada imam syafie, sebenarnya takder pun, malah imam syafie amat membenci bidaah dan menegah tahlil (sapa ada rujukan boleh kasi kat sini)...

5. 'wahabi' lah menjatuhkan khalifah uthmaniah...ni kena study sejarah tanah hijaz...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 12:21 pm

ani,

belum sampai tahap TG lagi...protaz bolehlaa..

wahabi ni penerus manhaj salafi, tapi style dia keras kerana sesuai dgn budaya arab saudi ni..
masalahnya bila semangat wahabism ni dibawa balik ke Nusantara dgn semangat yg sama, maka ia mmg tak diterima oleh warga melayu yg lemah lembut dan beradab. itu je isunya.

wahabi ni bagus dari segi manhaj, tapi dari segi deployment (penerapan) ke dalam masyarakat tidak sesuai dgn suasana Malaysia.
itulah komen saya

mengenai perpecahan di Malaysia, itu tak dapat dielakkan, di Indo pun sama, di tanah arab pun sama. Ini akhir zaman dan masing2 pandai-pandailah bawa diri.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Tue Apr 24, 2012 1:20 pm

Sebaik2nya apa pesanan ustaz utk membawa diri di akhir zaman ni.. yang relevan dengan suasana hari ini..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 1:28 pm

sama dengan pesaan ust di Pusat Rawatan posting ani yg awal

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Tue Apr 24, 2012 2:38 pm

thtl wrote:sama dengan pesaan ust di Pusat Rawatan posting ani yg awal

Terima kasih ustaz .. Smile

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Wed Apr 25, 2012 8:15 am

aniliaz wrote:
thtl wrote:sama dengan pesaan ust di Pusat Rawatan posting ani yg awal

Terima kasih ustaz .. Smile

mau zikir pn, jgn yg jenis head banging pnya group...kena hati2 dgn zikir jamaai gak

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 8:47 am

zikir jama'iy yg popular di Malaysia ialah membaca ratib dan Hizb, ratib Haddad, Hizb Bahar, Hizb Nawawi, serta majlis Hauliah atau death anniversary of a Wali.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Wed Apr 25, 2012 11:44 am

Ustaz, tak leh ke baca Hizb Bahar n Hizb Nawawi..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Wed Apr 25, 2012 11:48 am

thtl wrote:zikir jama'iy yg popular di Malaysia ialah membaca ratib dan Hizb, ratib Haddad, Hizb Bahar, Hizb Nawawi, serta majlis Hauliah atau death anniversary of a Wali.

mana satu yg boleh/tak boleh? Laughing


Last edited by yat on Wed Apr 25, 2012 11:51 am; edited 1 time in total

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 11:50 am

ani,

kedua-dua hizib tu dikarang oleh sufi..

bukan takleh baca, tapi kena tak nak baca Hizb Muhammad saw?
cth Hizb Bahar tu diterima oleh syaikh Syazili ketika dia sedang belayar, maka Nabi saw datang kasi Hizib kepada beliau..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Wed Apr 25, 2012 1:46 pm

thtl wrote:ani,

kedua-dua hizib tu dikarang oleh sufi..

bukan takleh baca, tapi kena tak nak baca Hizb Muhammad saw?
cth Hizb Bahar tu diterima oleh syaikh Syazili ketika dia sedang belayar, maka Nabi saw datang kasi Hizib kepada beliau..

Ustaz, saya x faham laa.. Cool

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 1:53 pm

Hizib Bahar ni berasal Tareqat Syaziliah, Egypt, manakala Hizb Nawawi adalah dari Imam Nawawi Banten. kedua hizib ni didakwa berasal dari Nabi saw, tapi sebenarnya tidak.
sedangkan banyak kitab2 zikir yg menghimpunkan zikir dan doa yg sahih dari Nabi saw. kenapa ditinggal

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Wed Apr 25, 2012 2:19 pm

masalahnya dengan group2 sebegini, menceritakan mereka telah mimpi berjumpa nabi atau berjumpa nabi dalamn pengembaraan mereka dan nabi mengajar zikir sekian2 dengan cara bacaan sekian2, beberapa kali dengan gaya sekian2...

lepas tu secara kebetulan mungkin ada sesuatu yg terjadi yang kononnya menguatkan 'dakwaan' mereka, ada suatu kisah di sebuah negeri di malaysia, di zaman komunis di mana seorang kiai yg membaca surah sekian2 untuk menghalang komunis sebab dia bermimpi berjumpa nabi dan mengajar baca surah itu bramai2 utk mengalahkan komunis, dan kebetulan komunis kalah berlawan dengan mereka, dan ini menyebabkan ianya menjadi tradisi dengan hanya bersumberkan mimpi kiai tersebut!! Tiada nas sahih

dan cerita2 superstitious yg wali ni boleh terbang, jalan atas air, bukan cakap tak betul, tapi konsep 'wali' telah disalahertikan, walhal 'keramat' amat luas lagi maknanya..imam bukhari menghafal beratus ribu hadis, dan mengambil kurang dari beberapa ribu hadis sahaja untuk compile dalam karya masterpiece beliau iaiatu sohih al-bukhari (16 tahun nak compile sohih itu), itu jugak boleh dicakapkan 'keramat' wali jugak!!

dan ada yg cakap ini dalam hadis sekian2 (yg famousnya disandarkan pada hadis bukhari dan muslim) walhal tidak..oleh itu berhati2 lah, macam thtl cakap, ada banyak lagi zikir dalam hadis sahih...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Wed Apr 25, 2012 3:13 pm

Ermm... dah 2 majlis ulamak terkenal yg saya hadiri ... ada pengijazahan hizib2 ni ..
Tapi saya suka baca dan dengar ustaz. Tak leh ke?

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Wed Apr 25, 2012 3:27 pm

Saya pernah dapat hadiah dr perawat saya buku yg mengumpulkan zikir dan doa2 dr Rasulullah.. tapi saya lupa la tajuk dia..hehe ari ni sy dlm mood blur..hehe

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Ad-Dien on Wed Apr 25, 2012 7:41 pm



saya tak post sebab ustaz Alamghiri tak suruh..saya tak mahu mendahului guru saya..

tambahan katanya dia dah post di fb.. allahua'lam ustaz



_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 8:00 pm

ani,

baca ajelah, asalkan anda bahagia...hehehe

dien,

xplain sikit apa benda yg tak boleh mendahului guru ni?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Wed Apr 25, 2012 11:12 pm

manhaj salaf selalu menekankan dalil dan nas yg sahih, kita mesti bertanyakan pada yg menganjurkan apakah dalil dan nas dari nabi atau contoh dari sahabat baginda....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Thu Apr 26, 2012 5:35 am

ada lagi hadis yg dikatakan palsu tapi bermaksud baik:

Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya - Mereka menggunakan nama riwayat Imam Bukhari dan Muslim...tersebar di FB dan blog2 agama

maksud baik, tapi sayangnya berdusta atas nama Nabi

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Thu Apr 26, 2012 5:38 am

thtl wrote:ani,

baca ajelah, asalkan anda bahagia...hehehe

dien,

xplain sikit apa benda yg tak boleh mendahului guru ni?

Smile thanks prostaz (professional ustaz)..hehe

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Thu Apr 26, 2012 5:40 am

yat wrote:ada lagi hadis yg dikatakan palsu tapi bermaksud baik:

Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya - Mereka menggunakan nama riwayat Imam Bukhari dan Muslim...tersebar di FB dan blog2 agama

maksud baik, tapi sayangnya berdusta atas nama Nabi

Bukan ke itu peristiwa israk mikraj..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Thu Apr 26, 2012 7:20 am

mmgler peristiwa Mikraj, tapi palsu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Thu Apr 26, 2012 9:01 am

thtl wrote:mmgler peristiwa Mikraj, tapi palsu

:shock: haa.. mcm tu ek ustaz..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Thu Apr 26, 2012 9:34 am

sekrang ni, nak mantap jek, guna riwaat bukhari dan muslim...sepatutnya rujukan kena lah riwayat bukhari dan muslim, hadis no sekian2...supaya senang orang nak cek

cuba google hadis tu, berapa banyak blog dan website yg guna hadis tu, niat mereka baik tapi tetap berdosa..wallahualam kalau mereka jahil dan tak tau...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Thu Apr 26, 2012 1:50 pm

yat wrote:sekrang ni, nak mantap jek, guna riwaat bukhari dan muslim...sepatutnya rujukan kena lah riwayat bukhari dan muslim, hadis no sekian2...supaya senang orang nak cek

cuba google hadis tu, berapa banyak blog dan website yg guna hadis tu, niat mereka baik tapi tetap berdosa..wallahualam kalau mereka jahil dan tak tau...

Selalu kena soal mcm tu.. haa riwayat mana tuh? sape perawi dia? ngeri gak masa tu kalau salah cakap, padahal masa tu nak bertanya je..
Ustaz, ada tak buku yg lagi ringan dari Kitab Bukhari dan muslim utk saya baca..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Thu Apr 26, 2012 1:55 pm

yat wrote:
aniliaz wrote:
thtl wrote:sama dengan pesaan ust di Pusat Rawatan posting ani yg awal

Terima kasih ustaz .. Smile

mau zikir pn, jgn yg jenis head banging pnya group...kena hati2 dgn zikir jamaai gak

Kumpulan zikir mcm mana yg x head banging n kipas2 ustaz? Nak gak tahu.

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Thu Apr 26, 2012 3:40 pm

Saya baca lidwa jek, software terjemahan hadis dari indonesia....

http://lidwa.com/app/

ada nak baca senang cari ebook ringkasan sahih bukhari karya syaikh nasiruddin al-albani, tapi saya ada terjemahan indonesia...beli pun lagi bagus

contoh zikir head banging yang menari, dari tariqad ahmadiah dan tariqat naqsyabandiah:





PS: saya bukan ustaz..tak layak...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Sponsored content Today at 6:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum