status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Mon Apr 23, 2012 1:16 pm

First topic message reminder :

salam, ni riwayat fb:

terseksa ahli kubur yang dilawati oleh perempuan yg tidak menutup aurat dgn sempurna

status?


Last edited by yat on Mon Apr 23, 2012 2:21 pm; edited 1 time in total

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down


Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Thu Apr 26, 2012 1:50 pm

yat wrote:sekrang ni, nak mantap jek, guna riwaat bukhari dan muslim...sepatutnya rujukan kena lah riwayat bukhari dan muslim, hadis no sekian2...supaya senang orang nak cek

cuba google hadis tu, berapa banyak blog dan website yg guna hadis tu, niat mereka baik tapi tetap berdosa..wallahualam kalau mereka jahil dan tak tau...

Selalu kena soal mcm tu.. haa riwayat mana tuh? sape perawi dia? ngeri gak masa tu kalau salah cakap, padahal masa tu nak bertanya je..
Ustaz, ada tak buku yg lagi ringan dari Kitab Bukhari dan muslim utk saya baca..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Join date : 27/03/2012

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Thu Apr 26, 2012 1:55 pm

yat wrote:
aniliaz wrote:
thtl wrote:sama dengan pesaan ust di Pusat Rawatan posting ani yg awal

Terima kasih ustaz .. Smile

mau zikir pn, jgn yg jenis head banging pnya group...kena hati2 dgn zikir jamaai gak

Kumpulan zikir mcm mana yg x head banging n kipas2 ustaz? Nak gak tahu.

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Join date : 27/03/2012

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Thu Apr 26, 2012 3:40 pm

Saya baca lidwa jek, software terjemahan hadis dari indonesia....

http://lidwa.com/app/

ada nak baca senang cari ebook ringkasan sahih bukhari karya syaikh nasiruddin al-albani, tapi saya ada terjemahan indonesia...beli pun lagi bagus

contoh zikir head banging yang menari, dari tariqad ahmadiah dan tariqat naqsyabandiah:





PS: saya bukan ustaz..tak layak...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Ad-Dien on Thu Apr 26, 2012 5:30 pm

yat wrote:sekrang ni, nak mantap jek, guna riwaat bukhari dan muslim...sepatutnya rujukan kena lah riwayat bukhari dan muslim, hadis no sekian2...supaya senang orang nak cek

cuba google hadis tu, berapa banyak blog dan website yg guna hadis tu, niat mereka baik tapi tetap berdosa..wallahualam kalau mereka jahil dan tak tau...

tidak dikira berdosa jika jahil dan tak tahu..
bila kita dah bagi dalil dan jelaskan..depa tetap buat maka dikira berdosa..

sebab dia sudah tahu..allahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by wan_ly on Fri Oct 12, 2012 4:51 am

Salam,

Berkenaan riwayat2 palsu yg kelihatan elok/baik pada pandangan sebilangan masyarakat, mereka sering berhujah "walaupun takda dalil, tapi maksudnya baik utk dijadikan iktibar"

Utk menunjukkan larangan "niat betul tapi cara salah", saya cuba berikan hadith 3 sahabat yg ingin buat amalan lebih dari Nabi SAW buat, lengkap dengan rujukan syarah hadith ni agar tidak dipertikaikan autoritinya.

Boleh sahabat-sahabat forum cadangkan? Jazakallah khairan.

wan_ly
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 7
Join date : 11/10/2012

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Fri Oct 12, 2012 9:19 am

wan_ly wrote:Salam,

Berkenaan riwayat2 palsu yg kelihatan elok/baik pada pandangan sebilangan masyarakat, mereka sering berhujah "walaupun takda dalil, tapi maksudnya baik utk dijadikan iktibar"

Utk menunjukkan larangan "niat betul tapi cara salah", saya cuba berikan hadith 3 sahabat yg ingin buat amalan lebih dari Nabi SAW buat, lengkap dengan rujukan syarah hadith ni agar tidak dipertikaikan autoritinya.

Boleh sahabat-sahabat forum cadangkan? Jazakallah khairan.

elok jugak saudara wan_ly buat, tapi kalu cun buat dekat thread baru..nak tumpang thread ni boleh gak...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by wan_ly on Fri Oct 12, 2012 10:33 am

kat sini pun ok Smile

setakat pencarian dalam web, rata2 hadith ni digunakan sbg galakan supaya berkahwin je.. padahal kalw kena cara penyampaian, boleh memberi kesan pada kita semua supaya berfikir: "kalau la niat baik tu dah cukup, nescaya Nabi SAW akan bagi izin pada 3 org ni utk beribadat melebihi apa yg Nabi sendiri buat"

wan_ly
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 7
Join date : 11/10/2012

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Sponsored content Today at 12:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum