Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

View previous topic View next topic Go down

Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Nizam on Mon Apr 23, 2012 6:49 pm

Salam

Apakah hukum seseorang tu menggunakan perisian seperti ms word, atau pun membuat blog utk bisnes tapi masa register atau install dia tidak membaca "i have read the terms and agreement and agree" apakah ia akan efek penggunaan perisian dan blog tuh? Tidak kah ia dikira menipu?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 8:41 pm

wsm,

saya tak berapa nak faham bab ni..kena elaborate lagi..ini isu copyright ke..apakah ia melanggar perundangan malaysia, antarabangsa punya copyright law..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by yat on Mon Apr 23, 2012 10:46 pm

thtl wrote:wsm,

saya tak berapa nak faham bab ni..kena elaborate lagi..ini isu copyright ke..apakah ia melanggar perundangan malaysia, antarabangsa punya copyright law..

dia cuma tak baca 'contract' tapi terus sign....macam ala2 signboard kat tempat parking 'pihak pengurusan tidak akan bertanggungjawab atas segala kehilangan, kerosakan atau kecurian kereta anda'...lebih kurang begitu...tapi sebab dia punya panjang dan macam2 terms, orang malas nak baca dan just click 'agree'

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 4:20 am

yat wrote:
thtl wrote:wsm,

saya tak berapa nak faham bab ni..kena elaborate lagi..ini isu copyright ke..apakah ia melanggar perundangan malaysia, antarabangsa punya copyright law..

dia cuma tak baca 'contract' tapi terus sign....macam ala2 signboard kat tempat parking 'pihak pengurusan tidak akan bertanggungjawab atas segala kehilangan, kerosakan atau kecurian kereta anda'...lebih kurang begitu...tapi sebab dia punya panjang dan macam2 terms, orang malas nak baca dan just click 'agree'

soalan saya...siapa yang jujurnya pernah membaca dari awal hingga habis? saya nak tahu.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 5:20 am

jawabnya, semua orang tak pernah baca...cuma klik agree aje...hehehe


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 6:42 am

thtl wrote:jawabnya, semua orang tak pernah baca...cuma klik agree aje...hehehe


see..saya yakin ramai begitu..

p/s- belum jumpa lagi orang yang jujur baca dari awal hingga habis..yang panjang ler

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by yat on Tue Apr 24, 2012 6:46 am

sekali sekala saya baca..

macambiasa la, kalau rosak atau jadi apa2 pada machine, depa tak bertanggungjawab..

tak boleh distribute atau copy untuk pirated..

kalau Oracle punya software, dia ada cakap tak boleh digunakan dekat syria, iraq, iran, north korea etc...

lebih kurang sama jek terms and agreement

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 6:50 am

yat wrote:sekali sekala saya baca..

macambiasa la, kalau rosak atau jadi apa2 pada machine, depa tak bertanggungjawab..

tak boleh distribute atau copy untuk pirated..

kalau Oracle punya software, dia ada cakap tak boleh digunakan dekat syria, iraq, iran, north korea etc...

lebih kurang sama jek terms and agreement

saya baa yang pendek sahaja..dalam 3-4 page

kalau sampai berpuluh page..terus klik agree..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by ZulQ on Tue Apr 24, 2012 7:06 am

"I agree with everything that is halaal" or
"I agree to disagree" kerana sesetengah law tidak dipakai di Malaysia ataupun berbentuk menindas.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Nizam on Tue Apr 24, 2012 8:36 am

Addien, saya adalah orang yg menbaca terms tuh, baik download, install atau register sejak kebelakangan tapi baca pun ala2 browsing ja

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Nizam on Tue Apr 24, 2012 12:43 pm

so ada efek paper tak?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 12:52 pm

tak ada apa-apa.

lagipun ia milik Bill Gates, lelaki terkaya dunia...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Nizam on Tue Apr 24, 2012 1:00 pm

facebook mark zukerberg punya da

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 1:04 pm

maksudnya menggunakan FB utk buat bisness? apakah ia melanggar syarat asal FB?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Nizam on Tue Apr 24, 2012 1:17 pm

tidak tidak tidak, tak kisah ler fb ker blogger ker software ker, isu nya seorang register trus klik agree dan tak baca benda tuh, so jika hal ni dia dikira menipu bukankah ia efek pada bisnes yang guna perkhidmatan/software tuh?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 1:31 pm

mestilah, kalau u nak buka bisnes, mmg kena ikut peraturan, kalau tidak sekali kena mmg parah. Namapun bisnes, kena profesional dalam semua benda.

kalau personal use, just click ajelaa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Nizam on Tue Apr 24, 2012 1:33 pm

penyelesaiannya macam mana, contoh blog dah siap untuk bisnes namun, sebab dah tak baca tak kan nak kena wat blog len plak

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 1:37 pm

camtula...

buat proper websites le kalau betul2 nak e-business. alang2 dak nak buka bisnes, bukalah secara profesional, kena keluar modal sewa server. kalau jenis was-was dan takut, jangan buat cara haram, ikut cara yg halal yg jelas. follow the law strictly.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 8:13 pm



mumtaz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Nizam on Thu Apr 26, 2012 8:18 pm

Jap jika utk personal use kita klik trus ja tak dikira dosa, malah tak de masalah la kalau klik trus uyk tujuan niaga pun

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Nizam on Thu Apr 26, 2012 8:19 pm

Penyu wrote:Jap jika utk personal use kita klik trus ja tak dikira dosa, malah tak de masalah la kalau klik trus uyk tujuan niaga pun

Malah plak, typo maka

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum tidak membaca "i have read the terms and agreement"

Post by Sponsored content Today at 5:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum