Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

View previous topic View next topic Go down

Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by kalepensel on Wed Apr 25, 2012 3:12 pm

saya jadi naqib dalam usrah. tapi kurang memuaskan dari segi penyampaian tambah lagi tergagap-gagap kadang2 ketika bercakap.

apa yang patut saya selitkan dalam ceramah saya? apa yang patut saya lakukan untuk menjadi good speaker?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 8:02 pm

mula saya kena tau dulu, ini usrah Ikhwan ke, pas ke atau manhaj salaf? hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by kalepensel on Wed Apr 25, 2012 8:05 pm

thtl wrote:mula saya kena tau dulu, ini usrah Ikhwan ke, pas ke atau manhaj salaf? hehehe

tak la, ni usrah biasa di sekolah.

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 8:14 pm

kena ada variety:

cth: usrah 1 jam

30 minit: akidah

30 minit: hadis

minggu depan
30 minit: tafsir
30 minit seerah dan fiqh seerah

semua kena ada buku teks

kalau akidah enta guna akidah tohawiyah ke, washitiah
hadis: hadis maqlubah thtl hari tu

tafsir: tafsir juz amma ibn Uthaimin
seerah: seerah raheeq makhtum

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by kalepensel on Wed Apr 25, 2012 8:17 pm

soalan yg ni mcm mana pulak syeikh "apa yang patut saya lakukan untuk menjadi good speaker?"?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 8:30 pm

good speaker ni utk pengucapan awam.

usrah kena touch the heart. anda kena faham material, amalkan, ikhlas..

good speaker ni 50% talent. 50% lagi kena learn atau kena belajar dgn consultant yg anjurkan kursus2 utk melahirkan good speaker. banyak available dalam market

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by kalepensel on Wed Apr 25, 2012 9:08 pm

thtl wrote:good speaker ni utk pengucapan awam.

usrah kena touch the heart. anda kena faham material, amalkan, ikhlas..

good speaker ni 50% talent. 50% lagi kena learn atau kena belajar dgn consultant yg anjurkan kursus2 utk melahirkan good speaker. banyak available dalam market

ok, terima kasih terbaik

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by Sponsored content Today at 3:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum