Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

View previous topic View next topic Go down

Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by kalepensel on Wed Apr 25, 2012 3:12 pm

saya jadi naqib dalam usrah. tapi kurang memuaskan dari segi penyampaian tambah lagi tergagap-gagap kadang2 ketika bercakap.

apa yang patut saya selitkan dalam ceramah saya? apa yang patut saya lakukan untuk menjadi good speaker?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 22
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 8:02 pm

mula saya kena tau dulu, ini usrah Ikhwan ke, pas ke atau manhaj salaf? hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by kalepensel on Wed Apr 25, 2012 8:05 pm

thtl wrote:mula saya kena tau dulu, ini usrah Ikhwan ke, pas ke atau manhaj salaf? hehehe

tak la, ni usrah biasa di sekolah.

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 22
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 8:14 pm

kena ada variety:

cth: usrah 1 jam

30 minit: akidah

30 minit: hadis

minggu depan
30 minit: tafsir
30 minit seerah dan fiqh seerah

semua kena ada buku teks

kalau akidah enta guna akidah tohawiyah ke, washitiah
hadis: hadis maqlubah thtl hari tu

tafsir: tafsir juz amma ibn Uthaimin
seerah: seerah raheeq makhtum

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by kalepensel on Wed Apr 25, 2012 8:17 pm

soalan yg ni mcm mana pulak syeikh "apa yang patut saya lakukan untuk menjadi good speaker?"?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 22
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by thtl on Wed Apr 25, 2012 8:30 pm

good speaker ni utk pengucapan awam.

usrah kena touch the heart. anda kena faham material, amalkan, ikhlas..

good speaker ni 50% talent. 50% lagi kena learn atau kena belajar dgn consultant yg anjurkan kursus2 utk melahirkan good speaker. banyak available dalam market

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by kalepensel on Wed Apr 25, 2012 9:08 pm

thtl wrote:good speaker ni utk pengucapan awam.

usrah kena touch the heart. anda kena faham material, amalkan, ikhlas..

good speaker ni 50% talent. 50% lagi kena learn atau kena belajar dgn consultant yg anjurkan kursus2 utk melahirkan good speaker. banyak available dalam market

ok, terima kasih terbaik

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 22
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Macam mana nak jadi speaker yang berkarisma?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum