hukum guna app ada emoticons arak

View previous topic View next topic Go down

hukum guna app ada emoticons arak

Post by hilman on Thu Apr 26, 2012 2:27 pm

Assalamualaikum
saya ada muat turun satu chat app. di situ, seperti biasa ada emoticons smiley mcm kat laman web ni punya emoticons (mcm ni :shock: Sad :face: ). tpi, kat app ni selaian ada emoticon smiley, ada arak skali, ada pokok krismas. blh ke saya guna app ni? app ni berguna sbb dpt chat free terutamanya dngn org luar negara. saya mmng xkn gunakan emoticon arak tu tpi adakah menggunakan app ni kira mcm menyokong arak mcm tu?

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by thtl on Thu Apr 26, 2012 3:47 pm

kalau anda yakin ia menyokong arak, maka carilah emoticon yg lain yg tak sokong arak..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by hilman on Thu Apr 26, 2012 5:44 pm

dye bkn emoticons. dia satu application mmng utk chat mcm skype. lps tu dye ada emoticons (ble time chat tu blh kita plh nk ltk emoticon apa). ada bnyk smiley dlm tu and ada gak emoticon arak, pokok krismas. saya x tahu lh itu blh dikira menyokong arak. adakah blh disamakan seperti kita menjadi ahli pasaraya (mcm jusco) yg ada menjual arak? (maknanya tidak menyokong)

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by thtl on Thu Apr 26, 2012 7:51 pm

guna fiqh global atau aulamah, yakni, ambil apa yg penting utk kita sahaja...sebab sekarang ni bisnes adalah global

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by hilman on Fri Apr 27, 2012 5:48 am

maknanya blh ye ustaz? terima kasih ustaz

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by yat on Fri Apr 27, 2012 8:13 am

hilman wrote:maknanya blh ye ustaz? terima kasih ustaz

ni whatsapp or fringe ke? skrang ni app macam skype, whatsapp, fring, fb chat dah ada, tak payah nak sms...kalau nak ikut tu depa memang ada ikon yg bukan2, kita bukan nak guna ikon tu pun...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by thtl on Fri Apr 27, 2012 10:58 am

hilman takkan tak pernah pergi hypermarket tesco, carrefour, Giants...tempat tu jual babi dan arak...tapi customer Muslim beli yg halal ajelaa...babi dan arak tu utk penduduk malaysia yg kafir...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by hilman on Sat Apr 28, 2012 6:35 am

yat wrote:
hilman wrote:maknanya blh ye ustaz? terima kasih ustaz

ni whatsapp or fringe ke? skrang ni app macam skype, whatsapp, fring, fb chat dah ada, tak payah nak sms...kalau nak ikut tu depa memang ada ikon yg bukan2, kita bukan nak guna ikon tu pun...

ni kakaotalk. so maknanya camne ustaz? boleh ke x boleh guna app ni? coz kita memang xkn guna puna bnde2 tu.

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by thtl on Sat Apr 28, 2012 6:45 am

boleh, ambik apa yg perlu dan jgn pikir apa yg beyond our control

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by hilman on Sat Apr 28, 2012 2:00 pm

trima kasih ustaz

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: hukum guna app ada emoticons arak

Post by Sponsored content Today at 3:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum