Ruqyah menurut sunnah

View previous topic View next topic Go down

Ruqyah menurut sunnah

Post by Nizam on Thu Apr 26, 2012 4:05 pm

Salam mohon dikongsi cara2 ruqyah menurut sunnah, lebih baik jika disertakan sekali dengan dalil dari hadis dan AQ

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by thtl on Thu Apr 26, 2012 4:14 pm

dah ada kita terjemahan oleh Dr Wahaf Ali al-Qahthani:

العنوان: الدعاء ويليه العلاج بالرقى من الكتاب والسنة

اللغة: عربي

تأليف : سعيد بن علي بن وهف القحطاني


ada jual kat pesta buku KLIB 2012 tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by thtl on Thu Apr 26, 2012 4:21 pm

dah jumpa, enta download, CHM format, enta kena UNBLOCK baru boleh open

ruqyah sunni qahtani

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by Ad-Dien on Thu Apr 26, 2012 5:27 pm


boleh juga rujuk kitab al-Tibb al-Nabawi (perubatan kenabian)karya Ibn Qayyim al-Jauziyyah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by thtl on Thu Apr 26, 2012 7:56 pm

itu tebal sangatla dien, terjemahan pun dalam 500 ms..yang ana kasi link tu free of charge...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by Nizam on Thu Apr 26, 2012 8:16 pm

Tak pa ana try survey kat klibf nanti

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by Ad-Dien on Thu Apr 26, 2012 8:44 pm

Penyu wrote:Tak pa ana try survey kat klibf nanti

takpa tebal..manfaat banyak..

beli untuk ana satu..hehehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by thtl on Thu Apr 26, 2012 8:52 pm

buku tebal tu jgnlah acah org dien..dien download aje kitab arab, dien kan boleh arabic

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by thtl on Fri Apr 27, 2012 1:37 pm

utk az65

bacaan ziarah org sakit:

----------------------------------------
f- Mendoakan pesakit agar lekas sembuh.
Hendaklah kita mendoakan dengan doa yang diajar oleh Rasulullah saw agar dia cepat sembuh dan bersabar dalam menghadapi kesakitan;

((أَذْهِبْ الْبَاسَ رَبَّ النَّاسِ، اشْفِ وَأَنْتَ الشَّافِي، لا شِفَاءَ إِلا شِفَاؤُكَ، شِفَاءً لا يُغَادِرُ سَقَمًا))
“Ya Allah! Hilangkanlah penyakitnya, wahai Tuhan bagi manusia, sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada kesembuhan melainkan kesembuhan dari-Mu jua, sesuatu kesembuhan yang tidak meninggalkan sebarang penyakit”. [HR Bukhari]

لاَ بَأْسَ، طَهُورٌ إِنْ شَاءَ الله
“Tidak mengapa, semoga penyakit ini membersihkan dosamu, insya’Allah”. [HR Bukhari]

Rasulullah saw bersabda: “Tiada seorang muslim yang menziarahi orang sakit yang belum sampai ajalnya, kemudian membaca doa ini tujuh kali nescaya disembuhkan penyakitnya itu:
أَسْأَلُ اللهَ الْعَظِيمَ رَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ أَنْ يَشْفِيَكَ.

Aku memohon kepada Allah Yang Maha Agung, Tuhan Arasy yang agung, supaya menyembuhkan engkau”. (tujuh Kali). [HR At-Tirmizi dan Abu Daud]

Doa Jibrail kepada Nabi saw ketika Baginda sakit:

بِسْمِ اللَّهِ أَرْقِيكَ مِنْ كُلِّ شَيْءٍ يُؤْذِيكَ…

“Dengan Nama Allah aku menjampikan mu dari semua perkara yang menyusahkanmu…” [HR Ibn Majah]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by aniliaz on Fri Apr 27, 2012 6:54 pm

Ruqyah ni audio ke ust?

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by aniliaz on Fri Apr 27, 2012 6:55 pm

Ruqyah ni audio ke ust?

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by thtl on Fri Apr 27, 2012 7:09 pm

ruqyah=audio?

tak faham..

link yg saya kasi tu adalah pasal jampi serapah dalam Islam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by aniliaz on Fri Apr 27, 2012 7:17 pm

thtl wrote:ruqyah=audio?

tak faham..

link yg saya kasi tu adalah pasal jampi serapah dalam Islam

Hehe..ok ustaz..kelako lak tang jampi serapah tu... xleh nak dload ..so maleh nak mengodek2...sowi ustaz...


aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by thtl on Fri Apr 27, 2012 7:23 pm

kalau u click link yg saya kasi tu, ia cuma blogspot je..

kemudian dia kasi link suruh download jampi serapah tu, ia dalam CHM format

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by aniliaz on Sat Apr 28, 2012 5:28 am

thtl wrote:kalau u click link yg saya kasi tu, ia cuma blogspot je..

kemudian dia kasi link suruh download jampi serapah tu, ia dalam CHM format
Ok ust.. i try dload jampi serapah tu...hehe Smile

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by Ad-Dien on Sat Apr 28, 2012 8:11 pm

thtl wrote:buku tebal tu jgnlah acah org dien..dien download aje kitab arab, dien kan boleh arabic

tak tebal sangat..dalam 600 ms kot? tak perasa..singgah popular baru ni...jumpa keluaran putaka jasmin..new arrive..


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by thtl on Sat Apr 28, 2012 8:36 pm

600 ms tu kira tebal ler ikut standard Malaysia..itupun 5-6 tahun nak habis baca

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by Ad-Dien on Sat Apr 28, 2012 8:56 pm

thtl wrote:600 ms tu kira tebal ler ikut standard Malaysia..itupun 5-6 tahun nak habis baca

saya habiskan biasanya dalam sebulan..atau dua bulan biasanya, insyaAllah..

kalau baca direct dalam beberapa hari..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ruqyah menurut sunnah

Post by Sponsored content Today at 9:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum